Όσο κι αν περνούν τα χρόνια, όσο κι αν αλλάζουν οι συνθήκες και οι πεποιθήσεις σε συγκεκριμένες αντιλήψεις, υπάρχουν και ορισμένες ιδέες που επιμένουν και ριζώνουν σε μια σύγχρονη κοινωνία που δεν λέει να τις αποβάλει οριστικά.

Μία από αυτές είναι και η αιώνια κόντρα για το αν υπάρχει πραγματική φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα.

Ανάμεσα σε όλα τα κοινωνικά στίγματα που έχει ακόμη να αντιμετωπίσει η γυναίκα του σήμερα είναι και τα στερεότυπα για τις φιλίες της με άντρες. Και φυσικά δεν σταματάει εκεί, αλλά προκαλεί ένα ντόμινο προβληματικών ιδεών, όπως ο χαρακτηρισμός της «αντρογυναίκας», εκείνης που φέρεται σαν άντρας -αλήθεια, ποιος το ορίζει αυτό;- ή η ιδέα ότι μια γυναίκα που κάνει παρέα με άντρες στην πραγματικότητα μοιράζεται μαζί τους σεξουαλικές εμπειρίες ή -στην καλύτερη- αποζητά απεγνωσμένα την προσοχή.

Κάτι παρόμοιο, βέβαια, ισχύει και από την αντίστροφη πλευρά, αφού ένας άντρας που κάνει παρέα με γυναίκες βρίσκεται αντιμέτωπος είτε με την αμφισβήτηση της σεξουαλικότητάς του ή με την ιδέα ότι στην πραγματικότητα επιδιώκει να τις κατακτήσει ερωτικά.

Είναι όμως στ’ αλήθεια red flag το να είσαι γυναίκα με άνδρες φίλους;

Μελέτη του Personality And Individual Differences (Φεβ. 2022) αποκαλύπτει ότι οι ίδιες οι γυναίκες, σε ένα σημαντικό ποσοστό, θεωρούν πως είναι.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι φιλικές σχέσεις, ανεξάρτητα από το ποιοι τις συναποτελούν και τι φύλου είναι αυτοί, ωφελούν τη συναισθηματική ανάπτυξη των ανθρώπων, ενισχύουν την αίσθηση του ανήκειν και το κίνητρο για ζωή, χαρίζουν ευτυχία, μειώνουν το άγχος, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και βοηθούν τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δυσκολίες της ζωής.

Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες βασικές διαφορές. Οι φιλίες μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου χαρακτηρίζονται περισσότερο από κατανόηση και υποστήριξη, ενώ οι φιλίες ατόμων του αντίθετου φύλου έχει αποδειχθεί ότι κρύβουν κι ένα στοιχείο ρομαντισμού. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει απαραίτητα ερωτική επιθυμία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, αλλά ότι σχεδόν σίγουρα υπάρχει, έστω και υποσυνείδητα, αυτός ο ερωτικός υπαινιγμός.

Αποκαλυπτικά τα ερευνητικά συμπεράσματα

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που προτιμούν τις γυναικείες φιλίες τείνουν να είναι δύσπιστες απέναντι σε εκείνες που έχουν άντρες φίλους, αλλά και το αντίστροφο. Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μια γυναίκα που κάνει παρέα με άντρες θεωρείται πιο εχθρική και λιγότερο αξιόπιστη απέναντι σε άλλες γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες με άντρες φίλους θεωρούν ότι εκείνες που εμμένουν στις γυναικείες φιλίες είναι ζηλιάρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες που εμπλέκονται σε γυναικείες φιλίες είναι συχνά καχύποπτες με εκείνες που έχουν φιλίες με άντρες, θεωρώντας ότι αυτές οι φιλίες «δεν είναι πάντα πλατωνικές». Οι γυναίκες είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει φιλία ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, γι’ αυτό και όσες έχουν τέτοιες παρέες αντιμετωπίζονται συχνά αρνητικά.

Ισχύει, επίσης, και το αντίστροφο. Μια ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο Monash ανακάλυψε ότι μια γυναίκα που έχει άνδρες φίλους είναι πιο δύσκολο να θεωρήσει έναν άντρα ελκυστικό, καθώς δημιουργείται η αίσθηση ότι έχει «πολλές συγκρίσεις».

Αντίστοιχα, οι άντρες με γυναίκες φίλες θεωρήθηκαν λιγότερο ταπεινοί, γεγονός που επηρέασε αρνητικά το πόσο ελκυστικούς τους έβρισκαν δυνητικές σύντροφοι.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, αυτές οι ιδέες διαιωνίζουν έναν κύκλο σεξισμού, που δεν έχει πραγματικά βάση και ουσία.

Υπάρχουν γυναίκες που στρέφονται σε φιλίες με άντρες, καθώς θεωρείται ότι αυτές οι σχέσεις έχουν «λιγότερο δράμα», αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στοχοποιούνται έντονα μερικές φορές.

Η ουσία είναι ότι πρέπει να διαλέγουμε τους ανθρώπους εκείνους με τους οποίους θεωρούμε ότι μοιραζόμαστε ορισμένες κοινές αντιλήψεις για βασικές ιδέες γύρω από τη ζωή και οι οποίοι μας βοηθούν να εξελισσόμαστε, να είμαστε καλύτεροι και πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως από το φύλο στο οποίο ανήκουν.