“Καθώς είμαι πολύ φίλη με το DIY (do it yourself και ελληνιστί φτιάξ’ το μόνος σου) και πάντα με ενδιέφεραν οι κατασκευές, ήταν θέμα χρόνου να εξαντλήσω τα διάφορα craft projects και να αρχίσω να ψάχνω κάτι πιο «προκλητικό». Πέφτοντας τυχαία πάνω σε μία εικόνα ενός σύγχρονου κεραμικού αντικειμένου που δεν πίστευα πως είναι φτιαγμένο από πηλό, είπα στον εαυτό μου «αυτό πρέπει να το κάνω κι εγώ!». Κάπως έτσι άρχισε το ατελείωτο ταξίδι.” εξηγεί η Ηλέκτρα Πάστη για τα πρώτα της βήματα στην τέχνη της κεραμικής.

Είσαι αυτοδίδακτη ή έμαθες στο πλάι κάποιου άλλου;

Δεν είμαι αυτοδίδακτη, ίσα ίσα, στο πρώτο μάθημα ένοιωσα τόσο μα τόσο άσχετη, μόνο που δεν τον έφαγα τον πηλό! Έμαθα στο εργαστήριο της Δέσποινας Ξενάκη και κάνοντας 4-5 χρόνια μαθαίνοντας πολλά, βρήκα τις τεχνικές που μου αρέσουν και το στιλ που μου ταιριάζει. Φυσικά ακόμα τελειοποιώ τις λεπτομέρειες και ακόμα μαθαίνω. Είπαμε, το ταξίδι είναι ατελείωτο!

Τα κεραμικά σου ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, για τα ιδιαίτερα χερούλια τους. Από πού εμπνέεσαι για τις μορφές και τα χρώματα;

Αν κάποιος έχει δει έστω μία φορά το nightmare before Christmas του Tim Burton, νομίζω θα καταλάβει απ’ ευθείας από που προκύπτει η έμπνευση! Εκτός όμως από τον Tim Burton, την αισθητική και τα σκίτσα του, έμπνευση παίρνω από το σύγχρονο illustration, από τα σύγχρονα και παραδοσιακά μοτίβα και από άλλα περίεργα με έντονη αισθητική όπως πχ η Dia de los Muertos (Ημέρα των Νεκρών στο Μεξικό) Αποτέλεσμα; Στραβά κεραμικά, περίεργα χερούλια, κάπως παραμυθένια αντικείμενα (σε κάποιο λίγο σκοτεινό αλλά χρωματιστό παραμύθι) που θέλω να μοιάζουν σαν να ήταν προηγουμένως ζωγραφιά που ζωντάνεψε. Βγάζει νόημα;

Πώς περνά μία μέρα στο studio σου;

Καμία μέρα δεν είναι ίδια γιατί η ίδια η κεραμική έχει τόσα στάδια. Το αγαπημένο μου όμως στάδιο είναι όταν πια έχω φτάσει στη φάση της ζωγραφικής. Θέλω να πω ότι ακούω μουσική και εμπνέομαι και λοιπά, αλλά δε θέλω να λέω ψέματα, οπότε θα πω ότι τώρα στο εργαστήριο παίζει για δεύτερη φορά όλο το Modern Family και μετά ακολουθεί η 20η φορά Friends.

Ισχύει τελικά ότι το να φτιάχνει κανείς κεραμικά προϊόντα είναι μία μορφή διαλογισμού;

Εννοείται! Γι’ αυτό ακριβώς δεν είναι «σπορ για βιαστικούς». Βέβαια ναι, είναι όντως διαλογισμός μέχρι να σου σπάσει ένα κεραμικό! Μετά φαίνεται αν ο διαλογισμός έχει αποτέλεσμα 😉

Έχεις παρατηρήσει να αλλάζουν τα σχέδια των έργων σου και οι επιρροές σου με τον καιρό;

Νομίζω πως όποιος καταπιάνεται με κάτι δημιουργικό, αναπόφευκτα βλέπει το έργο του να αλλάζει. Δεν είναι στόχος η αλλαγή, είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας, οπότε όταν ξαφνικά φτιάχνω κάτι νέο, κάτι διαφορετικό γίνομαι πολύ χαρούμενη. Εκτός βέβαια αυτού, τα αντικείμενά μου αλλάζουν γιατί βελτιώνω διαρκώς την χρηστικότητά, τη λειτουργικότητά τους.

Με ποιες DIY κατασκευές πέρασες την καραντίνα;

Έφτιαξα στην κόρη μου ξύλινα τουβλάκια χρωματιστά και έβαψα τα κάγκελα του μπαλκονιού. Δυστυχώς ακόμα δεν έχω περάσει το δεύτερο χέρι και έχω ακόμα το πίσω μπαλκόνι και την ταράτσα! Damn you DIY!

Τελικά, το polka dot pattern είναι το αντίδοτο σε όσα περάσαμε;

Είναι, ναι! Στα πάντα. Πουά κεραμικά, πουά μπλούζες, πουά φουστάνια, πουά μαγιό και πουά τοίχοι!

Elektraceramics.com | ElektraCeramics