Η ενσυναίσθηση ή αλλιώς η ικανότητα να μπορούμε να καταλαβαίνουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα αυτών γύρω μας είναι μια από τις σημαντικότερες δεξιότητες των κοινωνικών όντων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχολογίας του Stanford University, Jamil Zaki PhD, η ενσυναίσθηση σε εμπνέει να βοηθάς τόσο κοντινούς ανθρώπους όπως οικογενειακά μέλη όσο και άγνωστους ανθρώπους. Μας βοηθά να κατανοούμε τις μεταξύ μας διαφορές αλλά και να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και μεροληψία. Η ενσυναίσθηση βοηθά τόσο τους άλλους όσο και το άτομο που την ενστερνίζεται καθώς τείνουν να έχουν λιγότερο στρες, κατάθλιψη και να ακολουθούν μια χαρούμενη ζωή.

Ο Zaki πιστεύει ότι η ενσυναίσθηση αποτελεί έναν τρόπο για να βελτιώσουμε τις κοινωνικές συνθήκες και την κοινωνική υγεία. Προτείνει αυτές τις 5 ασκήσεις που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησής μας.

Ανάπτυξε τον σεβασμό ως προς τον εαυτό σου

Για αυτήν την άσκηση σκέψου κάτι που σε ταλανίζει καθώς και τα συναισθήματα που σου δημιουργεί. Στη συνέχεια σκέψου την κολλητή σου που περνάει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με εσένα. Πώς θα της απαντούσες και τι θα της έλεγες; Αυτή η άσκηση θα σου δείξει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της καλοσύνης που προσφέρεις στον άλλον και στον εαυτό σου. Μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι στην φίλη σου δείχνεις περισσότερη υπομονή, συγχώρεση, γενναιοδωρία σε αντίθεση με το πώς διαχειρίζεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό (σκληρότητα, φταίξιμο, αυτοκριτική).

Τι έχει να κάνει αυτό με την ενσυναίσθηση; Η ενσυναίσθηση πρέπει να ξεκινά από εμάς. Όταν αναπτύσσουμε την αγάπη και το σεβασμό ως προς εμάς τότε μπορούμε να αυξήσουμε και την ενσυναίσθησή μας προς τους άλλους.

Δείξε καλοσύνη στους άλλους

Κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα σου, ιδίως όταν νιώθεις αγχωμένη, αφιέρωσε λίγη ενέργεια, χρόνο, χρήματα σε κάποιον στη ζωή σου. Στείλε ένα μήνυμα να υποστηρίξεις τη φίλη σου που περνά δύσκολα. Καθώς πηγαίνεις στη δουλειά πάρε έναν καφέ για τον συνεργάτη σου. Βοήθησε κάποιον ηλικιωμένο να βγάλει τα πράγματα από το καρότσι στο σουπερμάρκετ. Η ενσυναίσθηση, καλώς η κακώς, χτίζεται με τις μικρές πράξεις.

Καθώς βοηθάς άλλους, έστω και σε μικρό βαθμό, βοηθάς τον ίδιο σου τον εαυτό να νιώσει καλύτερα, περισσότερη χαρά, ικανοποίηση, και ευγνωμοσύνη.

Διαφώνησε χωρίς έντονη επιχειρηματολογία

Κάνε μια συζήτηση με κάποιον που ξέρεις ότι θα διαφωνήσετε. Αντί όμως να μπείτε σε έναν έντονο διάλογο με απανωτά επιχειρήματα ο ένας ενάντια στον άλλο, μοιράσου την ιστορία που σε έκανε να διαμορφώσεις την άποψή σου και άκου τη δική τους. Μπορεί να είναι από τις δυσκολότερες ασκήσεις ανάπτυξης ενσυναίσθησης, αλλά αξίζει να τη δοκιμάσεις. Καλλιεργώντας αυτή τη δεξιότητα, θα μπορείς ευκολότερα να ακούς και να συζητάς με ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να έχεις διαφορετικές πεποιθήσεις χωρίς απαραίτητα να πρέπει να τους συμπαθήσεις ή να γίνεις εχθρός τους.

Χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να συνδεθείς

Για αυτήν την άσκηση σκέψου πώς χρησιμοποιείς τώρα την τεχνολογία και πώς μπορείς να την χρησιμοποιήσεις διαφορετικά προς όφελός σου. Σκέψου πώς η τεχνολογία μπορεί ως εργαλείο να προωθήσει την ανθρώπινη επαφή και πώς εσύ μπορείς καλύτερα να την εκμεταλλευτείς. Πολλές φορές περνάμε ώρες κάνοντας απλά scroll. Τις επόμενες μέρες δοκίμασε να κάνεις πιο συνειδητή χρήση του τηλεφώνου. Αναγνώρισε πώς αισθάνεσαι, αναρωτήσου αν έχεις κερδίσει κάτι ή αν σε έχει ενοχλήσει κάτι. Ερωτήσεις σαν «Τι σκέφτομαι;», Είναι αυτό κάτι που θέλω να κάνω;» «Πώς αισθάνομαι» μπορούν να σε κάνουν να σκεφτείς τι επιρροή έχει η χρήση του τηλεφώνου πάνω σου.

Η άσκηση αυτή αναπτύσσει έμμεσα την ενσυναίσθηση καθώς σε παροτρύνει να χρησιμοποιήσεις το τηλέφωνο με τρόπο που θα συνδεθείς καλύτερα με τους άλλους. ‘Η ακόμη να αφήσεις το τηλέφωνο και να προτιμήσεις ένα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας όπως την απευθείας προσωπική επαφή.

Αναγνώρισε την ενσυναίσθηση σε άλλους

Έτσι όπως κάνουμε ένα κομπλιμέντο για τα ρούχα του άλλου ή για κάποια επιτυχία, μπορούμε να κάνουμε συνήθεια να αναγνωρίζουμε όταν ο άλλος συμπεριφέρεται δείχνοντας ενσυναίσθηση. Για αυτήν την άσκηση δοκίμασε να πεις μπράβο σε ανθρώπους που βοηθούν άλλους είτε να επιλύσουν ένα πρόβλημα είτε να πετύχουν τους στόχους τους.

Μπορείς να δοκιμάσεις αυτές τις ασκήσεις με όποια σειρά και για όσο χρονικό διάστημα επιθυμείς. Και γιατί να μην της εντάξεις στην καθημερινότητά σου από εδώ και στο εξής; Άλλωστε η καλοσύνη λέγεται ότι είναι μεταδοτική. Αν το κάνεις εσύ, πιθανόν να τη δοκιμάσει και ένας κοντά σου.

featured photo: unsplash.com/@priscilladupreez