Κανείς δεν είπε πως στην αγάπη είναι όλα εύκολα, όλοι υποστηρίζουν όμως πως η αληθινή αγάπη κρατάει για πάντα. Κι αν αυτό ισχύει, τότε γιατί κάποιες φορές νιώθουμε την ανάγκη να απομακρυνθούμε από τον/την σύντροφό μας; Ορισμένοι θεωρούν το διάλειμμα στη σχέση ανεπίτρεπτο και ανούσιο. Για τους συγκεκριμένους ανθρώπους το να νιώσεις την ανάγκη να πάρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου, σημαίνει απαραίτητα πως έχει σβήσει ο έρωτας και πως όλα έχουν τελειώσει. Για κάποιους άλλους όμως το διάλειμμα είναι μια περίοδος ξεκαθαρίσματος και αναπροσαρμογής. Όχι ένας μικρός χωρισμός. Όχι ένα οριστικό τέλος!

Τι ορίζεται ως διάλειμμα στη σχέση;

Σε αντίθεση με τον χωρισμό, ένα διάλειμμα είναι μια συμφωνημένη χρονική περίοδος όπου ένα ζευγάρι αποφασίζει από κοινού να απομακρυνθεί από την καθημερινή τριβή της σχέσης του. Σκοπός είναι να επανεκτιμήσει τις αξίες του τόσο από κοινού όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Θέλει να καταλήξει στο να πάρει κάποιες σημαντικές αποφάσεις για το αν τελικά αυτή η σχέση θα καταφέρει να έχει μέλλον.

Τα διαλείμματα για να θεωρούνται διαλείμματα δεν θα πρέπει να είναι αόριστα. Αν επιλέξεις δηλαδή να ξεκινήσεις με τον/την σύντροφό σου ένα διάλειμμα, θα χρειαστεί να ορίσετε από κοινού την επιστροφή σας. Και ενώ πολλοί επιλέγουν κατά την διάρκεια αυτού του διαλείμματος να ζήσουν κάτι περιστασιακό με κάποιο άλλο πρόσωπο, το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να επικεντρωθείς στον εαυτό σου. Η ερωτική ενασχόληση με άλλα πρόσωπα, μόνο βοηθητική δεν θα είναι για την ίδια την σχέση σου αλλά και για τον εαυτό σου.

Αν δεν αντιμετωπιστούν οι προσωπικές προκλήσεις και αν δεν θεραπευτούν τυχόν πληγές αποκλειστικά από εσένα, δεν θα μπορείς λίγο αργότερα να είσαι σε θέση να αξιολογήσεις τα πραγματικά «θέλω» σου. Ούτε και αυτά του συντρόφου σου. Ένα αποτελεσματικό διάλειμμα λοιπόν απαιτεί να παραμείνεις επικεντρωμένος στον εαυτό σου.

Γιατί να κάνω αυτό το διάλειμμα;

Το διάλειμμα στη σχέση θα σου επιτρέψει να κάνεις μερικά πράγματα. Πρώτα απ ‘όλα, θα έχεις την ευκαιρία να εστιάσεις στο «πρόβλημα» χωρίς να αισθάνεστε και οι δύο μονίμως απογοητευμένοι. Δεύτερον, θα ανακαλύψεις πόσο πολύ πραγματικά σου λείπει ο σύντροφό σου. Εάν για παράδειγμα έχουν περάσει εβδομάδες και δεν σου λείπει καθόλου, ή νιώθεις ευτυχία και παραγωγικότητα χωρίς το ταίρι σου, ίσως ήρθε η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι σας.

Από την άλλη πλευρά, εάν η απουσία του συντρόφου σου ξαφνικά σε κάνει να βλέπεις όλες τις αλλαγές που θα ήθελες να κάνεις νωρίτερα, τότε μπορείτε από κοινού να επιστρέψετε στη σχέση σας με μια ανανεωμένη διάθεση για επικοινωνία. Σε δεύτερη φάση να δείξεις και να πεις όλα όσα νιώθεις και τελικά να «συνεργαστείτε» και οι δύο ώστε να βιώνεται στο εξής τη σχέση σας πιο αισιόδοξα. Στην ουσία δηλαδή, αυτό το διάλειμμα θα σημάνει την αρχή όλων των προοπτικών που είχατε πάψει να βλέπετε στον ορίζοντα.

Αν αναρωτιέσαι ή φοβάσαι να κάνεις αυτό το βήμα, διάβασε παρακάτω 5 βασικά tips!

Αναζήτησε την αιτία

Αφιέρωσε χρόνο στο να σκεφτείς τι πραγματικά είναι εκείνο που στέκεται εμπόδιο σε αυτή τη σχέση. Λείπει ο ενθουσιασμός; Λείπει το ενδιαφέρον; Λείπουν οι κοινοί στόχοι; Ό,τι και αν λείπει, το βασικότερο από όλα είναι να αναλογιστείς αν το πρόβλημα στέκεται εμπόδιο σε αυτή τη σχέση. Αν δεν βλέπεις καμία απολύτως ελπίδα για βελτίωση ή αλλαγή, τότε το διάλειμμα ίσως να είναι περιττό. Ο χωρισμός η ιδανικότερη επιλογή και για τους δυο σας.

Επικοινώνησε το «μέσα» σου

Συζήτηση και πάλι συζήτηση! Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στα βουβά. Από τη στιγμή που το διάλειμμα αποτελεί επιθυμία, τότε η συζήτηση είναι το πιο σημαντικό βήμα που θα πρέπει να κάνεις.

Οριοθέτησε το διάλειμμα

Θα επικοινωνείτε; Θα επιτρέψετε να υπάρξει ερωτική συναναστροφή με άλλα πρόσωπα; Θα λήξει κάποια στιγμή αυτό το διάλειμμα; Θέστε ερωτήματα και δώστε συγκεκριμένες απαντήσεις για την αποτελεσματική χρήση αυτού του διαλείμματος.

Ζήσε το δίχως άγχος

Ναι μεν η οριοθέτηση του διαλείμματος θα σας βοηθήσει να βρείτε τα πατήματά σας, όμως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση ο ένας να πιέζει τον άλλο χρονικά. Το να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα μέσα σας ίσως σας πάρει περισσότερο χρόνο. Συνεπώς η διάρκεια του διαλείμματος καλό θα ήταν να μπει σε δεύτερη μοίρα.

«Αποσυνδέσου» για να «συνδεθείς» με τον εαυτό σου

Η αποσύνδεση για λίγο από τον έξω κόσμο και κατ’επέκτασή από τον σύντροφό σου θα σε ωφελήσει να συνδεθείς αποτελεσματικά με τον εαυτό σου. Θα ακούσεις τις σκέψεις, τα συναισθήματά σου και λίγο αργότερα θα καταφέρεις και πάλι να σκεφτείς για αυτή τη σχέση με πιο καθαρό μυαλό. Ασφαλώς η απομόνωση δεν είναι λύση, όμως η ψυχική αυτονομία για να υπάρξει απαιτεί να περάσεις ουσιαστικό χρόνο με τον εαυτό σου.

Να θυμάσαι πως η ειλικρίνεια είναι το κλειδί για ένα υγιές διάλειμμα, όποιο και αν θα είναι τελικά στο τέλος το αποτέλεσμα. Και αν ο έρωτας σας είναι ακόμα ζωντανός, τότε το διάλειμμα θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε πως τίποτα τελικά σε αυτή τη ζωή δεν είναι δεδομένο.

Featured image: Insider