Λένε επίσης πως από την στιγμή που φεύγει ο αριθμός 2 από μπροστά, αυτομάτως κάτι αλλάζει μέσα, έξω, τριγύρω σου. Το θέμα είναι τι λόγο έχω να τους πιστέψω και κυρίως τι να πιστέψω;

Οι θείες αρχίζουν να σε ρωτούν πότε σκοπεύεις να παντρευτείς. Το ευρύτερο σόι αναρωτιέται πότε θα κάνεις την δική σου οικογένεια. Ο περίγυρος; Θέτει ερωτήματα επαγγελματικά, προσωπικά, κοινωνικά με επίκεντρο εσένα, ξεχνώντας βέβαια να θυμηθούν πως ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Και κάπως έτσι τα 30 έφτασαν. Και όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν κάλλιστα να ισχύουν αν επιλέξεις να δεις το θέμα μονόπλευρα. Κάτι που ανέκαθεν δυσκολεύομαι να κάνω, πόσο μάλλον να μπω σε καλούπια ή να αρκεστώ απλά σε ένα ψηφίο που αλλάζει.

Κοιτά να δεις που το 3 με ακολουθεί όμως σε πολλές τυχερές και ευχάριστες στιγμές μου. Κοιτά να δεις που ενώ τα 20 ήταν υπέροχα, νιώθω πως τα 30 θα είναι ακόμα πιο υπέροχα. Για την ακρίβεια, θα τα κάνω εγώ να γίνουν τέλεια!

 

Dirty thirty λοιπόν γιατί περίμενα την στιγμή για να το πω και εγώ αυτό ή καλύτερα 30 λόγοι για να νιώθω περήφανη, ευγνώμων, ευτυχισμένη!

1. Έχεις αποδεχτεί πλέον τον εαυτό σου. Αυτόν τον περίεργο τύπο που ξυπνάει πολλές φορές κατσουφιασμένος και επιλέγει να κοιμάται σαν μωρό.

2. Οι πραγματικοί φίλοι δεν χρειάζονται πια κιάλια για να τους εντοπίσεις. Οι ξεχωριστοί άνθρωποι επίσης. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τους κομπάρσους.

3. Αντιλαμβάνεσαι ότι ο έρωτας δεν έχει ηλικία, και όσο μεγαλώνεις τόσο πιο πολύ τον επιζητάς γιατί τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτόν;

4. Δεν νιώθεις απλά ένα κορίτσι, ούτε και δέχεσαι τον τίτλο της γυναίκας. Αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι πολλά περισσότερα από μια ταμπέλα και προτιμάς να σε φωνάζουν απλά με το όνομα σου.

5. Η checklist σε ότι έχει να κάνει με τους άνδρες έχει εξαφανιστεί προ πολλού. Μόλις αντιλήφθηκες ότι ο «κύριος τέλειος» δεν υπάρχει, αφού δεν πρόκειται να γίνεις ποτέ ούτε και εσύ η «τέλεια κυρία». Και κάπως έτσι οι σχέσεις γίνονται υπέροχες.

6. Βαριέσαι τα κουτσομπολιά στο βαθμό που πλήττεις και αυτό γιατί δεν έχεις χρόνο για να αναλώνεσαι σε πράγματα που δεν εκφράζουν το ανώτερο «εγώ» σου.

7. Νούμερο 7; Μάντεψε. Δεν είσαι το επίκεντρο αυτού του κόσμου και αυτό γιατί ο καθένας ασχολείται με τα δικά του, όσο κι αν μοιάζει πολλές φορές σαν να συμβαίνει το αντίθετο.

8. Αν δεν σηκωθείς, δεν μοχθήσεις, δεν κοπιάσεις, δεν πονέσεις για ότι αξίζει και κυρίως για τα όνειρα σου, τότε όχι. Τα όνειρα μάλλον δεν θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα. Και αυτό είναι οκ.

9. Και εδώ ακολουθεί το «Εσύ φτιάχνεις την τύχη σου», αφού όπως χαρακτηριστικά συνηθίζει να λέει η μαμά μου, όπως στρώσεις θα κοιμηθείς. Έχει δίκιο παιδιά, πλέον επιβεβαιώνω. Για αυτό να στρώνεις το κρεβάτι σου πάντα όταν ξυπνάς.

10. Ο εγωισμός πεθαίνει μόνο όταν προσπαθείς να μπεις στα παπούτσια του άλλου. Και αυτό προϋποθέτει να έχεις ενσυναίσθηση. Κάθε χρόνο και περισσότερη.

11. Δεν έχεις πια χρόνο για αρνητικούς ανθρώπους που το δηλητήριο μοιάζει να είναι το καύσιμο για να ξεκινήσει η μέρα τους. Χρειάζεσαι ένα υποστηρικτικό περιβάλλον και απόψεις που θα σε πάνε ένα βήμα μπροστά, όχι το αντίθετο.

12. Αρνείσαι να κοιμάσαι σκεπτόμενη τι θα μπορούσε να είχε συμβεί «αν». Προτιμάς να λες: «Προχωράμε, όπως επιλέξαμε».

