Ο τελευταίος χρόνος για όλους υπήρξε ιδιαίτερος. Για ορισμένους πιο δύσκολος, πιο απαιτητικός. Οι αλλαγές και προσαρμογές που βιώσαμε σε διάφορους τομείς της ζωής έχουν έχουν αλλάξει σίγουρα την καθημερινότητά μας.

Καθώς σιγά σιγά βρίσκουμε τα βήματα μας και προσαρμοζόμαστε πλέον στη μετά Covid-19 εποχή, οι κοινωνικές επιπτώσεις που είχε ο εγκλεισμός δεν έχουν περάσει απαρατήρητες. Αρκετοί δουλεύαμε για αρκετό διάστημα από το σπίτι με αποτέλεσμα η επιστροφή στο γραφείο και στον κοινωνικό περίγυρο να είναι πιο δύσκολη. Σύμφωνα με ειδικούς, τα συναισθήματα ανησυχίας και άγχους που νιώθουμε είναι λογικά δεδομένου των γεγονότων.

Το κλειδί μας είναι ο χρόνος και ο χώρος που δίνουμε στον εαυτό μας ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα τις νέες συνθήκες.

Γιατί μπορεί να νιώθεις κάποιος ανησυχία για την επιστροφή του στο γραφείο;

Όπως χρειάστηκε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της Covid-19, έτσι και η νέα πλέον πραγματικότητα απαιτεί χρόνο για να προσαρμοστούμε. Ο καθένας και η καθεμία έχει διαφορετικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να νιώθει ανησυχία και άγχος για την επιστροφή του στη δουλειά. Κάποιος μπορεί να έχει ανησυχία για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και των κοινωνικών αποστάσεων. Άλλοι για τις αλλαγές στη σωματική τους εμφάνιση ενώ για ορισμένους μπορεί να είναι η πρώτη φορά που πηγαίνουν στο γραφείο μετά την πρόσληψη τους. Φυσικά, κάθε προσαρμογή μπορεί να είναι πηγή στρες.

Δείξε ενσυναίσθηση στον εαυτό σου

Ένας από τους σημαντικούς κανόνες είναι να έχεις υπομονή με τον εαυτό σου και να του δίνεις τον χώρο και τον χρόνο να προσαρμοστεί. Ο εγκέφαλος του ανθρώπου χρειάζεται περιθώριο να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα ώστε να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε τις συμπεριφορές και τις σκέψεις μας ανάλογα. Όταν βρίσκεσαι λοιπόν στο γραφείο και νιώθεις αγχωμένη για τον Χ λόγο, αναγνώρισε το συναίσθημα και τον λόγο που νιώθεις έτσι. Αντί να προτρέξεις στην σκληρή αυτοκριτική, σκέψου ότι αυτή η αντίδραση είναι λογική. Όταν νιώθεις αρκετό άγχος, δοκίμασε μερικές ασκήσεις mindfulness έτσι ώστε να ηρεμήσεις και πάλι.

Δοκίμασε τη Συστηματική Απευαισθητοποίηση

Η συστηματική απευαισθητοποίηση αποτελεί θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση φοβιών και καταστάσεων που προκαλούν έντονο άγχος. Το άτομο έρχεται σταδιακά σε επαφή με την στρεσογόνα κατάσταση ξεκινώντας πρώτα από τη φαντασίωση του γεγονότος και στη συνέχεια τη σταδιακή επαφή μαζί του. Συχνά συνοδεύεται από ασκήσεις χαλάρωσης ώστε το συναίσθημα της ηρεμίας να συνδεθεί και να αντικαταστήσει το συναίσθημα που προκαλούνταν από την αγχώδη κατάσταση. Αν βιώνεις έντονο άγχος στο γραφείο για τις κοινωνικές συναναστροφές, μπορείς να επωφεληθείς από τη συγκεκριμένη τεχνική. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα meeting με αρκετά άτομα δοκίμασε να έρχεσαι σταδιακά σε επαφή με περισσότερα άτομα κάθε φορά έτσι ώστε να μειωθεί το αίσθημα άγχους.

Βάλε σε προτεραιότητα την ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και δουλειάς

Η δουλειά από το σπίτι δυσκόλεψε πολλούς να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι με την επιστροφή στο γραφείο η διατήρηση ισορροπίας είναι ευκολότερη χάρη στα ξεκάθαρα όρια μεταξύ δουλειάς (γραφείο) και χαλάρωσης (σπίτι). Είναι όντως έτσι ή η εργασία συνεχίζει μένοντας περισσότερη ώρα στο γραφείο και “παίρνοντάς” τη μαζί στο σπίτι; Βλέπουμε ξανά ότι είναι στο χέρι μας να θέτουμε τα όριά μας και να διατηρούμε μια σωστή ισορροπία στη ζωή μας.

Δώσε στον εαυτό σου όσα χρειάζεται

Μια ισορροπημένη καθημερινότητα είναι ικανή να σε θωρακίσει απέναντι στο στρες. Φρόντισε τον οργανισμό σου με υγιεινά τρόφιμα, συστηματική φυσική δραστηριότητα (στη φύση κατά προτίμηση) ακόμη και για 15-20 λεπτά, αρκετό ύπνο, και χρόνο μακριά από οθόνες. Επίσης, συνέχισε να βλέπεις τους φίλους και την οικογένεια σου ακόμη και με video calls. Τέλος, αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι επαγγελματική φροντίδα μη διστάσεις να την αναζητήσεις. Η αυτοφροντίδα είναι σημαντική για την ενίσχυση τόσο του οργανισμού όσο και της αυτοπεποίθησής μας.