Εάν ψάχνεις δουλειά την περίοδο αυτή, να θυμάσαι ότι δεν είσαι η μόνη. Η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω σε ποικίλους εργασιακούς κλάδους με αποτέλεσμα πολλές εταιρίες να απολύουν εργαζόμενους και άλλες να προσλαμβάνουν. Και αυτές που προσλαμβάνουν μπορεί να έχουν καταιγισμό αιτήσεων χάρη στο μεγάλο αριθμό ατόμων που αναζητούν δουλειά την περίοδο αυτή.

Η διαδικασία αναζήτησης εργασίας, όπως όλες ξέρουμε, είναι ψυχοφθόρα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να προσθέτεις στον εαυτό σου επιπλέον άγχος. Μπορείς να εκμεταλλευτείς τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται και να βγεις κερδισμένη. Άλλωστε τώρα είναι ο καιρός να «τεστάρεις» τις ικανότητές σου, να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο και να πειραματιστείς. Γιατί αν δεν δοκιμάσεις πώς θα μάθεις; Γι’ αυτό σου έχουμε 7 career hacks για όσο δε δουλεύεις.

Κάνε ένα διάλειμμα

Αν είναι η πρώτη φορά που μένεις χωρίς εργασία, η συμβουλή να κάνεις διάλειμμα από κάθε είδους εργασία μπορεί να σου ακούγεται παράξενη. Αν έχεις περάσει το άγχος, τον εκνευρισμό και τα ποικίλα συναισθήματα της περιόδου αυτή, τότε ξέρεις ότι ένα διάλειμμα είναι το πιο σημαντικό tip. Σύμφωνα με την Isabel Sachs, ιδρύτρια της δημιουργικής πλατφόρμας καριέρας I Like Networking, είναι πολύ σημαντικό αυτό το διάστημα να περιορίσεις το στρες. Αντί να ψάχνεις τρελαμένη μια νέα εργασία κάνοντας αίτηση σε δεκάδες επιχειρήσεις, προσπάθησε να επιλέξεις και να επικεντρωθείς σε λιγότερες. Μπορείς ακόμη να δώσεις στον εαυτό σου μερικές μέρες κάνοντας αυτά που πραγματικά σε ευχαριστούν. Έτσι, σιγά σιγά θα εμπνευστείς και θα συνειδητοποιήσεις τι είναι αυτό που πραγματικά σε ευχαριστεί να κάνεις.

Αναβάθμισε το βιογραφικό σου

Οι εργοδότες πλέον ψάχνουν κάτι περισσότερο από ένα χρονοδιάγραμμα εκπαίδευσης και εργασιακής εμπειρίας. Θέλουν να διαβάζουν το βιογραφικό σου σαν μια ιστορία όπου εξηγείς γιατί πρέπει να επενδύσουν σε εσένα. Αντί να αγχώνεσαι ότι πρέπει να προσθέσεις όλα όσα έχεις κάνει, δώσε έμφαση στις λεπτομέριες που ταιριάζουν με τους εργασιακούς σου στόχους και τις επιθυμίες των εργοδοτών και σβήσε όσα δεν τις υποστηρίζουν. Όπου μπορείς, απόδειξε τα επιτεύγματά σου με συγκεκριμένα παραδείγματα, στατιστικά, και ποσοστά. Όσο πιο συγκεκριμένη μπορείς να γίνεις τόσο πιο πολύ θα σε προσέξουν. Όσον αφορά το design, να θυμάσαι less is more. Κράτα το καθαρό και λιτό ώστε να είναι ευανάγνωστο. Τις creative ικανότητές σου μπορείς να της δείξεις με ένα online portfolio.

