Μην μπερδεύεις το Painkillers, τη σειρά του Netflix, με το Pain Hustlers. Μπορεί να γυρνάνε και τα δυο γύρω από το ίδιο θέμα, αλλά υπάρχουν διαφορές στα σημεία. Γιατί οι δημιουργοί δεν πτοήθηκαν και άλλαξαν τον τίτλο είναι μια καλή ερώτηση.

Κι ενώ το Pain Hustlers είναι ένας πολύ καλός τίτλος, η ταινία μάλλον θα έπρεπε να ονομαζόταν Liza Drake, το όνομα της αντιπροσώπου πωλήσεων που υποδύεται η Emily Blunt, η οποία μόνη της σχεδόν σώζει αυτό το δράμα. Ως ηρωίδα που βρίσκεται στη μέση μιας ηθικά παραβιασμένης κατάστασης, η Blunt δημιουργεί έναν χαρακτήρα που είναι συναρπαστικός, πιο έξυπνος από ό,τι της δίνεται και πεινασμένος να βελτιώσει τη δύσκολη ζωή της ως ανύπαντρη μητέρα με μια έφηβη κόρη. Κάνει την ταινία να αξίζει να την παρακολουθήσεις, αλλά είναι κι ο μόνος λόγος.

Ο χαρακτήρας της βασίζεται χαλαρά στην πραγματική περίπτωση της Insys Therapeutics και στο άρθρο του 2018 των New York Times του Evan Hughes, The Pain Hustlers, και στο επόμενο βιβλίο, στο οποίο βασίζεται αυτή η ταινία. Άλλοι χαρακτήρες είναι παραλλαγές πραγματικών ανθρώπων, αλλά το πλαίσιο της διαφθοράς είναι το ίδιο.

Η ιστορία

Η Liza εργάζεται σε ένα στριπτιτζάδικο του Μαϊάμι όταν γνωρίζει τον Pete, τον διευθυντή πωλήσεων της φανταστικής εταιρείας Zanna. Τον υποδύεται ο Chris Evans με μια προφορά τόσο ασαφή και αμφιταλαντευόμενη που θα μπορούσε να προέρχεται από το New Jersey των The Sopranos ή από οποιαδήποτε Tough Guy Street των ΗΠΑ. Την προσλαμβάνει για να εργαστεί στην εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Dr Jack Neel, τον οποίο και υποδύεται ο συνήθης ύποπτος Andy Garcia, του οποίου η αόριστη νότια προφορά είναι επίσης παντού.

Ο Neel έχει δημιουργήσει το Lonafen, ένα φάρμακο ταχείας δράσης με βάση τη φαιντανύλη για ασθενείς με καρκίνο, αλλά δεν είναι καθόλου σχολαστικός σχετικά με τον τρόπο που θα το πουλήσει. Υποκινούμενη από τον Pete, η Liza δημιουργεί ένα πρόγραμμα που παρακάμπτει το νόμο, πληρώνοντας στους γιατρούς μια αμοιβή που είναι στην πραγματικότητα δωροδοκία για να συνταγογραφήσουν το φάρμακο. H Blunt μας αφήνει να νιώσουμε την ανακούφιση της Liza καθώς το πρόγραμμα απογειώνεται.

Βλέπουμε επίσης τη διαφορά, καθώς η γκαρνταρόμπα της γίνεται από άθλια σε τελικά κομψή και πολυτελής και πλέον μπορεί να υποστηρίξει την κόρη της, την οποία υποδύεται η Chloe Coleman σε μια απίστευτα συμπαθητική ερμηνεία. Αλλά η κατάσταση της Liza γίνεται πιο περίπλοκη όταν ο Neel αποφασίζει να διαθέσει το Lonafen παράνομα, προτρέποντας τους γιατρούς να το συνταγογραφήσουν σε μη καρκινοπαθείς, οι οποίοι είναι ευάλωτοι στα εθιστικά και μερικές φορές θανατηφόρα αποτελέσματά του.

Netflix

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ταινίας είναι ότι η επιτυχία της Liza φαίνεται άσχετη με το θανατηφόρο προϊόν που πουλά μέχρι πολύ κοντά στο τέλος. Ο David Yates, ο οποίος σκηνοθέτησε τις τέσσερις τελευταίες ταινίες του Χάρι Πότερ και τα πρίκουελ του Fantastic Beasts, ξέρει πώς να δημιουργήσει μια ρέουσα αφήγηση ακόμη και εδώ. Αλλά είναι λες και αυτός και ο σεναριογράφος, Wells Tower, ήταν πολύ συνεσταλμένοι για να διασκεδάσουν το κοινό για ένα τόσο σημαντικό θέμα, αλλά ανησύχησαν πολύ μήπως είναι άτυχοι για να πλέξουν τη σκοτεινή πλευρά της ιστορίας πειστικά. Αυτή είναι μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, όπως καταδεικνύεται από το Painkiller, το οποίο προχώρησε τόσο μακριά με τον άλλο τρόπο που εξέπληξε τους θεατές με το προφανές.

Στο Pain Hustlers, ένας ασθενής λέει με μια γρήγορη λέξη στην κάμερα ότι το Lonafen «μου έδωσε πίσω τη ζωή μου για ένα λεπτό», αλλά επαφίεται σε εμάς να αναγνωρίσουμε ότι το λεπτό είναι το ζητούμενο, ακόμη και αφού δούμε αργότερα δύο από τα δόντια του να πέφτουν έξω στο χέρι του. Αντίθετα, η ιστορία επικεντρώνεται στην άνοδο της Liza και της Zanna, με τον τόνο να αντηχεί την ευφορία τους καθώς η εταιρεία εκτινάσσεται από την σχεδόν χρεοκοπία στην κορυφή της αγοράς.

Η Catherine O’Hara έχει σύντομες αλλά ζωηρές σκηνές ως η ατίθασα-νιάτα μητέρα της Liza, και ο Brian d’Arcy James υποδύεται έναν γιατρό που είναι κάπως γελοίος. Όταν η ταινία γίνεται πιο σοβαρή και κλίνει στο ηθικό της ζήτημα, τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο για τον θεατή.

Και όσο κι αν η Blunt δίνει τη ζωή της, η Liza είναι τελικά μια πολύ «τεχνητή κατασκευή», φτιαγμένη για να μας ελκύει ως η καλύτερη εκδοχή της ταλαιπωρίας που είναι. Η κόρη της χρειάζεται απεγνωσμένα ιατρική περίθαλψη που δεν θα καλύψει η ασφάλιση, μια κραυγαλέα συσκευή που δικαιολογεί την επιλογή της να συνεχίσει να εργάζεται για τη Zanna ακόμα και όταν η συνείδησή της αρχίσει να κλονίζεται.

Με τους τίτλους τέλους βλέπουμε πραγματικές ειδήσεις σχετικά με την έμπνευση για τον χαρακτήρα του Garcia, τον Dr John Kapoor, ο οποίος καταδικάστηκε για δωροδοκία. Μέχρι τότε το Pain Hustlers έχει μπει κατά πολύ στη χώρα της φαντασίας για οτιδήποτε πραγματικό να έχει σημασία.