Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του 2020, όλοι ελπίζαμε ότι η πανδημία θα ήταν παρελθόν μέσα σε ένα χρόνο.

Η πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι και η προσοχή όλων ακόμα και την περίοδο των εορτών, πρέπει να είναι μεγάλη. Ίσως ειδικότερα την εορταστική περίοδο πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί, αφού (εκτός αν αποφασιστεί διαφορετικά) θα δούμε φίλους, συγγενείς και κοντινά μας πρόσωπα.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει πριν πας στις διάφορες συγκεντρώσεις αν και άβολο ίσως, υπάρχουν ορισμένες ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις, τόσο στον εαυτό σου όσο και στον εκάστοτε οικοδεσπότη, πρωτίστως για λόγους ασφαλείας.

Πόσα άτομα θα είναι;

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα χαλαρό οικογενειακό δείπνο και σε ένα πάρτι με περισσότερα από 100 άτομα, ειδικά αν η εκδήλωση-συγκέντρωση είναι σε εσωτερικό χώρο.

Η συγκέντρωση θα είναι σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο;

Ανεξάρτητα από το αν κάποιος έχει εμβολιαστεί η όχι, οι ειδικοί συνιστούν να είναι όλοι προσεκτικοί, ειδικά σε κλειστούς χώρους και φυσικά να φορούν πάντα μάσκα.

Αν πρόκειται για κλειστό χώρο, θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας;

Αν αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι ασφάλεια μπορείς πάντα να ρωτήσεις, ειδικά αν πρόκειται να βρεθείς με κόσμο πέραν από εκείνους που ζεις μαζί, αν θα υπάρχουν και ποια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν.

Θα απαιτηθεί πιστοποιητικό εμβολιασμού από όλους;

Δυστυχώς ή ευτυχώς η συζήτηση για τον εμβολιασμό έχει γίνει άκρως πολιτική, επομένως είναι η πιο κρίσιμη ερώτηση που πρέπει να τεθεί και μάλλον και η πιο έντονη.

Ακόμα κι αν σε κάποια συγκέντρωση δεν απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, ίσως θα ήταν χρήσιμο να ρωτήσεις αν οι υπόλοιποι καλεσμένοι θα κάνουν, αλλά και να κάνεις κι εσύ, τα απαραίτητα τεστ, προκειμένου να μην ανησυχείς τόσο.

Το άγχος είναι κατανοητό και αν εσύ είσαι στη θέση της οικοδέσποινας, πρέπει να είσαι έτοιμη να απαντήσεις όλα τα παραπάνω ερωτήματα.

Θα περάσεις με την οικογένεια και τους φίλους σου καλύτερες γιορτές αν αποδεχτείτε, κι εσύ κι εκείνοι, ότι όλοι έχουν τις δικές τους ανησυχίες και το δικό τους άγχος.

Η εορταστική περίοδος είναι μια εποχή για να αποδεχτείς αυτούς τους ανθρώπους με τους οποίους έχεις επιλέξει να περιτριγυρίζεσαι παρά την αναπόφευκτα διαφορετική άποψή τους, όχι μόνο για τον covid αλλά και κάθε άλλο θέμα.