Οι ασκήσεις προσώπου και η «γιόγκα προσώπου» έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, κυρίως χάρη σε πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Instagram.

Πολλοί είναι οι χρήστες που ισχυρίζονται ότι οι απλές ασκήσεις που γίνονται και στο σπίτι μπορούν να τονώσουν και να ανασηκώσουν το πρόσωπο, να μειώσουν τα σημάδια γήρανσης, να αλλάξουν τη δομή του προσώπου και να βελτιώσουν τη συνολική εμφάνιση.

Κι ενώ όλα αυτά ακούγονται υπέροχα το ερώτημα είναι: Μπορούν όντως οι ασκήσεις προσώπου να προσφέρουν κάποια αξιοσημείωτα οφέλη ή είναι απλώς μια ακόμη υπερβολική, ψεύτικη τάση ομορφιάς;

Τις απαντήσεις δίνει μια ομάδα ειδικών στο yahoo.com.

Τι κάνουν οι ασκήσεις προσώπου;

Το πρόσωπο αποτελείται από στρώματα δέρματος, λίπους και μυών που βρίσκονται στην κορυφή του κρανίου, εξηγεί ο δερματολόγος Murad Alam. Κάτω από το δέρμα υπάρχει μια σειρά από επιθέματα λίπους και πιο βαθιά οι μύες του προσώπου, που μας επιτρέπουν να κάνουμε εκφράσεις και διάφορες εργασίες του προσώπου.

Τα επιθέματα λίπους συμβάλλουν στην πληρότητα του προσώπου, που συχνά συνδέεται με μια νεανική εμφάνιση. «Καθώς μεγαλώνουμε, τα επιθέματα λίπους αρχίζουν να ατροφούν, λεπταίνουν και πέφτουν», εξηγεί ο δρ. Alam, προσθέτοντας ότι αυτό είναι που συμβάλλει στις ρυτίδες που δημιουργούνται στο πάνω μέρος του προσώπου όταν οι άνθρωποι γερνούν.

Οι ασκήσεις προσώπου δεν θα κάνουν τα επιθέματα λίπους πιο παχουλά, ούτε θα τα επιστρέψουν στη θέση που ήταν πριν, διευκρινίζει ο δρ. Alam.

«Ο σκοπός των ασκήσεων προσώπου είναι να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μυών κάτω από τα επιθέματα λίπους, έτσι ώστε να μεγαλώσουν σε μέγεθος και να αρχίσουν να εκτελούν ορισμένες από τις λειτουργίες που εκτελούσαν τα επιθέματα λίπους», εξηγεί ο δερματολόγος.

Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις προσώπου;

Μια άτυπη μελέτη του δρ. Alam διαπίστωσε ότι οι ασκήσεις προσώπου που δείχνει σε βίντεο ο ιδρυτής της Happy Face Yoga, Gary Sikorski, βοήθησαν τα μάγουλα των συμμετεχόντων, 16 μεσήλικων γυναικών, να φαίνονται λίγο πιο γεμάτα. Διαπίστωσε επίσης ότι η «εκτιμώμενη ηλικία» τους μειώθηκε κατά 2,8 χρόνια μετά από 20 εβδομάδες που έκαναν τις ασκήσεις για τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά.

Μερικές από αυτές τις ασκήσεις είναι:

Τοποθέτησε τα χέρια στη βάση του λαιμού, σήκωσε το πηγούνι και γείρε ελαφρά το κεφάλι προς τα πίσω. Στη συνέχεια επέκτεινε την κάτω γνάθο, σπρώξε την άκρη της γλώσσας στον ουρανίσκο και χαμογέλα, ώστε οι μύες του λαιμού να σφίξουν. Ο Sikorski κρατά αυτή τη στάση προσώπου για 30 δευτερόλεπτα.

Χαμογέλα χωρίς να φαίνονται τα δόντια και κύλησε τα χείλη σου προς τα έξω, σαν να κάνεις duck face. Προσπάθησε να συνεχίσεις να χαμογελάς με τις άκρες του στόματος, ώστε να σπρώχνεις τους μύες των μάγουλων προς τα πάνω. Πίεσε με τα δάχτυλά σου τις άκρες των χειλιών και στις δύο πλευρές και σύρε τα αργά προς τα ζυγωματικά με σταθερή πίεση. Όταν φτάσεις στην κορυφή του οστού των μάγουλων, συνέχισε να πιέζεις σταθερά για 20 δευτερόλεπτα.

Άσκηση προσώπου για τις ρυτίδες: Τοποθετήστε τρία δάχτυλα από κάθε χέρι ανάμεσα στα φρύδια, πίεσε προς τα κάτω και τράβα προς τα πάνω, ώστε να ανασηκώσεις τα φρύδια, τέντωσε και συνοφρύωσε τα φρύδια σου προς τα κάτω. Με τα δάχτυλά σου να πιέζουν σταθερά προς τα κάτω στο μέτωπο, σύρε τα προς αντίθετες κατευθύνσεις προς κάθε πλευρά του κεφαλιού. Ο Sikorksi προτείνει να κάνεις 10 επαναλήψεις.

Μπορούν πραγματικά να λειτουργήσουν οι ασκήσεις προσώπου;

«Νομίζω ότι τα οφέλη είναι αρκετά περιορισμένα», λέει ο καθηγητής δερματολογίας Adam Friedman. «Η ενδυνάμωση αυτών των μυών του προσώπου δεν έχει πραγματικό αντίκτυπο στις δομές στήριξης του δέρματος, που, με την πάροδο του χρόνου, καταστρέφονται και οδηγούν στα σημάδια γήρανσης». Ακόμα κι αν καταφέρεις να ενισχύσεις τους μύες του προσώπου, υπάρχει ένα όριο στο πόσο μπορείς να τους αναπτύξεις και πόση βελτίωση μπορείς να δεις, σύμφωνα με τον Dr. Friedman.

Όταν κινείτε τους μύες του προσώπου, όλοι οι μαλακοί ιστοί κινούνται. Αυτό μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στο πρόσωπο και την οξυγόνωση των μαλακών ιστών, αλλά τα ορατά αποτελέσματα αυτού, εάν υπάρχουν, θα είναι πολύ βραχύβια, υποστηρίζει από την πλευρά του ο Sebastian Cotofana, αναπληρωτής καθηγητής ανατομίας.

Ωστόσο, οι μύες που βοηθούν στο άνοιγμα και το κλείσιμο του στόματος εκπαιδεύονται πιο άμεσα και είναι δυνατό να αναπτυχθούν σε βαθμό που η γραμμή της γνάθου να φαίνεται πιο τετράγωνη και διαμορφωμένη, υποστηρίζει ο Dr. Cotofotana, ο οποίος τονίζει ωστόσο ότι αυτές οι ασκήσεις μπορούν να επιδεινώσουν τα προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης.

Μπορούν οι ασκήσεις προσώπου να προκαλέσουν ρυτίδες;

Μάλλον όχι, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Νομίζω ότι η πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Το χειρότερο σενάριο είναι να χάσετε απλά χρόνο και να μη δείτε το αποτέλεσμα που θα θέλατε», λέει ο Alam. Επομένως, οι ασκήσεις προσώπου πιθανότατα δεν θα κάνουν κακό, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι είναι αποτελεσματικές και σίγουρα δεν αντικαθιστούν πράγματα όπως fillers, botox ή χειρουργική επέμβαση, σημειώνουν οι ειδικοί.

Αν πάλι ψάχνεις για απλά και προσιτά πράγματα, μπορείς να εστιάσεις στην ενυδάτωση και την αντηλιακή προστασία, σημειώνει ο Friedman.