Μήπως ανήκεις κι εσύ στην ομάδα των ανθρώπων που δεν κοιμούνται όσο πρέπει; Πέφτεις αργά για ύπνο, έχεις αϋπνίες εξαιτίας του στρες ή μήπως σε παίρνει ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση; Αν ναι, τότε το άρθρο αυτό σε αφορά.

Ο ύπνος δε θρέφει μόνο τα μωρά αλλά και εμάς τους μεγαλύτερους και καλό θα είναι να του αποδώσουμε την κατάλληλη σημασία, καθώς η στέρησή του μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι χρειαζόμαστε 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου για να νιώθουμε ευεξία και να έχουμε ενέργεια μέσα στη μέρα. Αν κοιμηθούμε λιγότερο, θα παρατηρήσουμε ότι είμαστε πιο ασυγκέντρωτοι ή ίσως οξύθυμοι και γενικά αποδίδουμε λιγότερο καλά. Αυτό είναι γεγονός και αφορά τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες της έλλειψης του ύπνου. Τί συμβαίνει όμως, όταν η συγκεκριμένη κατάσταση είναι μόνιμη ή μακροχρόνια;

Αδύναμη μνήμη

Μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του ύπνου είναι η συμβολή του στην επεξεργασία των πληροφοριών της ημέρας στον εγκέφαλο. Εμπειρίες, αυτά που διαβάσαμε, συναισθήματα, κινητικές ικανότητες κ.α. οργανώνονται και αποθηκεύονται από τον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο, όταν σταματάει να δέχεται πληροφορίες, δηλαδή όταν κοιμόμαστε. Η έλλειψη του ύπνου αναστέλλει σε ένα βαθμό τις διαδικασίες αυτές με αποτέλεσμα να μη θυμόμαστε για παράδειγμα αυτά που μάθαμε την προηγούμενη μέρα. Μακροπρόθεσμα συρρικνώνεται ο εγκέφαλος και χάνει από την πυκνότητά του, έτσι ώστε να μην είμαστε πλέον σε θέση να αφομοιώνουμε νέες γνώσεις και ικανότητες.

Ασθενές ανοσοποιητικό

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μας κάνει λιγότερο ευάλωτους στην εμφάνιση οποιασδήποτε ασθένειας. Όταν λοιπόν δεν κοιμόμαστε αρκετά, νιώθουμε συχνότερα ατονία και κρυολογούμε ευκολότερα.

Παχαίνεις

Σύμφωνα με έρευνες ο κακός ύπνος συνδέεται με την παχυσαρκία. Όταν κοιμόμαστε αργά, παράγεται από το σώμα μας περισσότερη γκρελίνη —η „ορμόνη της πείνας“— παρά λεπτίνη —η ορμόνη που ρυθμίζει το βάρος του σώματος— με αποτέλεσμα να πεινάσουμε και να κάνουμε τις κλασικές βραδινές επιδρομές στην κουζίνα. Ακόμη, πέρα από το ότι όσο περισσότερο κοιμόμαστε, τόσο λιγότερο τρώμε (και τόσες περισσότερες θερμίδες καίμε), η έλλειψη του ύπνου επιβραδύνει σημαντικά το μεταβολισμό μας, έτσι ώστε να αποθηκεύεται περισσότερο λίπος στο σώμα μας.

Μειωμένη libido

Επιπτώσεις εμφανίζονται και στο αναπαραγωγικό μας σύστημα, ιδιαίτερα στους άνδρες, μιας και παρατηρείται πτώση της τεστοστερόνης σε άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά. Μειωμένα επίπεδα της τεστοστερόνης οδηγούν σε μειωμένη διάθεση για σεξ και σε μειωμένες επιδόσεις.

Αύξηση καρδιαγγειακών παθήσεων

Η στέρηση του ύπνου συνδέεται με παθήσεις της καρδιάς όπως η στεφανιαία νόσος και αρρυθμία. Ο επαρκής και καλός ύπνος συμβάλλει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιακού συστήματος.

Είναι επομένως μείζονος σημασίας να μην αμελούμε τον ύπνο. Όσο δύσκολο και να είναι για μερικούς, είναι σημαντικό να τον θέτουμε καθημερινά ως προτεραιότητα και να στοχεύουμε στο να καλύπτουμε 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου, καθώς, όπως είναι γνωστό, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

featured photo: Τwenty20.com/JohnstockerPhotography