Αφράτο κέικ με φαρίνα χαρούπι, χυμό πορτοκάλι και καστανή ζάχαρη από τη @themothercook. Το λαχταριστό γλάσο από φυστικοβούτυρο και μέλι θα μεταμορφώσει κάθε κέικ σε ακαταμάχητο πειρασμό.

Υλικά:

1 φαρίνα χαρούπι

1 κ. ελαιόλαδο (250ml)

3/4 κ. καστανή ζάχαρη (150γρ)

5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

250 ml χυμό πορτοκάλι

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Γλάσο:

1/4 κ. φυστικοβούτυρο (60γρ)

1/4 κ. άοσμο λάδι καρύδας (60ml)

1/4 κ. μέλι (40γρ)

λίγο αλάτι

λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

Πώς θα το φτιάξεις:

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά, 3-5′. Ρίχνουμε “κορδόνι” το λάδι μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και τον χυμό, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι. Ψήνουμε στους 170°C για 50′ περίπου. Αφήνουμε για 10′ στη φόρμα και μετά ξεφορμάρουμε.

Για το γλάσο:

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε να πάρουμε ένα ομοιογενές και λείο μείγμα. Δεν χρειάζεται πάνω από 2-3′.

Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο, μόνο όταν έχει κρυώσει εντελώς.

Tips:

*Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα μπαχαρικά ή ξηρούς καρπούς στο μείγμα του κέικ *Μετράμε πρώτα το λιωμένο λάδι καρύδας και στη συνέχεια το μέλι (έτσι δεν θα μείνει καθόλου μέλι στα τοιχώματα)