Ακόμα και εάν αυτή τη στιγμή δεν είσαι ξυπόλητη σε κάποια παραλία, κάτι που σου ευχόμαστε να γίνει άμεσα, γνωρίζεις πολύ καλά τι συνδέεται με αυτήν την κατάσταση. Φυσικά, τα ξηρά πόδια. Και εάν νομίζεις πως αυτή η ενοχλητική ξηρότητα στα πόδια εμφανίζεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, κάνεις λάθος. Ή για να το θέσουμε καλύτερα είσαι αρκετά τυχερή εάν αντιμετωπίζεις το πρόβλημα μόνο το καλοκαίρι, αφού υπάρχει τεράστια πιθανότητα να έχεις ξηρά πόδια και τον χειμώνα.

Τι είναι αυτό όμως που κάνει το δέρμα στα πόδια σου να γίνεται ξηρό και σκληρό;

Στο δέρμα δημιουργούνται κάποια “σπασίματα” κυρίως λόγω του συνδυασμού ξηρότητας και πίεσης. Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει και εσύ πως όταν μένεις για πολλές ώρες σε έναν εσωτερικό χώρο με υψηλή θερμοκρασία, η υφή του δέρματός σου αλλάζει. Και νιώθεις πως έχεις ανάγκη από ενυδάτωση. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα πόδια σου και κυρίως με τα πέλματά σου.

Ακόμη, όταν φοράς ανοιχτά παπούτσια τα πέλματά σου “χτυπάνε” στο πίσω μέρος του παπουτσιού (ειδικά στα τακούνια) και δημιουργείται αυτή η ξηρότητα ή ακόμα χειρότερα, οι ρωγμές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχεις συνδυάσει τα ξηρά πόδια με το καλοκαίρι.

Κάτι άλλο που μπορεί να επηρεάζει την ξηρότητα είναι η έλλειψη βιταμινών στη διατροφή σου, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Τα μαλλιά και το δέρμα αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από τα ίδια χημικά συστατικά. Έτσι τόσο ο σίδηρος όσο και ο ψευδάργυρος παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση των μαλλιών και του δέρματός σου.

Πώς μπορείς να αποτρέψεις αυτό το “φαινόμενο”

Για να αποφύγεις το να γίνουν οι φτέρνες σου σκληρές και ξηρές ή να τις ανακουφίσεις εάν ήδη σου έχει συμβεί, υπάρχει λύση. Και αυτή βασίζεται αρχικά στη σωστή περιποίηση των ποδιών ώστε να απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα και δεύτερον στη συχνή και καλή ενυδάτωση. Θα πρέπει άρα να χρησιμοποιείς τακτικά κάποια εξειδικευμένη κρέμα ποδιών. Και εάν νομίζεις πως μπορεί να λύσει το πρόβλημα μια οποιαδήποτε ενυδατική κρέμα, δυστυχώς δεν ισχύει. Το δέρμα στα πέλματά σου είναι πολύ πιο σκληρό από οπουδήποτε αλλού στο σώμα σου, οπότε χρειάζεσαι εξειδικευμένα προϊόντα που μπορούν να διεισδύσουν σε όλα τα στρώματα.

Εμείς έχουμε βρει τα καλύτερα προϊόντα για ξηρά πόδια και τώρα είναι στο δικό σου χέρι ποιο θα επιλέξεις!

  • Δώσε βάση στη σωστή περιποίηση

Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάς κάθε φορά που κάνεις μπάνιο, ειδικά το καλοκαίρι, να κάνεις και ένα καλό ποδόλουτρο. Βύθισε τα πόδια σου σε χλιαρό νερό, με άλατα ή όχι. Άμα έχεις τον χρόνο και την όρεξη πρόσφερε στον εαυτό σου και ένα μασάζ ποδιών! Αφού χαλαρώσεις αρκετά και νιώσεις πως οι φτέρνες σου έχουν μαλακώσει ήρθε η ώρα για την απολέπιση. Χρησιμοποίησε ένα scrab σώματος ή ποδιών. Έπειτα για τη λείανση της επιδερμίδα στις φτέρνες προτείνεται η ράσπα ή η ελαφρόπετρα.

Για την εντατική ενυδάτωση των ποδιών σου μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε στεγνά πόδια, δύο φορές την ημέρα, έναν αφρό ο οποίος είναι ειδικά σχεδιασμένος για τη συνεχόμενη ενυδάτωση και αποκατάσταση της φυσικής υγρασίας του δέρματος.

  • Ενυδάτωση, η καλύτερη φίλη των πελμάτων σου

Για βαθιά ενυδάτωση των πελμάτων προτείνεται η χρήση μάσκας ποδιών, σε μορφή κάλτσας. Εναλλακτικά, μπορείς πολύ απλά να εφαρμόσεις μια καλή ενυδατική κρέμα ποδιών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ή ένα υγρό με λάδι και μετά να βάλεις τις δικές σου κάλτσες!

  • Ειδική περιποίηση για σκληρύνσεις σε συγκεκριμένα σημεία

Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπίζεις γενικότερα το πρόβλημα των ξηρών ποδιών αλλά έχεις σκληρύνσεις σε συγκεκριμένα σημεία λόγω κακού πατήματος ή παπουτσιών μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικά επιθέματα για άμεση ανακούφιση.