Η πανδημία επηρέασε σίγουρα όλους τους τομείς της ζωής μας και κυρίως εκείνο των προσωπικών σχέσεων. Οι άνθρωποι, ως φύσει κοινωνικά όντα αναγκάστηκαν να μείνουν μόνοι τους για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα κι έτσι επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό η ερωτική και κοινωνική τους ζωή.

Οι singles άφησαν πίσω τους τα ραντεβού και με τις πιθανότητες, να γνωρίσουν κάποιον σε κάποια έξοδο, σε κάποιο night out ή έστω τυχαία στο δρόμο, να έχουν μειωθεί δραματικά στράφηκαν στα dating apps. Άλλωστε για όσους παρέμειναν μόνοι 18 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, η συναισθηματική εξάντληση των ραντεβού ήταν μία πραγματικότητα.

Η εξάντληση αυτή σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το αίσθημα που δημιουργείται από ραντεβού που δεν οδηγούν σε τίποτα. Η κούραση των γνωριμιών, είναι πραγματική και δεν χρειάζεται καν να βγαίνει κανείς συχνά ραντεβού για πολύ καιρό για να τη νιώσει. Όπως σε κάθε πτυχή της ζωής μας, αν επενδύσουμε χρόνο και ενέργεια σε κάτι και αυτό δεν δώσει κανένα αποτέλεσμα, αισθανόμαστε κουρασμένοι και απογοητευμένοι. Κι αυτό είναι ΟΚ.

Τα dating apps, η συναισθηματική εξάντληση και η μεγάλη επιστροφή

Τα dating apps μπορεί να πήραν φωτιά την περίοδο των lockdowns, όμως γρήγορα αρκετοί χρήστες κατάλαβαν πως η κουλτούρα των εφαρμογών αυτών, δεν είναι ακριβώς αυτό που ψάχνουν. Κάτι που αναπόφευκτα έμοιαζε με ακόμα μία απογοήτευση.

Γιατί στην πραγματικότητα αυτό που μας δίδαξε η πανδημία, είναι το πόσο σημαντικές είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και η επαφή, η σύνδεση. Όχι ένα swipe left ή right. Πως θα επανέλθεις όμως στα IRL (in real life) ραντεβού μετά από περίπου 2 χρόνια;

Κάνε ένα διάλειμμα

Θα μου πεις τι;; Και θα γούρλωσες πιθανότατα τα μάτια. Ναι ένα διάλειμμα. Τώρα που έχεις τη δυνατότητα να βγεις στον έξω κόσμο (!) δεν χρειάζεται να πέσεις απερίσκεπτα και με τα μούτρα στα ραντεβού. Εστίασε πρώτα σε σένα και στα πράγματα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου, πριν απ’όλα τα άλλα. Αυτό θα σε βοηθήσει τελικά να έχεις καθαρό μυαλό και να αποφύγεις την εξάντληση των ραντεβού.

Δώσε προτεραιότητα στην αυτο-φροντίδα

Το ραντεβού μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική σου υγεία. Υπάρχει πάντα η απόρριψη και πάντα θα υπάρχουν άβολα συναισθήματα. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου και να τον αφήνεις να επεξεργαστεί το κάθε ραντεβού και πως νιώθει πραγματικά γι’ αυτό και την έκβασή του.

Βγες ραντεβού με διαφορετικούς τύπους ανθρώπων

Όλοι έχουμε έναν ‘’τύπο’’. Ή τουλάχιστον κάποια χαρακτηριστικά που ψάχνουμε στις γνωριμίες μας. Όμως ο σκοπός των ραντεβού, πριν απ’όλα είναι να περάσεις καλά. Πρέπει να είναι fun. Αλλιώς ποιο το νόημα; Αν λοιπόν έχεις βγει ραντεβού με ανθρώπους που έχουν τα χαρακτηριστικά που ζητάς, αλλά νιώθεις πάντα λίγο άβολα και παράξενα ίσως πρέπει να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, με διαφορετικά ενδιαφέροντα μπορεί να σε ‘’μυήσουν’’ σε αλλιώτικα πρώτα ραντεβού τα οποία τελικά να σε κάνουν να νιώσεις αυτή τη σπίθα.