Το χρώμιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο, το οποίο συναντάμε στη διατροφή μας σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, η μαγιά μπύρας, το κρέας, τα μανιτάρια και το μπρόκολο.

Συχνά λαμβάνεται σαν συμπλήρωμα, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Ποια είναι τα οφέλη του χρωμίου;

· Βελτιώνει το σάκχαρο του αίματος

Σε υγιείς ανθρώπους, η ορμόνη ινσουλίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο να δίνει σήμα στον οργανισμό να μεταφέρει το σάκχαρο του αίματος στα κύτταρα του σώματος. Σε άτομα με διαβήτη, υπάρχουν προβλήματα με τη φυσιολογική απόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων χρωμίου μπορεί να βελτιώσει το σάκχαρο στο αίμα για άτομα με διαβήτη. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν υψηλότερο σάκχαρο στο αίμα και χαμηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη μπορεί να ανταποκριθούν καλύτερα με τα συμπληρώματα χρωμίου.

· Μειώνει την πείνα και τη λιγούρα για γλυκά

Ας είμαστε ειλικρινείς, σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους, δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουμε έντονη πείνα και το αίσθημα της λιγούρας, ιδιαίτερα για γλυκά. Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει εάν μία συγκεκριμένη μορφή χρωμίου (chromium picolinate) μπορεί να είναι χρήσιμη σε αυτή την περίπτωση.

Σε μια μελέτη 8 εβδομάδων, 1.000 μg/ημέρα χρωμίου (chromium picolinate) μείωσαν την πρόσληψη τροφής, την πείνα και τις λιγούρες σε υγιείς υπέρβαρες γυναίκες. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι επιδράσεις του χρωμίου στον εγκέφαλο μπορεί να έχουν προκαλέσει αυτά τα αποτελέσματα. Επιπλέον, μια μικρή μελέτη παρατήρησε πιθανά οφέλη σε άτομα που πάσχουν από διαταραχή υπερφαγίας. Συγκεκριμένα, δόσεις από 600 έως 1.000 μg/ημέρα μπορεί να έχουν οδηγήσει σε μειώσεις στη συχνότητα των επεισοδίων υπερφαγίας.

Πηγές Τροφίμων

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι γεωργικές και οι παραγωγικές διαδικασίες επηρεάζουν την ποσότητα χρωμίου στα τρόφιμα και εξαιτίας αυτού, η πραγματική περιεκτικότητα σε χρώμιο ενός συγκεκριμένου τροφίμου μπορεί να ποικίλλει. Επιπλέον, ενώ πολλά διαφορετικά τρόφιμα περιέχουν αυτό το ιχνοστοιχείο, τα περισσότερα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες (1–2 μg ανά μερίδα).

Η συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη αναφοράς (DRI) χρωμίου είναι 35 μg/ημέρα για ενήλικες άνδρες και 25 μg/ημέρα για ενήλικες γυναίκες . Μετά την ηλικία των 50 ετών, η συνιστώμενη πρόσληψη μειώνεται ελαφρώς σε 30 μg/ημέρα για τους άνδρες και 20 μg/ημέρα για τις γυναίκες.

Γενικά, το κρέας, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και ορισμένα φρούτα και λαχανικά θεωρούνται καλές πηγές χρωμίου. Κάποιες έρευνες έχουν αναφέρει ότι το μπρόκολο είναι πλούσιο σε χρώμιο, με περίπου 11 μg ανά 1/2 φλιτζάνι, ενώ τα πορτοκάλια και τα μήλα μπορεί να περιέχουν περίπου 6 μg ανά μερίδα.

Το chromium picolinate είναι η μορφή του χρωμίου που βρίσκεται συνήθως στα συμπληρώματα διατροφής. Μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη βελτίωση της ανταπόκρισης του οργανισμού στην ινσουλίνη ή στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πείνας, της λαχτάρας και της υπερφαγίας. Ως αποτέλεσμα αυτών, φαίνεται να επιδρά σημαντικά στην απώλεια βάρους έχοντας ρυθμίσει όλους τους προηγούμενους παράγοντες, και όχι επειδή επιδρά από μόνο του στην διαδικασία απώλειας βάρους.

Ωστόσο, μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα αν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες, παράλληλα με συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ή χωρίς καθοδήγηση από τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σου. Γι’ αυτό όπως κάθε συμπλήρωμα, έτσι και το χρώμιο, πρέπει να λαμβάνεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες και με την καθοδήγηση επαγγελματιών υγείας.