Το ήξερες ότι οι περισσότεροι εργοδότες αφιερώνουν μόλις οκτώ δευτερόλεπτα για να «σκανάρουν» ένα βιογραφικό; Κι όμως είναι αλήθεια. Η διαδικασία συγγραφής του βιογραφικού σημειώματος, παρόλο που ακούγεται εύκολη, μπορεί να γίνει μια δύσκολη πρόκληση. Προκειμένου να εντυπωσιάσεις τους υπεύθυνους προσλήψεων, είναι αναγκαίο έχεις ένα καλό βιογραφικό, εργαλείο-κλειδί για να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο, τη συνέντευξη.

Εδώ, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να δομήσεις και να τελειοποιήσεις το βιογραφικό σου.

Φρόντισε το περιεχόμενο

Τα βιογραφικά ξεκινούν με τα προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, και email) και συνεχίζουν με την εκπαίδευση. Αρχίζοντας με τον πιο πρόσφατο τίτλο, απαριθμείς τους τίτλους σπουδών σου (απολυτήριο λυκείου, προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, κ.λπ.). Επίσης, συμπεριλαμβάνεις το αντικείμενο σπουδών, το εκπαιδευτικό ίδρυμα καθώς και την τιμητική διάκριση, αν υπάρχει. Μπορείς να προσθέσεις και τους βαθμούς σου ειδικά αν είναι καλοί.

Στη συνέχεια, γράφεις την επαγγελματική εμπειρία, και εν τέλει τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές σου. Προτίμησε τα bullet points αντί για μακροσκελείς παραγράφους καθώς έτσι το κείμενο είναι ξεκούραστο και ευανάγνωστο.

Κράτησέ το σύντομο

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σωστός αριθμός σελίδων για ένα βιογραφικό αλλά πολλές φορές εξαρτάται από τη θέση εργασίας. Σε ορισμένους επαγγελματικούς τομείς λόγω έντονου ανταγωνισμού το μονοσέλιδο, περιεκτικό, και σύντομο βιογραφικό αποτελεί «ατού».

Σε γενικές γραμμές, ένα βιογραφικό είναι καλό να μην υπερβαίνει τις δύο σελίδες. Επίσης, δεν χρειάζεται να απαριθμείς εξαντλητικά και να μακρηγορείς για κάθε σου επίτευγμα, αρκεί να είσαι συνοπτικός. Όσο πιο σύντομο και στοχευμένο, τόσο ευκολότερο για τον αναγνώστη να το κατανοήσει. Κράτησε τα juicy για τη συνέντευξη.

Προσάρμοσέ το ως προς τη θέση εργασίας

Στέλνεις το ίδιο βιογραφικό σε 15 διαφορετικές εταιρείες για να εξοικονομήσεις χρόνο; Σταμάτα και ξανασκέψου. Αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να ερευνήσεις την εταιρεία και να κατανοήσεις ποιες δεξιότητες αναζητούν στον εργαζόμενο. Ενδεχομένως η κάθε εταιρεία να αναζητεί διαφορετικά προσόντα, επομένως θα είναι κρίμα να μην έχεις αναδείξει την πτυχή του εαυτού σου που ψάχνουν.

Πες την αλήθεια

Οι περισσότεροι έχουμε σκεφτεί να πούμε ψέματα στο βιογραφικό. Άλλωστε αναρωτιόμαστε πού θα το μάθουν; Κι’ όμως, αρκετές φορές οι εργοδότες μπορεί να ελέγξουν το ιστορικό και τις αναφορές σου. Το τελευταίο πράγμα που θες είναι να βρίσκεσαι στη συνέντευξη και να δυσκολεύεσαι να απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τη δουλειά που ισχυρίζεσαι ότι έκανες. Προτίμησε να είσαι ειλικρινής ακόμη και αν διανύεις τα πρώτα στάδια της καριέρας σου.

Δώσε σημασία στη συγγραφή

Όταν περιγράφεις την επαγγελματική εμπειρία, χρησιμοποίησε ρήματα που δηλώνουν δράση, π.χ. αναπτύσσω, διοργανώνω, σχεδιάζω, συντάσσω, παρουσιάζω, συμμετέχω. Ξεχώρισε και τόνισε τις σημαντικές δεξιότητες που ανέπτυξες και ευθύνες που είχες σε μια θέση. Ακόμη και αν εργάστηκες σε ένα κατάστημα, μπαρ ή εστιατόριο σίγουρα η δουλειά σου θα απαιτούσε πνεύμα ομαδικότητας, ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών και επίλυση προβλημάτων.

Θυμήσου να συνδέεις τις δεξιότητές σου με τα χαρακτηριστικά της θέσης εργασίας, π.χ. για μια θέση στη διαφήμιση, τόνισε την ικανότητα της επικοινωνίας, της πειθούς και της διαπραγμάτευσης.

Πρόσθεσε τα ενδιαφέροντά σου

Αν και σε αυτό το σημείο καλό είναι να είσαι σύντομος και ακριβής, δεν πάει να πει ότι περνά απαρατήρητο. Ειδικά αν έχεις ασυνήθιστα hobbies όπως καταδύσεις ή ορειβασία, συμπερίλαβέ τα. Μπορεί να σε κάνει να ξεχωρίσεις και να φανερώσει ενδιαφέρουσες πτυχές του εαυτού σου (π.χ. κάποιος που δε διστάζει στις προκλήσεις).

Κράτησέ το up-to-date

Ακόμη και αν δεν ψάχνεις για δουλειά, καλό είναι να κρατάς το βιογραφικό σου updated. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι σημαντικό στην καριέρα σου όπως μια εισήγηση σε συνέδριο κατάγραψέ το έτσι ώστε να μην ξεχάσεις κάτι που μπορεί να είναι σημαντικό στο μέλλον.

Τελευταία tips

Φρόντισε η γραμματοσειρά του βιογραφικού σου να είναι ευανάγνωστη και καλαίσθητη. Η πιο γνωστές είναι η Times New Roman, Arial, Tahoma, Verdana, Lucida Sans, και Calibri. Το κατάλληλο μέγεθος του κειμένου είναι τα 10 ως 12 pt ενώ για τις επικεφαλίδες και τους τίτλους προτίμησε τα 12 ως 14pt.

Στο διαδίκτυο θα βρεις μεγάλη γκάμα template που θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις κατάλληλα το βιογραφικό σου. Να θυμάσαι όσο πιο απλά τόσο πιο καλά!

featured photo: unsplash.com/@markuswinkler