Το ριγέ κλασικό breton, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, ξεκίνησε να παράγεται ως στολή για το γαλλικό ναυτικό στη Βρετάνη, την Άνοιξη του 1858. Ήταν ο τρόπος για να διαχωρίζονται οι ανώτεροι  από τους ναύτες. Οι πρώτοι με μονόχρωμο πουλόβερ και οι ναύτες με τη λευκή-μπλε ριγέ πλεκτή μπλούζα, γνωστό ως marinière ή matelot. Το αρχικό σχέδιο περιείχε 21 ρίγες, μία για καθεμία από τις νίκες του Ναπολέοντα. Μέχρι σήμερα,  οι νεοσύλλεκτοι φορούν ριγέ μπλουζάκι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους στο Γαλλικό Ναυτικό.

Κι ενώ αρχικά οι σκοποί του αφορούσαν τους γάλλους ναυτικούς πλέον ”το πουλόβερ του Ψαρά” έχει πλέον επικρατήσει ακριβώς όπως και το τζιν, σαν ένα μοντέρνο ρούχο του 20ου αιώνα.

Μέσα σε μερικές δεκαετίες εμφανίστηκαν αρκετές χρωματικές παραλλαγές όπως το κόκκινο-λευκό ριγέ, το μαύρο, το κίτρινο. Παρακάτω θα βρεις τον τρόπο που φόρεσαν το breton iconic πρόσωπα της μόδας ή του κινηματογράφου στο βάθος των δεκαετιών. Από τη Coco Chanel που κάνει διακοπές στο Roquebrune μέχρι τη Brigitte Bardot στο “The Bride Is Much Too Beautiful” και τον Kurt Cobain στα MTV Music Awards.

Marlon Brando
Pablo Picasso
Audrey Hepburn

1967. Η Nancy Sinatra μαγνητοσκοπεί το Movin’ with Nancy, ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα πολλών επεισοδίων στα οποία η τραγουδίστρια του Boots Are Made for Walkin’ εμφανίζεται μαζί με πολλούς ακόμα τραγουδιστές και μουσικούς της εποχής. Στο σετ εμφανίζεται με ’60s επιλογές, συμπεριλαμβανομένου του breton της με το ριγέ παντελόνι.

Nancy Sinatra
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe

Είναι δύσκολο να πούμε ποιος είναι ο πιο χαριτωμένος από τους δύο σε αυτήν την εικόνα, αλλά μάλλον πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο νεαρός τότε Johnny Depp, ο ναύτης με τα ατημέλητα μαλλιά, εξακολουθεί να κερδίζει περισσότερες ψήφους από το Cavalier King Charles Spaniel που κουλουριάζεται στα χέρια του.

Johnny Depp
Elizabeth Taylor
Coco Chanel
Audrey Hepburn
Kurt Cobain
Ali MacGraw
photos: Vogue.fr.com, www.vanityfair.fr