Η γιόγκα έχει αναχθεί σε ιδιαίτερα δημοφιλή τρόπο άσκησης τα τελευταία χρόνια, κυρίως γιατί συνδυάζει τη μυϊκή ενδυνάμωση με την ψυχική ευεξία.

Η γιόγκα χαρίζει καλύτερη φυσική κατάσταση, ενώ βοηθά και στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που δημιουργούνται από τις κακές συνήθειες της καθημερινότητας, όπως η κακή στάση σώματος, η καθιστική ζωή και άλλα.

Εάν έχεις βάλει τη γιόγκα στη ζωή σου, ίσως έχεις δοκιμάσει διάφορες ασκήσεις, όπως τη στάση του σκύλου ή της αγελάδας. Η Sabrina Washington, εκπαιδεύτρια Yoga CorePower στην Καλιφόρνια σου προτείνει να δοκιμάσεις μία ακόμα άσκηση με πολλαπλά οφέλη: Τη στάση της καμήλας. Αν περνάς την ημέρα σου σκύβοντας πάνω από ένα γραφείο, αυτή η άσκηση θα γίνει η αγαπημένη σου. Μετά από μια κουραστική ημέρα, θα αποτελέσει την ιδανική μετάβαση προς ένα χαλαρωτικό βράδυ και έναν άνετο ύπνο.

Η στάση της καμήλας αναγκάζει τα άκρα να τεντωθούν, προσφέροντας ανακούφιση σε ένα καταπονημένο σώμα, ενώ ταυτόχρονα γυμνάζει κοιλιακούς, μηρούς, πλάτη, γλουτούς και οπίσθιους μηριαίους.

Προλαμβάνει από τον πόνο της πλάτης

Ένα «μαγκωμένο» σώμα είναι σχεδόν σίγουρο ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στην πλάτη. Ο πόνος προκαλείται συχνά από κακή στάση σώματος. Η στάση της καμήλας εμπλέκει τους μύες της πλάτης και τους κοιλιακούς, ενδυναμώνοντας την περιοχή, με αποτέλεσμα να «προλαβαίνει» μελλοντική ενόχληση.

Αποκαθιστά τη θέση των ώμων

Χάρη στο «τέντωμα» που απαιτεί αυτή η στάση, ανοίγει τον θώρακα, διευκολύνοντας τη σωστή αναπνοή. Ταυτόχρονα, διορθώνει την κύρτωση των ώμων, που συχνά προκαλείται σε ανθρώπους που κάνουν δουλειές γραφείου.

Αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα

Ένα ακόμη όφελος που μπορείτε να αποκομίσετε είναι η καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυτή η στάση τεντώνει κοιλιακούς, στομάχι και έντερα, αντιμετωπίζοντας τη δυσκοιλιότητα και επιτυγχάνοντας υγιή πέψη.

Προσφέρει ευεξία

Εκτός από τη λειτουργία του σώματος, η στάση της καμήλας έχει ευεργετικές ιδιότητες πνευματικής ευεξίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που την δοκίμασαν ανέφεραν ότι αισθάνονται πιο ήρεμοι, δυνατοί και απαλλαγμένοι από το άγχος.

Πώς να κάνεις σωστά τη στάση της καμήλας

Ξεκίνα γονατίζοντας στο στρώμα γυμναστικής, με τα γόνατα να βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τους γοφούς. Τοποθέτησε τα χέρια σου στο κάτω μέρος της πλάτης με τα δάχτυλα να δείχνουν προς το πάτωμα. Καθώς εισπνέεις, σήκωσε το στήθος σου προς την οροφή, δημιουργώντας με την πλάτη σου C μια καμπύλη C. Προσπάθησε να παραμείνεις σε αυτή τη θέση για 30-60 δευτερόλεπτα.

Εάν θέλεις, μπορείς να «τραβήξεις» μηρούς και γλουτούς, φέρνοντας τα χέρια στις φτέρνες. Βεβαιώσουν ότι οι γοφοί παραμένουν σταθεροί πάνω από τα γόνατα και κράτα το πηγούνι στραμμένο προς το στήθος. Μείνε έτσι για ακόμη 30-60 δευτερόλεπτα.

Για να ολοκληρώσεις την άσκηση, τοποθέτησε τα χέρια πίσω από τους γοφούς και τέντωσε τους κοιλιακούς, καθώς επαναφέρεις το στήθος σε όρθια θέση. Πάρε μερικές βαθιές ανάσες, ώστε να επανέλθει ο καρδιακός ρυθμός και να ξαναβρείς τον προσανατολισμό σου.

Το κλειδί για να γίνει σωστά αυτή η στάση είναι να μην ασκήσεις υπερβολική πίεση στην πλάτη και οι σωστές και διαρκείς αναπνοές.

Σύμφωνα με την Washington, καλό θα είναι να αποφύγεις τη στάση της καμήλας σε περίπτωση που έχεις τραυματιστεί, αναρρώνεις από χειρουργική επέμβαση ή αντιμετωπίζεις χρόνιο πόνο σε γόνατο, ώμο, αυχένα ή πλάτη. «Πρόκειται για μια απαιτητική στάση, που ενδέχεται να εντείνει τους προϋπάρχοντες μυϊκούς πόνους ή προβλήματα στις αρθρώσεις».