Όταν ο Elio γνώρισε τον Oliver στο Call Me By Your Name, κανείς δεν εστίασε πολύ στις σεξουαλικές προτιμήσεις του άλλου, παρά μόνο στην έλξη ανάμεσά τους. Κι αυτό συνέβη επειδή στο περιβάλλον τους η αμφισεξουαλικότητα ή η ομοφυλοφιλία ήταν κάτι δεδομένο και όχι ζητούμενο. Δεν θα μπορούσαμε όμως να πούμε ότι συμβαίνει το ίδιο και στη νέα ταινία του Netflix, Cobalt Blue, που διαδραματίζεται στην Ινδία.

Το Cobalt Blue διαδραματίζεται στην Ινδία της δεκαετίας του ’90

Μία οικογένεια αποφασίζει να νοικιάσει ένα από τα δωμάτια του σπιτιού της, καθώς χρειάζεται αυτό το επιπλέον εισόδημα. Ο πρώτος ενοικιαστής, του οποίου το όνομα δεν μαθαίνουμε ποτέ, έλκεται από τον γιο της οικογένειας, τον νεαρό Tanay. Οι δυο τους αναπτύσσουν μία ιδιαίτερη σχέση και μαθαίνουν πολλά ο ένας από τον άλλον. Ωστόσο, η μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση της ταινίας έρχεται όταν μαθαίνουμε ότι ο φιλοξενούμενος αυτός διατηρεί παράλληλη σχέση και με την αδερφή του Tanay, την Anuja.

Αυτή η κατάσταση οδηγεί τους τρεις ήρωες ξαφνικά σε μία περίπλοκη διάσταση των σχέσεων τους. Ο κάθε ένας ανακαλύπτει μία διαφορετική πτυχή του εαυτού του και όλοι μαζί προσπαθούν να ξεφύγουν από όσα του επιβάλλει η κοινωνία και η θρησκεία της Ινδίας. Κι εδώ, προς έκπληξη όλων, η αμφιφυλία ή η ομοφυλοφιλία δεν αντιμετωπίζονται σαν αμαρτίες που πρέπει να μείνουν καλά κρυμμένες, παρόλο που σε εκείνη την εποχή μπορούσαν να επιφέρουν τη φυλάκιση ή τον θάνατο του ατόμου.

Η ταινία θυμίζει το Call Me By Your Name από πολλές απόψεις

Είναι η επιλογή των δύο ηρώων και η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα τους στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Είναι όμως και το περιβάλλον, αυτό το σπίτι στην εξοχή, οι δραστηριότητες με τις οποίες επιλέγουν να καταπιαστούν, καθώς και η σχέση τους με τις τέχνες. Κάθε ερωτική σκηνή έχει αποδοθεί με τρομερή τρυφερότητα και ευαισθησία, ώστε να μοιάζει όσο πιο ρεαλιστική και άβολη της αρμόζει.

Πρόκειται για μία ταινία που μας υπενθύμιζει για άλλη μία φορά τα εμπόδια που θέτουμε στους εαυτούς μας, τα οποία μόνο εμείς είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε.