Το pilates «κερδίζει» όποιον το δοκιμάζει. Δεν είναι απλά «νέα μόδα», είναι μια πρακτική που πραγματικά είναι ικανή να σε βοηθήσει να αλλάξεις το σώμα σου.

Το pilates είναι τόσο καλό για το σώμα και το μυαλό – μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία, την ευελιξία, τη δύναμη του σώματος και ακόμη και να βοηθήσει όσους αναρρώνουν από τραυματισμούς.

Είναι επίσης μια προπόνηση χαμηλής πρόσκρουσης που απευθύνεται σε όλους, ανεξάρτητα από το επίπεδο ευελιξίας και φυσικής κατάστασης. Για αυτούς τους λόγους θεωρείται άκρως επιτυχημένο. Πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη πρακτική, και αν το κάνεις μόν@ στο σπίτι, μπορεί να βρεθείς να κάνεις μικρά λάθη που θα σε εμποδίσουν να αποκομίσεις τα πλήρη οφέλη.

Ποια είναι όμως τα πιο συνηθισμένα λάθη στο pilates και πως θα τα αποφύγεις;

Κρατάς την αναπνοή σου

Όταν παρακολουθείς ένα μάθημα pilates, μπορεί να φαίνεται ότι έχεις τόσα πολλά να σκεφτείς, ταυτόχρονα. «Πολλοί άνθρωποι κρατούν την αναπνοή τους επειδή συγκεντρώνονται τόσο πολύ στο πώς κινούνται», εξηγεί η Anna Meggitt, δασκάλα pilates και φυσιοθεραπεύτρια. Προσπάθησε να σκεφτείς την εκπνοή στο δύσκολο κομμάτι της άσκησης και την εισπνοή στο πιο εύκολο μέρος της κίνησης. Αυτό θα βοηθήσει στη σύσπαση των μυών , τον έλεγχο και τη διατήρηση του σώματός σου ως καλά οξυγονωμένο καθώς ασκείσαι, έτσι ώστε να έχεις το βέλτιστο όφελος από μια στάση.

Δεν βρίσκεσαι στη σωστή θέση

Μερικές φορές, το σώμα σου μπορεί να μην είναι στη θέση που νομίζεις ότι είναι. «Θα ακούσεις τον εκπαιδευτή σου να χρησιμοποιεί φράσεις όπως «ουδέτερη σπονδυλική στήλη», «επιτραπέζια επιφάνεια» και «αποτύπωση». «Συχνά βρίσκω τους πελάτες να πιστεύουν ότι βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις, αλλά το σώμα τους δεν είναι ακριβώς εκεί», λέει η Meggitt. Εάν είσαι αρχάριος στο pilates, η Meggitt συνιστά να παρακολουθήσεις ένα μικρό μάθημα όπου ο εκπαιδευτής ελέγχει και διορθώνει τη θέση σου, καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να μάθεις πότε κάνεις σωστά τις συγκεκριμένες θέσεις. Ή, αν κάνεις διαδικτυακό μάθημα, δες αν μπορείς να βρίσκεσαι μπροστά σε έναν καθρέφτη για να ελέγξεις τις θέσεις σου καθώς προχωράς στις ασκήσεις.

Προσπαθείς περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται

«Βλέπω συχνά τους πελάτες να κινούνται μέσα από ένα τεράστιο εύρος κινήσεων όταν ολοκληρώνουμε ασκήσεις που προορίζονται να επικεντρωθούν στον έλεγχο και στις μεμονωμένες μυϊκές συσπάσεις», λέει ο Meggitt.

Μπορεί να είσαι σε θέση να σηκώσεις το πόδι σου πολύ ψηλά όταν κάνεις μια ανύψωση ποδιών ξαπλωμένη στο πλάι, αλλά αν λικνίζεσαι πίσω και μέσα από τη λεκάνη σου και φέρνεις το πόδι σου π.χ. μπροστά και όχι έξω στο πλάι, δεν στοχεύεις τους γλουτούς – που είναι η μυϊκή ομάδα που στοχεύουν αυτές οι ασκήσεις. «Είναι σημαντικό να εστιάσεις στην ομαλή διατήρηση της κίνησής σου , να ελέγξεις τη συνολική στάση σου και να βεβαιωθείς ότι αισθάνεσαι το «κάψιμο» εκεί που ο εκπαιδευτής σου λέει ότι πρέπει να το αισθάνεσαι» αναφέρει η Meggitt

Κάνεις pilates για να χάσεις βάρος

«Το pilates βοηθάει στην απώλεια βάρους;» είναι μια πολύ συχνή ερώτηση, αλλά η Hollie Grant, ιδρύτρια του Pilates PT, προειδοποιεί ότι είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να μην αρχίσουν να κάνουν pilates ελπίζοντας ότι θα τους οδηγήσει σε απώλεια βάρους. «Το pilates είναι κυρίως μυοσκελετικό, παρά αερόβιο, επομένως από μόνο του πιθανότατα δεν θα ενθάρρυνε πραγματικά την απώλεια βάρους», εξηγεί η Grant.

«Αλλά το pilates είναι κάτι πολύ περισσότερο απόμια νέα «αισθητική» – έχει πραγματικά τη δύναμη να αλλάξει το σώμα σου, να ανακουφίσει τον πόνο, να βελτιώσει τη στάση του σώματος, να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού. Αυτά είναι τα κύρια πράγματα στα οποία πρέπει να εστιάσεις».