Είναι γεγονός: Πολλές γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση βλέπουν σταδιακά στο σώμα τους να «χτίζεται» μια κοιλίτσα.

Ακόμη κι αν δεν έχουν αλλάξει τίποτα στις συνήθειές τους, βλέπουν να αυξάνεται το λίπος στην κοιλιά, σε μια περιοχή από την οποία δύσκολα μπορεί να χαθεί. Όπως δήλωσε η διατροφολόγος δρ. Federica Amati στο getthegloss.com: «Ολόκληρος ο μεταβολισμός αλλάζει στην εμμηνόπαυση».

Υπαίτιες για τη δημιουργία της «κοιλίτσας» είναι οι ορμονικές διακυμάνσεις που συμβαίνουν στην εμμηνόπαυση. Συγκεκριμένα, η μείωση των οιστρογόνων μας κάνει πιο ανθεκτικές στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το σώμα γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στη μετατροπή της ζάχαρης σε ενέργεια, αποθηκεύοντάς την ως λίπος.

Καθοριστικό ρόλο φαίνεται να παίζει και το μικροβίωμα του εντέρου, μια κοινότητα μικροβίων, που μετατρέπουν την τροφή σε χρήσιμες χημικές ουσίες για το σώμα. Η μείωση των οιστρογόνων επηρεάζει την παρουσία αυτών των μικροβίων στο έντερο, δημιουργώντας απειλές για την υγεία, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Δεν ευθύνονται, όμως, μόνο οι ορμόνες για την αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση. Το άγχος και οι αϋπνίες, συχνά συμπτώματα αυτής της φάσης, ενδέχεται να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, προκαλώντας φλεγμονή και κακό έλεγχο της ινσουλίνης.

Πέρα από τη δυσφορία που προκαλεί στις γυναίκες το αυξημένο λίπος στην κοιλιά, μπορεί επιπλέον να αποδειχθεί και επικίνδυνη κι αυτό γιατί πρόκειται για σπλαχνικό λίπος, που αποθηκεύεται γύρω από τα όργανα, απειλώντας την υγεία.

Το υψηλό σάκχαρο δεν οδηγεί μόνο σε αύξηση βάρους, αλλά προκαλεί επίσης χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου στο σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κάθε είδους εκφυλιστικές ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος Αλτσχάιμερ. Επομένως, είναι καλό να προστατεύσετε την υγεία σας από τους δυνητικούς κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η αύξηση λίπους στην εμμηνόπαυση.

Βοηθάει η γυμναστική;

Η άσκηση δεν είναι η πιο αποτελεσματική λύση σε αυτό το πρόβλημα. Θα χρειαστεί υπερπροσπάθεια για να δείτε αποτελέσματα, ενώ παράλληλα θα «καίτε» και μυϊκή μάζα, πράγμα που όχι απλώς δεν είναι επιθυμητό, αλλά μπορεί να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η καταλληλότερη άσκηση είναι η προπόνηση HIIT, που συμβάλλει στη μείωση της ινσουλίνης και απελευθερώνει ευεργετικές ορμόνες στο σώμα. Η άρση βαρών είναι επίσης εξαιρετική άσκηση.

Το μυστικό είναι στη διατροφή

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κοιλίτσα της εμμηνόπαυσης είναι μια διατροφή που υποστηρίζει την ομαλή λειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου. Τα καλά νέα είναι ότι δε χρειάζεται να μετράς το φαγητό σου με το σταγονόμετρο, ούτε να υπολογίζεις τις θερμίδες. Είναι απλά θέμα επιλογής σωστών τροφών.

Συγκεκριμένα:

Φυτικές ίνες

Τα υγιή βακτήρια ευδοκιμούν όταν υπάρχει πληθώρα φυτικών ινών. Φρόντισε να καταναλώνεις ξηρούς καρπούς, σπόρους, βότανα, φρούτα, σταυρανθή λαχανικά και μούρα. Σύμφωνα με μελέτες, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές συσχετίστηκε με σημαντική μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Σαλάτα πριν το κυρίως πιάτο

Η κατανάλωση φυτικών τροφών στην αρχή κάθε γεύματος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ελέγξεις τη γλυκόζη.

Ναι στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο, το κίμτσι, το κεφίρ, τα παλαιωμένα τυριά και το τουρσί, έχουν επίσης πολύ ευεργετική δράση. Φρόντισε να τα καταναλώνεις σε τακτική βάση.

Χρήσιμες οι πολυφαινόλες, ιδιαίτερα οι μωβ

Πρόκειται για αντιοξειδωτικά με πολλαπλά οφέλη. Συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία καλύτερων μεταβιοτικών που είναι πραγματικά χρήσιμα για την ευημερία συνολικά. Η σεροτονίνη, η ορμόνη της ευτυχίας, απαιτεί φυτικές ίνες και πολυφαινόλες. Διάλεξε λαχανικά με έντονα χρώματα. Κάθε χρώμα έχει διαφορετική λειτουργία, επομένως η ποικιλομορφία είναι το κλειδί. Τα μωβ, ωστόσο, ξεχωρίζουν για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και θα γίνουν οι καλύτεροι σου φίλοι στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Απαραίτητη η πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη πρέπει να περιλαμβάνεται σε κάθε γεύμα. Είναι μια «πυροσβεστική» τροφή που ρυθμίζει τη γλυκόζη και τη ινσουλίνη. Συμβάλλει στην αίσθηση του κορεσμού και χτίζει τη μυϊκή μάζα, που καίει το σάκχαρο στο αίμα.

Δοκίμασε τη διαλειμματική νηστεία

Η κατανάλωση φαγητού μέσα σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων ωρών και η πλήρης αποχή από αυτό τις υπόλοιπες ώρες φαίνεται να είναι αποτελεσματική στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Μια περίοδος νηστείας 15 ωρών είναι ιδανική για αποτελεσματική απώλεια βάρους.

Μην τσιμπολογάτε ανάμεσα στα γεύματα

Τα σνακ μεταξύ των γευμάτων διαταράσσουν την ινσουλίνη και το σώμα αδυνατεί να την επαναρυθμίσει και να καθαρίσει το αίμα από τη γλυκόζη.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης βοηθάει

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης συμπληρώνει τα οιστρογόνα και εξουδετερώνει την απότομη μείωσή τους.

Δοκίμασε τα συμπληρώματα ινοσιτόλης

Η ινοσιτόλη, ή βιταμίνη Β8, είναι ένα συστατικό των φυτικών κυτταρικών μεμβρανών που βρίσκεται σε εσπεριδοειδή, ξηρούς καρπούς, σπόρους και βρώμη. Μετριάζει την αντίσταση στην ινσουλίνη και προβλήματα με το βάρος και τη χοληστερόλη.

Πόσο διαρκεί η αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση;

Δυστυχώς, το σπλαχνικό λίπος δεν θα υποχωρήσει με τον τρόπο που θα υποχωρήσουν τα άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. «Η εμμηνόπαυση ευνοεί την παχυσαρκία», λέει η δρ Amati.

«Οι μεταβολικές και μικροβιωματικές αλλαγές που συμβαίνουν είναι εφ’ όρου ζωής. Επειδή αυτό σημαίνει επίσης ότι ο κίνδυνος άλλων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η νόσος Αλτσχάιμερ αυξάνεται, είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε αυτές τις αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής».

Άλλωστε, είναι μικρές αλλαγές, που θα σου χαρίσουν μια πολύ πιο άνετη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, εξασφαλίζοντάς σου έναν υγιή οργανισμό.