Πρωινό ίσον δημητριακά, όλοι το ξέρουν αυτό. Η πρωινή ιεροτελεστία είναι ίδια για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο: Ένα μπολ, λίγο γάλα και τα αγαπημένα μας δημητριακά. Ένα γεύμα κατάλληλο για το πρωί, αλλά με ένα βασικό ελάττωμα: Μας χορταίνει προσωρινά, αλλά μια ανανεωμένη αίσθηση πείνας επιστρέφει πολύ γρήγορα.

Μια κοινή αιτία γι’ αυτό το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες ποικιλίες αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες, που είναι εξαιρετικοί για την παροχή γρήγορης ενέργειας, αλλά υπολείπονται σε άλλα θρεπτικά συστατικά, ειδικά σε αυτά που χρειαζόμαστε για να νιώθουμε χορτάτοι, όπως η πρωτεΐνη, λέει στο SELF η Cara Harbstreet της Street Smart Nutrition.

Η πρωτεΐνη είναι υπεύθυνη για πολλές διεργασίες του σώματος, από το χτίσιμο των μυών μέχρι τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Χωρίς αυτήν -και με πολλούς υδατάνθρακες- αυτή η ενεργειακή ώθηση από τα δημητριακά θα δώσει γρήγορα τη θέση της σε μια απότομη ενεργειακή «συντριβή», αλλά και ένα ανανεωμένο αίσθημα πείνας, πολύ πριν την ώρα του μεσημεριανού.

Το ιδανικό πρωινό, λοιπόν, θα έπρεπε να συνδυάζει λίγο απ’ όλα: Θρεπτικά συστατικά, επίπεδα ενέργειας κι ένα αίσθημα κορεσμού με διάρκεια στο χρόνο. Σύμφωνα με την Harbstreet, αυτό το γεύμα υπάρχει και δεν χρειάζεται καν να αλλάξεις πολλά στη ρουτίνα σου για να το πετύχεις: Άλλαξε απλώς το γάλα που καταναλώνεις.

Το εξαιρετικά φιλτραρισμένο γάλα, η τελευταία τάση στα γαλακτοκομικά, περιέχει διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης από το κανονικό και είναι πλήρως απαλλαγμένο από τη λακτόζη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας διαδικασίας υπερδιήθησης, που συμπυκνώνει την πρωτεΐνη. «Το αποτέλεσμα είναι λιγότεροι υδατάνθρακες, περισσότερη πρωτεΐνη και σημαντική αύξηση του ασβεστίου με ελάχιστη ή καθόλου λακτόζη», εξηγεί η Harbstreet.

Η χρήση υπερδιηθημένου γάλακτος στα δημητριακά προσφέρει περισσότερη πρωτεΐνη χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση. Ένα ακόμη θετικό του είναι ότι έχει παρόμοια γεύση με το κανονικό, με μια ελαφρώς πιο γλυκιά νότα, που μπορεί να ενισχύσει τα πιο άνοστα δημητριακά. Έτσι, δε χρειάζεται να ανησυχείς ότι θα χαλάσει τη γεύση του πρωινού σου. Έχει επίσης μια ελαφρώς πιο παχιά υφή, αλλά αυτό είναι ελάχιστα αισθητό όταν συνδυάζεται με τραγανά δημητριακά.

Πόσο περισσότερη πρωτεΐνη μπορείς να πάρεις; Το εξαιρετικά φιλτραρισμένο γάλα παρέχει 13 έως 18 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, σε σύγκριση με μόλις 8 γραμμάρια που εμπεριέχονται στο κανονικό γάλα. Αυτή είναι μια σημαντική βελτίωση, που θα σε βοηθήσει να πλησιάσεις περισσότερο στον στόχο της συνιστώμενης πρόσληψης 15-20 γραμ. πρωτεΐνης ανά γεύμα, λέει η Harbstreet.

Το μόνο μειονέκτημα αυτού του γάλακτος είναι ότι το κόστος του στην αγορά είναι ελαφρώς υψηλότερο. Ωστόσο, η Harbstreet πιστεύει ότι τα οφέλη δικαιολογούν το κόστος και μας ενθαρρύνει να κάνουμε αυτή την επένδυση για τον εαυτό μας.