Άγχος καθημερινό και κάποιες φορές συνεχόμενο. Όλοι το νιώθουμε, όλοι κυριευόμαστε από αυτό κι όλοι ψάχνουμε τρόπους για να το βγάλουμε από τη ζωή μας. Εκτός από σένα βέβαια, που μπορεί να είσαι μάστερ γιόγκι και να έχεις πετύχει την απόλυτη ζεν φάση.

Για τους κοινούς θνητούς όμως, το στρες είναι μια συνθήκη, που επηρεάζει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία. Πολλές φορές μάλιστα, υπάρχει σε λανθάνουσα κατάσταση, ακόμα δηλαδή κι αν δεν το αισθάνεσαι, αυτό υποβόσκει μέσα σου και σε ακολουθεί όπου κι αν πας. Πέρα από τα κλασικά συμπτώματα δηλαδή, μπορεί να έχεις άγχος, ακόμα κι αν δεν το νιώθεις. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό να σε στρεσάρει ξανά:

Γιατί αν δεν ξέρεις πότε έχεις στρες, τότε πώς θα το αντιμετωπίσεις;

Κι αυτή τη φορά η επιστήμη σου δίνει τη λύση, όχι στο τσεπάκι, αλλά στο χεράκι. Πρόκειται για τα smartwatches, τα οποία, εκτός από την ώρα, τη θερμοκρασία κι όλα αυτά τα χρήσιμα για την καθημερινότητά σου, έχουν τη δυνατότητα να σου παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη φυσική σου κατάσταση. Δηλαδή, μετρούν τους καρδιακούς σου παλμούς, τα βήματα που κάνεις καθημερινά κι αυτά που θα έπρεπε να κάνεις -σύμφωνα με τις μετρήσεις σου (βάρος, ύψος),- ακόμα και το δείκτη στρες σου.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Smartwatches (@smartwatches)

Πώς γίνεται αυτό;

Τα έξυπνα ρολόγια μετρούν τις μεταβολές του καρδιακού σου ρυθμού. Αυτό σημαίνει ότι, όταν ο καρδιακός σου ρυθμός αυξάνεται, χωρίς να επιδρούν εξωτερικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα το περπάτημα ή η άσκηση, συμβαίνει κάτι άλλο, που σε πιέζει, όπως δηλαδή το στρες.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι τα ρολόγια αυτά είναι αλάνθαστα ή εκλαμβάνουν τα πάντα σωστά. Μια αυξομείωση του καρδιακού σου ρυθμού, μπορεί να οφείλεται σε χαρά κι ενθουσιασμό, ή σε έκπληξη και ξάφνιασμα. Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή ότι, όταν το smartwatch σου σε προειδοποιεί ότι έχεις άγχος, συμβαίνει όντως να έχεις άγχος.

Αλλά, αν ισχύει να είσαι στρεσαρισμέν@, είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζεις, για να μπορείς να καταλάβεις τί είναι αυτό που το πυροδοτεί και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Ο βασικός τρόπος να καταπολεμήσεις το άγχος σου είναι καταρχάς, να το παρατηρήσεις. Να δεις πότε και για ποιους λόγους αγχώνεσαι, τί σε επηρεάζει περισσότερο και τί λιγότερο και γενικά, να το αποδομήσεις. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρεις να προστατέψεις τον εαυτό σου από στρεσογόνους παράγοντες και να φροντίσεις την ψυχική σου υγεία.

Πολλά μάλιστα από αυτά τα έξυπνα ρολόγια, σου δίνουν και οδηγίες εκείνη τη στιγμή για να χαλαρώσεις το σώμα σου και να αποφορτιστείς. Για παράδειγμα, σε βοηθάει να ελέγχεις την αναπνοή σου όταν είσαι σε στρες mode, με αποτέλεσμα να οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος σου και να ηρεμείς.

Μήπως όμως, αυτές οι προειδοποιήσεις  αντί να σε ηρεμούν, τελικά σου υπενθυμίζουν ότι έχεις άγχος και σε αγχώνουν περισσότερο; Μήπως όντως δεν πρέπει να έχεις επίγνωση πάντα, κυριολεκτικά του τί σου συμβαίνει; Μήπως είσαι υποχόνδριος ή θες να έχεις τα πάντα υπό έλεγχο;

Όπως και να είναι, το να έχεις ένα σύστημα αντιστρες συναγερμού δεν είναι και λίγο. Είναι μια συνεχής υπενθύμιση να κρατάς την ψυχραιμία σου, να παραμένεις ήρεμ@ και να φροντίζεις τον εαυτό σου. Και στην τελική, σκέψου ότι είναι απλά ένα ρολόι.