Υπάρχουν εμπεριστατωμένες απόψεις για τα πλεονεκτήματα ενός υγιούς δερματικού φραγμού – γνωστού και ως φραγμός υγρασίας ή των λιπιδίων, δηλαδή το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, αυτό που βλέπεις όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη.

Ένα υγιές φράγμα μπορεί να αμυνθεί ενάντια σε περιβαλλοντικούς παράγοντες φθοράς, όπως ο ήλιος και η ρύπανση. Εκτός από την προστασία που παρέχει, το φράγμα του δέρματος βοηθά επίσης στη διατήρηση και ρύθμιση της υγρασίας στο δέρμα.

Όταν διαταραχθεί η ισορροπία, το δέρμα μπορεί να χάσει την ελαστικότητά του, να φαίνεται θαμπό,  μπορεί ακόμη και να είναι ξηρό, ερεθισμένο, με ατέλειες ή κηλίδες.

Το δέρμα μας χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει, και έχει σχεδιαστεί για να προσπαθήσει να κρατήσει το νερό για όσο το δυνατόν περισσότερο. Το κεράτινο στρώμα αποτελείται από πολλά κύτταρα του δέρματος και πολλά έλαια του δέρματος, γνωστά ως λιπίδια, τοποθετημένα σε μια διαμόρφωση που μοιάζει με το χτίσιμο ενός τοίχου.

Τα κύτταρα του δέρματος τακτοποιούνται σε στρώσεις, το ένα πάνω στο άλλο σαν τούβλα, σχηματίζοντας ένα φυσικό εμπόδιο στον έξω κόσμο. Τα λιπίδια του δέρματος γεμίζουν τα κενά μεταξύ των κυττάρων του δέρματος για να δημιουργήσουν ένα σχεδόν αδιάβροχο φράγμα.

Εάν αυτό το φράγμα είναι άθικτο, το δέρμα είναι σε θέση να διατηρήσει τα επίπεδα υγρασίας του. Για να μην αδυνατίσει ή καταστραφεί, η απλή ενυδάτωση με τη λήψη υγρών δεν είναι πάντα αρκετή. Επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς, αλλά και λόγω των καθημερινών συνηθειών του τρόπου ζωής.

Έτσι, είναι ξεκάθαρο: αν θέλεις καθαρό, λείο, λαμπερό δέρμα τότε η διατήρηση ενός ενισχυμένου δερματικού φραγμού είναι το κλειδί.

Πώς μπορείς πραγματικά να διατηρήσεις τον φραγμό του δέρματος σου σε καλή κατάσταση; Ξεκίνα με τα προϊόντα που χρησιμοποιείς. Μείνε μακριά από επιθετικά συστατικά που επεμβαίνουν στο ανώτερο στρώμα, όπως σκληρά οξέα και απολεπιστικά. Είναι επίσης σημαντικό να προσέχεις την έκθεση στον ήλιο και να φοράς πάντα αντιηλιακό. Επίλεξε φόρμουλες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να υποστηρίζουν τον φραγμό του δέρματός. Αναζήτησε προϊόντα με πρεβιοτικό bifidus, υαλουρονικό οξύ και βιταμίνη Cg, τα οποία λειτουργούν παράλληλα για να  διατηρήσουν υγιή την επιφάνεια του δέρματός σου.

Τι κάνει το κάθε συστατικό για το φράγμα.

Bifidus Prebiotic: ο εξισορροπιστής των βακτηρίων

Το πρεβιοτικό εκχύλισμα Bifidus βοηθά στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος της επιδερμίδας. Υπάρχουν εκατομμύρια μικροοργανισμοί που ζουν στο δέρμα μας και βοηθούν το φράγμα της επιδερμίδας να λειτουργεί σωστά. Όταν το μικροβίωμα διαταράσσεται, επηρεάζεται και η λειτουργία του φραγμού.

Τα πρεβιοτικά δρουν σαν τροφή που τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια για να διατηρηθεί ένα υγιές μικροβίωμα.

Υαλουρονικό Οξύ: υπεύθυνο για την ενυδάτωση

Το υαλουρονικό οξύ δρα σαν σφουγγάρι που τραβά το νερό στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος ώστε να εξασφαλίσει ενυδάτωση. Είναι αυτό που βοηθά σ’ αυτή τη σφριγηλή, δροσερή όψη που έχει το δέρμα όταν είναι ενυδατωμένο. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, όσο πιο σφριγηλό και ενυδατωμένο είναι το δέρμα, τόσο λιγότερο εμφανείς είναι οι λεπτές γραμμές, οι ρυτίδες και οι  πόροι. Το αποτέλεσμα είναι λείο, υγιές, ελαστικό δέρμα.

Βιταμίνη Cg: Η αντιοξειδωτική δύναμη

Η βιταμίνη C βοηθά στην εξουδετέρωση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες και απαλλάσσει από την καθημερινή περιβαλλοντική φθορά. Σκέψου την προστασία από τις βλαβερές για το δέρμα ακτίνες UV, τη ρύπανση και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες. Είναι το απόλυτο αντιοξειδωτικό.

Η βιταμίνη Cg, ένα υδατοδιαλυτό, σταθερό παράγωγο βιταμίνης C που δεν αλλοιώνεται όταν εκτίθεται στον αέρα, τη θερμότητα ή το φως και είναι διάσημο για την απαλότητα που προσφέρει.