Είναι παντού, ξεπετάγονται σαν τις σπίθες μιας πυρκαγιάς: Κείμενα στα social media, στα sites, έρευνες στις μηχανές αναζήτησης. Και όλα αυτά για να απαντήσουν στο φλέγον ερώτημα: Κάνεις αρκετό σεξ στη σχέση σου ή μήπως θα έπρεπε να αρχίσεις να προβληματίζεσαι;

Οι «ειδικοί» του ίντερνετ έχουν μια απάντηση για όλα: Σεξ μετά από τρία ραντεβού, συγκατοίκηση μετά από έναν χρόνο, αρραβώνας μετά από δύο και γάμος μετά από τουλάχιστον τρία. Κι ύστερα, το άλλο: Οι ρομαντικές κομεντί με τους μεγάλους έρωτες, απαλλαγμένους από κάθε ρεαλιστικό πρόβλημα της καθημερινότητας, να περνούν τις μέρες τους κάνοντας σεξ και ανταλλάσσοντας όρκους αιώνιας αγάπης. Και μετά από όλα αυτά, η κατάθλιψη είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Η δική σου πραγματικότητα δεν είναι όπως αυτή που διαβάζεις ή βλέπεις στις ταινίες. Ή ίσως ακόμη και όπως αυτή που ακούς από τους φίλους σου.

Και τώρα έρχομαι να σου πω κάτι που μάλλον ήδη ξέρεις: Δεν υπάρχουν κανόνες στις ανθρώπινες σχέσεις. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μαζί με έναν άλλο δημιουργούν μοναδικούς συνδυασμούς, που δεν μπορούν να ταυτιστούν με άλλους και να «ακουμπήσουν» πάνω σε γενικούς κανόνες για τις σχέσεις. Δεν υπάρχει ένας, μαγικός και απόλυτος αριθμός που απαντά στο πόσο σεξ είναι φυσιολογικό σε μια σχέση.

Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτό;

Όπως δείχνει ο όγκος των διαθέσιμων μελετών που αφορούν στις ανθρώπινες σχέσεις, αυτό το θέμα αποτελεί ένα από τα κατεξοχήν αγαπημένα των κοινωνιολόγων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά επιστημονικά στοιχεία αναφορικά με το φλέγον ζήτημα.

Ειδικότερα, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science μελέτησε 30.000 ζευγάρια σε διάστημα 40 ετών. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το σεξ μία φορά την εβδομάδα ήταν ο ιδανικός μέσος όρος για τα ζευγάρια. Τα ζευγάρια που έκαναν περισσότερο σεξ δεν ήταν περισσότερο ή λιγότερο ευτυχισμένα, αλλά τα ζευγάρια που έκαναν λιγότερο σεξ ανέφεραν ταυτόχρονα και χαμηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση.

Μια άλλη μελέτη στο Archives of Sexual Behavior διαπίστωσε ότι ο μέσος ενήλικας προτιμά να κάνει σεξ 54 φορές το χρόνο, που επίσης αντιστοιχεί σε περίπου μία φορά την εβδομάδα.

Τέλος, η μελέτη του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon χώρισε τα ζευγάρια σε δύο ομάδες: Η ομάδα Α διατήρησε φυσιολογική σεξουαλική ζωή, ενώ η ομάδα Β έκανε διπλάσιο σεξ απ’ ό,τι συνήθως. Στο τέλος της μελέτης, η ομάδα Β ανέφερε ότι το σεξ «δεν ήταν πολύ διασκεδαστικό» και ότι άρχισε να μοιάζει με αγγαρεία. Εκπληκτικό, αλλά αληθινό.

Τελικά, τι συμπεραίνουμε;

Η ουσία είναι απλή: Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να κάνεις περισσότερο σεξ από αυτό που πραγματικά νιώθεις ότι επιθυμείς και απολαμβάνεις να κάνεις. Οι ψευδοκανόνες του ίντερνετ υπάρχουν εκεί μόνο για να σε αγχώνουν και να σε κάνουν να πιστεύεις ότι ζεις μια ζωή που δεν είναι φυσιολογική. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στην καθημερινή ζωή που θα μειώσουν την όρεξή σου για σεξ. Το άγχος καραδοκεί παντού. Αυτό δε σημαίνει ότι κάτι πηγαίνει λάθος με τη σχέση σου. Κάθε ζευγάρι οφείλει να φτιάξει τους δικούς του κανόνες και να ζήσει μέσα σε αυτούς, δημιουργώντας ένα πλαίσιο από το οποίο θα μπορεί να αντλεί ικανοποίηση. Άλλωστε, το σεξ δεν είναι αυτό που θα κάνει μια σχέση ευτυχισμένη, αλλά το αντίστροφο: Θα έρθει ως αποτέλεσμα μιας ευτυχισμένης και ικανοποιητικής κοινής ζωής.