Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί έξω που -αν και λιγοστοί- προσπαθούν να αλλάξουν αυτόν τον κόσμο και τον τρόπο που αντιμετωπίζει το περιβάλλον. Πολλές φορές, ξεχνάμε τη σημασία που έχει το μέρος στο οποίο ζούμε και του φερόμαστε άλλοτε αδιάφορα και άλλοτε παρεμβατικά. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για άλλη μία σύγχυση που βιώνουμε μέσα στις χαοτικές συνθήκες ζωής μας αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί ελαφρυντικό.

Μπορεί να θεωρείς πως υπάρχουν περισσότερο σημαντικά ζητήματα από την οικολογική σου συμπεριφορά αλλά πίστεψε με αν κάνεις αυτές τις 4 απλές αλλαγές στη ζωή σου θα δεις μεγάλη βελτίωση στη ποιότητά της.

1. Σταμάτα να παίρνεις το αυτοκίνητο όταν πηγαίνεις σε κοντινά μέρη

Είμαι σίγουρη πως δε βρίσκονται όλες οι υποχρεώσεις σου τόσο μακριά από το σπίτι σου. Μπορείς κάλλιστα να χρησιμοποιήσεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να ξεκινήσεις λίγο νωρίτερα και να περπατήσεις μέχρι τον προορισμό σου. Μία άλλη λύση, πάλι, είναι να αγοράσεις ποδήλατο και να χρησιμοποιείς αυτό για τις καθημερινές σου ανάγκες. Αντικαθιστώντας την οδήγηση του αμαξιού με έναν από αυτούς τους τρόπους, αφενός θα εξοικονομήσεις χρήματα αφετέρου δε θα απελευθερώνονται τόσοι ρύποι στην ατμόσφαιρα.

2. Επένδυσε σε μπουκάλια νερού που μπορείς να ξανά χρησιμοποιήσεις

Το να πίνεις νερό είναι μία από τις συνήθειες που δε λείπουν ποτέ από το πρόγραμμά σου. Ωστόσο, μπορείς να αντικαταστήσεις το πλαστικό μπουκάλι νερού που χρησιμοποιείται ελάχιστες φορές, με ένα άλλο μπουκάλι από γυαλί ή από ξύλο μπαμπού. Αρχικά, τα εν λόγω σκεύη είναι πολύ πιο κομψά κι έπειτα, με αυτόν τον τρόπο, βάζεις κι εσύ ένα λιθαράκι για τη μείωση των πλαστικών σ’ αυτόν τον πλανήτη.

3. Απομάκρυνε το πλαστικό από τη ζωή σου

Γνώριζες ότι το πλαστικό είναι ένας συνδυασμός χημικών που δεν μπορούν να δημιουργηθούν ή να απορροφηθούν από τη Γη; Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που πολλά πλαστικά, κομμένα σε μικρά κομμάτια, καταλήγουν στον ωκεανό και μολύνουν την υδάτινη σφαίρα αλλά και τα έμβια όντα της. Τέλος, λοιπόν, στις πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ, στα πλαστικά μαχαιροπίρουνα ή στα πλαστικά καλαμάκια. Μόνο αν συνειδητοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στη ζωή μας, μπορούμε να τα απομακρύνουμε από αυτή.

4. Σκέψου και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ζούμε σε μία χώρα που τους περισσότερους μήνες τον χρόνο έχει ηλιοφάνεια αλλά και ανέμους. Αντί, λοιπόν, να χρησιμοποιούμε πετρέλαιο ή άνθρακα για τις ανάγκες μας μπορούμε να το αντικαταστήσουμε από την ηλιακή ή την αιολική ενέργεια. Πρόκειται για πηγές ενέργειες που είναι άκρως «φιλικές» στο περιβάλλον καθώς δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή άλλα τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα.

Και να θυμάσαι πως όταν φροντίζεις το περιβάλλον, φροντίζεις πρώτα τον ίδιο σου τον εαυτό!

Διάβασε επίσης: Πώς να ελαττώσεις τη χρήση πλαστικού σε 5 απλά βήματα
featured image: knitandgreen.tumblr.com