Τα ceramides θεωρούνται τα δομικά στοιχεία του φραγμού του δέρματος. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πρέπει να αναζητήσεις ένα καθαριστικό που να τα περιέχει.

Είτε παρακολουθείς τις τάσεις του skincare είτε όχι, πιθανότατα έχεις ακούσει για τα ceramides στο παρελθόν. Τα ceramides, που βρίσκονται σε μια πληθώρα προϊόντων περιποίησης δέρματος, από καθαριστικά μέχρι μάσκες, είναι ένα απ’ αυτά τα πολυσύχναστα συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ, που συχνά προβάλλεται ως εξαιρετικά ενυδατικό και φιλικό προς το δέρμα.

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ότι τα ceramides είναι ένα συστατικό που το 52% των δερματολόγων συμφωνεί ότι πρέπει να περιέχεται στα καθαριστικά προϊόντα που επιλέγεις για το δέρμα σου.

Γιατί όμως;

Επειδή τα ceramides είναι το κλειδί για τη φροντίδα της υγείας του δερματικού σου φραγμού αλλά και το κλειδί για να αποφύγεις την υπερβολική «απογύμνωση» και ταλαιπωρία του δέρματος από σημαντικά και ευεργετικά φυσικά έλαια.

Τι ακριβώς είναι τα ceramides;

«Τα ceramides είναι φυσικά λιπίδια (λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας) που βρίσκονται στο δέρμα», εξηγεί ο δερματολόγος Dr Anjali Mahto. «Αποτελούν περίπου το 50% της σύνθεσης του δέρματός σου και είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των κυττάρων του». Αυτός ο φραγμός του δέρματος είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες, και εάν εξασθενήσει, μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, ερεθισμό και φαγούρα.

«Τα ceramides είναι σημαντικά για την προστασία του δέρματός σου από αρνητικούς για το αυτό παράγοντες (όπως η ρύπανση), και για την πρόληψη της διαεπιδερμικής απώλειας νερού (αφυδάτωση).

Μπορούν όλοι οι τύποι δέρματος να ωφεληθούν από τη χρήση ceramides;

Εν ολίγοις, ναι. Αρχικά όλοι οι τύποι δέρματος έχουν φυσικά ceramides. Είτε όμως έχεις ξηρό, ευαίσθητο, με τάση ακμής ή λιπαρό δέρμα, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις.

Πως χάνεις τα φυσικά ceramides που υπάρχουν στο δέρμα;

Όπως συμβαίνει με το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τα επίπεδα ceramides αρχίζουν να μειώνονται καθώς μεγαλώνεις, με αποτέλεσμα να εξασθενεί ο δερματικός φραγμός, για αυτό θα πρέπει τα προϊόντα που χρησιμοποιείς να τα εμπεριέχουν.

Εκτός όμως από τη φυσική απώλεια, τα σκληρά καθαριστικά με αφρό (που ίσως χρησιμοποιούσες ή χρησιμοποιείς) μπορούν επίσης να αφαιρέσουν από το δέρμα τα υπάρχοντα ceramides, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κενά μεταξύ των κυττάρων του δέρματός, από τα οποία μπορεί να διαφύγει το νερό

(πρόκειται για δια-επιδερμική απώλεια νερού). Η χρήση ενός καθαριστικού με πρόσθετα ceramides θα διασφαλίσει ότι ο φραγμός του δέρματος σου αναπληρώνεται και διατηρείται δυνατός και υγιής.

Εάν χρησιμοποιείς αρκετά τα οξέα προϊόντα περιποίησης του δέρματος ή τη ρετινόλη, τα ceramides είναι επίσης εξαιρετικά στην αναδόμηση του φραγμού του δέρματός σου και στην καταπραϋντική περιοχή των ερεθισμών.

Γιατί τα ceramides είναι ιδιαίτερα σημαντικά το χειμώνα;

«Ο πιο κρύος καιρός, ο άνεμος και η βροχή μπορεί να κάνουν το δέρμα πιο ξηρό τους χειμερινούς μήνες, μετατρέποντάς το σε τραχύ, εύκολο στο ξεφλούδισμα και ερεθισμένο», εξηγεί ο δερματολόγος Dr Alexis Granite.

«Η θέρμανση επίσης ξηραίνει και αφυδατώνει το δέρμα. Τους χειμερινούς μήνες, το δέρμα μας δέχεται συνεχή επίθεση από τα σκληρά εξωτερικά ερεθίσματα καθώς και από την τεχνητή θέρμανση, αφήνοντας το δέρμα αφυδατωμένο». Τα ceramides δίνουν για