Η περίοδος της καραντίνας ήρθε και άλλαξε απότομα την καθημερινότητα σου, βάζοντας  ένα μεγάλο stop σε εξωτερικές εργασίες και κοντινές επαφές. Αυτό σε έφερε αντιμέτωπη με το χρόνο. Σε όλη του την έκταση, σε κάθε του μορφή. Και ενώ το social connecting αναδύθηκε σημαντικά μέσα από το social distancing, εσύ μπορεί ακόμη να ένιωθες ότι δεν έχεις χρόνο να μιλήσεις με τους φίλους σου. Με εκείνους που έλεγες πως είσαι πολύ απασχολημένη για να μιλήσεις, να μάθεις τα νέα τους, να βγεις για ένα καφέ, να μοιραστείς τα προβλήματα τους.

Γιατί όμως, ενώ είχες άπλετο θεωρητικά χρόνο, δεν αφιέρωσες λίγο από αυτόν μαθαίνοντας τα νέα κάποιου άλλου;

Ίσως να ήταν και για σένα αυτή η περίοδος σκληρή. Ο καθένας έχει τα δικά του θέματα που συνήθως μένουν πίσω λόγω των έντονων ρυθμών της καθημερινότητας. Όταν λοιπόν ξαφνικά, σου «επιβάλλεται» να μείνεις μόνη σου, μπαίνεις αυτόματα στη διαδικασία να αναλογιστείς όσα τόσο καιρό απέφευγες. Και ναι, μερικές φορές, όταν σκέφτεσαι αυτό που σε απασχολεί, δεν έχεις τη διάθεση να ακούσεις και κάποιου άλλου. Θες να κάνεις focus σε σένα και αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό.

Ίσως πάλι να ήθελες ένα break από το βομβαρδισμό του social connecting. Αν ξεκινούσες με πρωινά meetings στο Zoom, αν είχες online μαθήματα, αν έκανες την κατ’ οίκον δασκάλα για τα παιδιά σου, αν είχες να φροντίσεις ένα ολόκληρο σπίτι και τα μέλη του ή αν απλώς ήθελες να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου ακόμα και δουλεύοντας από το σπίτι, τότε δεν σου έμενε καμία όρεξη να συνδεθείς ξανά για να επικοινωνήσεις. Ήθελες απλώς να απολαύσεις τα λίγα λεπτά ησυχίας που σου δίνονταν στο τέλος της ημέρας γιατί η επόμενη ημέρα μπορεί να ήταν πιο απαιτητική.

Η επικοινωνία είναι αμφίδρομη και αμοιβαία. Μπορεί να μην είσαι εσύ η φίλη που χάθηκες αλλά η φίλη που περίμενε να τον καλέσουν στο skype για να μοιραστείς τα νέα της ημέρας. Όπως και να έχει, σκέψου πως για να μην σε κάλεσαν ίσως βίωναν κάποια από τα παραπάνω. Μην ξεχνάς πως ένας πραγματικός φίλος συγχωρεί, από όποια πλευρά και αν βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή.

Γιατί ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις, αρκεί να έχεις τη θέληση να το κάνεις. Και γιατί ενώ θεωρείς πολλά πράγματα και άτομα δεδομένα, την επόμενη μέρα μπορεί να μην υπάρχουν. Μερικές φορές, όταν παίρνεις το βάρος του προβλήματος κάποιου άλλου, το δικό σου γίνεται ελαφρύτερο. Όσο και αν νιώθεις ότι δεν έχεις τη δύναμη να ακούσεις τον άλλο, την έχεις. Και τέλος, γιατί είναι καλύτερο να μετανιώσεις που εμφανίστηκες περισσότερες φορές στη ζωή κάποιου παρά να μην εμφανιστείς καθόλου.

featured photo: Unsplash / Ben White