Κάνε networking

Εργοδότες και εργαζόμενοι συμφωνούν ότι το networking είναι must ειδικά κατά τη διάρκεια του lockdown και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τον ίδιο κλάδο. Η στροφή στις διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν κάνει το networking πιο εύκολο. Αν το σκεφτείς, δεν χρειάζεται να πας σε ένα σεμινάριο το σαββατοκύριακο ή ακόμη να ταξιδέψεις ώρες μακριά. Πλέον μπορεί να φτιάξεις έναν λογαριασμό στο LinkedIn, το νούμερο ένα networking site, και να δεις που θα σε οδηγήσει. Ακόμη και το Instagram ή το Facebook μπορεί να σε βοηθήσει να συνδεθείς με κόσμο που θες.

Βρες ένα φιλαράκι για την αναζήτηση εργασίας

Τι πιο ωραίο να μπορείς να μοιράζεσαι τον πόνο, το άγχος και την αγωνία με κάποιον δικό σου άνθρωπο; Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει αρκετά αγχωτική και μοναχική. Επομένως, περνώντας την με κάποιον, θα κάνεις το «ταξίδι» πιο ευχάριστο. Στέλνοντας μηνύματα ο ένας στον άλλον, μοιράζοντας τις πληροφορίες και τις πηγές, μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία αλλά και να βρίσκετε έμπνευση και κίνητρο να προχωρήσετε.

Σκέψου πέρα από τη δουλειά

Κάνοντας κάτι που μάς ευχαριστεί μπορεί να μάς μεταφέρει μίλια μακριά. Σκέψου τι είναι αυτό που σε ενδιαφέρει και προσπάθησε να δημιουργήσεις υλικό. Για παράδειγμα, αν είσαι φαρμακοποιός, ξεκίνα ένα blog με θέματα υγείας, βιταμινών, wellness κοκ. Στην εποχή που ζούμε, οι καταναλωτές σίγουρα κάνουν την έρευνά τους πριν προβούν στην αγορά. Αν σε ενδιαφέρει η ψυχολογία, δημιούργησε έναν λογαριασμό στο Instagram δείχνοντας στο κοινό τρόπους να συνδεόμαστε καλύτερα με την ψυχή μας και να καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας. Σκέψου τι είναι αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον σου, και δες πώς μπορείς να το αξιοποιήσεις. Για να εμπνευστείς, πάρε ένα μάθημα που τόσο καιρό ήθελες αλλά δεν είχες χρόνο.

Δόμησε τον χρόνο σου

Ίσως είναι ο νούμερο 1 στόχος όταν δε δουλεύουμε. Είναι σημαντικό να οργανώνεις τον χρόνο σου έτσι ώστε να νιώθεις παραγωγική. Οργάνωσε τους στόχους σου και όρισε ένα χρονοδιάγραμμα που θα σε βάλει σε πρόγραμμα. Να θυμάσαι ότι οι στόχοι πρέπει να είναι SMART ( Small, Measurable, Achievable, Relevant, Time-constraint). Είναι καλύτερο να θέτεις στόχους μικρούς, σχετικούς με αυτό που θες να κάνεις, που έχουν ένα χρονικό πλαίσιο και που αξιολογούνται εύκολα. Την περίοδο αυτή είναι σημαντικό να περνάς και χρόνο κάνοντας τα πράγματα που σε ευχαριστούν, βλέποντας φίλους και περνώντας χρόνο με τον εαυτό σου.

Σημαντικότερα, να είσαι καλή με τον εαυτό σου

Πέρα από όλες τις πρακτικές συμβουλές, η πιο σημαντική είναι να είσαι καλή και γενναιόδωρη με τον εαυτό σου. Σκέψου ότι η περίοδο αυτή είναι αρκετά αγχωτική από μόνη της και όλα βρίσκονται υπό αλλαγή. Ο εαυτός σου είναι η προτεραιότητά σου. Απόφυγε να σκέφτεσαι αρνητικά για τις ικανότητές σου και την εμπειρία σου. Τέλος, να θυμάσαι ότι η ευκαιρία μπορεί να έρθει από εκεί που δεν το περιμένεις.

featured photo: pexels.com/@cottonbro