13. Είναι τελικά τα 30 τα νέα 20; Προσωπικά δεν το πιστεύω γιατί κάθε ηλικία υπάρχει για κάποιον λόγο. Από την άλλη, ναι. Αρκεί να μην πέρασες τα 20 σου γεμάτη απωθημένα.

14. Είμαστε άνθρωποι. Όσο κι αν παλέψαμε να μοιάζουμε με καλοκουρδισμένα και περιποιημένα ρομπότ. Και αφού δεν μας βγήκε, τελικά είπαμε ευτυχώς που μεγαλώσαμε και μάθαμε.

15. Όνειρα την μέρα και πράξεις το βράδυ ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον κάνεις το αντίθετο και ευγνωμονείς να είναι η ζωή σου όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη.

16. Σου αρέσουν τα γλυκά και πλέον απολαμβάνεις κάθε λιχουδιά χωρίς τύψεις. Τι κι αν χάνεις το μέτρο πολλές φορές. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με το σεξ. Δεν θέλει μέτρο, αν ξέρεις πως να το απολαμβάνεις.

17. Μεγαλώνεις εντός και εκτός. Ωριμάζεις και σου αρέσει ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσεις να βλέπεις διαφορές και στον καθρέφτη σου. Δεν σου αρέσει; Τότε προσπάθησε για το καλύτερο.

18. Thank god που έφτασε η στιγμή να πω ότι η ομορφιά για τον καθένα είναι υποκειμενική.

19. Αν φλερτάρεις με την ιδέα της οικογένειας, τότε ναι, τα 30 είναι μια καλή χρονική στιγμή για να το κάνεις. Αφού μάλλον γνωρίζεις πλέον ποια είσαι και τι θα ήθελες να προσφέρεις στο παιδί σου.

20. Οικογένεια ή καριέρα; Καριέρα ή οικογένεια; Και τα δυο θα πω εγώ. Σε όποιον δεν αρέσει, ίσως δεν προσπάθησε εξίσου και για τα δυο και αυτό είναι οκ.

21. Στα 30 αναθεωρείς τα πάντα και κυρίως γελάς με εκείνα που δεν σε άφηναν να κοιμηθείς στα 20. Ωραία χρόνια, αρκετά και τα ψυχολογικά. Προχωράμε.

22. Που είναι εκείνοι οι διπρόσωποι φίλοι; Πολύ θα ήθελα στο σήμερα να πιω μαζί τους έναν καφέ και μάλιστα κερασμένο από εμένα.

23. Ότι δεν συνέβη ποτέ δεν σημαίνει ότι δεν το ποθήσαμε αρκετά. Θα έλεγα καλύτερα πως υπάρχει χρόνος για να το κάνουμε να συμβεί και στο μέλλον. Δεν είναι όλα now or never, πόσο μάλλον οι επιθυμίες μας. Ο καθένας στον χρόνο του λοιπόν.

24. Κεφάλαιο οικογένεια. Αυτή που μας έφερε στη ζωή. Αυτή που μας ταλαιπώρησε πολύ. Πλέον τους μοιάζουμε ή και όχι. Στα 30 η φράση «θα μεγαλώσεις και θα καταλάβεις» επιβεβαιώνεται. Μεγαλώνω και ναι, καταλαβαίνω μαμά. Πόσο δίκιο είχε ο μπαμπάς μου.

25. Το σώμα μου δεν είναι το ίδιο. Και ξέρεις κάτι; Δεν θα είναι ποτέ το ίδιο. Γιατί το σώμα έχει μνήμες και έτσι όπως τα υπολογίζω, μάλλον στα 40plus θα είναι στα καλύτερα του.

26. Αγκαλιάζω το ταξίδι. Το όποιο ταξίδι και κυρίως το «επόμενο». Αυτά που θα με πάει η καρδιά μου και δεν ξεχνάω ποτέ τις στιγμές που μου πρόσφερε η λογική μου.

27. Οι παγίδες και τα εμπόδια δεν μοιάζουν ποια καταστροφικά. Πιο πολύ μοιάζουν με μαθήματα που χρειάζομαι για να θυμάμαι πως όσο ζω δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσω να μαθαίνω.

28. Είναι φυσιολογικό να κλαις, να απελπίζεσαι, να φοβάσαι. Χαλάρωσε, έτσι είναι η ζωή.

29. 30 λοιπόν και θα ήθελα δίπλα στο όνομα μου να προσθέσω το επίθετο, σκεπτόμενο ον. Γιατί σε αντίθεση με την δεκαετία των 20, πλέον πρώτα σκέφτομαι και μετά πράττω. Τι καλύτερο από αυτό;

30. Σε αλλά νέα, θα ήθελα να κλείσω αυτό το κείμενο με την φράση που έχω επιλέξει να με συνοδεύει για το 2024: «Η ζωή ξέρει και εγώ την εμπιστεύομαι». Με μια λέξη; Απελευθέρωση. Ότι κι αν σημαίνει, την επιζητώ!