Υπάρχει μια τεράστια ποσότητα οξέων εκεί έξω, οπότε η προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσεις τι χρειάζεται η επιδερμίδα σου, μπορεί να είναι δύσκολη. Υπάρχουν αυτά που κάνουν απολέπιση και τα οξέα που ενυδατώνουν, αλλά ένα που δεν ακούμε αρκετά είναι το αζελαϊκό οξύ. Είναι ο αφανής ήρωας του κόσμου της ομορφιάς και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πάντων, από τη ροδόχρου ακμή μέχρι τα σπυράκια.

Αν δεν είσαι εξοικειωμέν@ με αυτό το συστατικό, μην ανησυχείς. Έχουμε όλες τις λεπτομέρειες για το τι είναι στην πραγματικότητα το αζελαϊκό οξύ, πώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στη ρουτίνα περιποίησής σου και τα οφέλη που θα προσφέρει στο δέρμα σου (spoiler: είναι πολλά!).

Τι είναι το αζελαϊκό οξύ;

Σε αντίθεση με άλλα οξέα εκεί έξω, το αζελαϊκό οξύ παράγεται από το δέρμα μας και ζει σε αυτό. “Είναι ένα οξύ που βρίσκουμε στη φύση και σε δημητριακά όπως το κριθάρι, η σίκαλη και το σιτάρι”, λέει η γιατρός αισθητικής, Dr Sophie Shotter. Θα βρεις το αζελαϊκό οξύ να εμφανίζεται σε πολλά προϊόντα κατά της ερυθρότητας ή συχνά από μόνο του ως booster, το οποίο μπορεί να διαθέτει από 10-20% του “ήρωα περιποίησης” της επιδερμίδας. Το πολύπλευρο συστατικό είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και για την αντιμικροβιακή του δράση.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Dr Sam Bunting (@drsambunting)

Ποια είναι τα οφέλη του αζελαϊκού οξέος;

Το αζελαϊκό οξύ είναι ένα πολυλειτουργικό δραστικό συστατικό που αντιμετωπίζει εξάρσεις και φλεγμονές. Διεισδύει βαθιά στην επιδερμίδα καθαρίζοντας τους πόρους από τα νεκρά κύτταρα και από τα βακτήρια που προκαλούν ερεθισμούς ή εξάρσεις ακμής.

  • Το αζελαϊκό οξύ είναι ένα ευέλικτο και πολύ-δραστικό συστατικό που αντιμετωπίζει πολλαπλά δερματικά προβλήματα όπως είναι η ακμή, η ροδόχρου ακμή και η μελάγχρωση.
  • Μειώνει τη φλεγμονή και καταπραΰνει τους ερεθισμούς μειώνοντας παράλληλα την ερυθρότητα που προκαλείται από αυτή.
  • Καταπολεμά την ακμή: Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση των εξάρσεων ακμής αλλά και στην πρόληψη μελλοντικών εξάρσεων
  • Αντιμετωπίζει τη ροδόχρου ακμή και βοηθά στην απόφραξη των πόρων.
  • Απολεπίζει απαλά. Εισχωρεί βαθιά στους πόρους,απομακρύνωντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που προκαλούν την θαμπή όψη και τους φραγμένους πόρους.
  • Εξισορροπεί τον τόνο του δέρματος: Αναστέλλει την τυροσινάση, η οποία είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση της μελανίνης και την υπερμελάγχρωση. Είναι επίσης αποτελεσματικό στη μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση που προκαλείται μετά από την ακμή, καθώς και του μελάσματος.
  • Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό: διατηρεί τη μακροπρόθεσμη υγεία του δέρματός, συμβάλλοντας στην πρόληψη της βλάβης του δέρματος που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Πώς να εντάξεις το αζελαϊκό οξύ στη ρουτίνα περιποίησής σου

Μπορείς να εντάξεις το αζελαϊκό οξύ στη ρουτίνα περιποίησής σου μέσω ενός ορού ή μιας κρέμας προσώπου. Μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα skincare συστατικά, ακόμα και με τα πιο “δύστροπα”, όπως η ρετινόλη, τα AHA και τα BHA.

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις τόσο στην πρωινή, όσο και στη βραδινή ρουτίνα περιποίησής σου, χωρίς κανένα πρόβλημα, καθώς ούτε αυξάνει την ευαισθησία της επιδερμίδας στον ήλιο, ούτε προκαλεί τυπικά ερεθισμούς.

Η δοκιμή σου μπορεί να ξεκινήσει με μικρές ποσότητες σταδιακά, μέχρι να δεις πώς λειτουργεί στην επιδερμίδα σου, μέχρι να το εντάξεις ολοκληρωτικά.