Η σχέση της διατροφής με τη μακροζωία είναι κάτι που γενικώς μας έχει απασχολήσει πολύ. Αν και δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο που με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής, υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι τόσο ωφέλιμες για τον οργανισμό ώστε να μπορούμε να πούμε ότι προάγουν τη μακροζωία.

Πρόκειται για τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσια σε συστατικά που ο οργανισμός χρειάζεται και που κατά κανόνα δεν μπορεί να παράγει από μόνος του.

Ιδού λοιπόν τι πρέπει να βρίσκεται από εδώ και πέρα στη λίστα με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ:

Πράσινα Φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως η λαχανίδα (kale), το σπανάκι και το μαρούλι αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες ενώ περιέχουν υψηλά ποσοστά φυτικών ινών, βιταμίνης Κ και φυλλικού οξέος. Έτσι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου, να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή και να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Βρώμη

Η βρώμη είναι τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης. Συγκεκριμένα, η β-γλυκάνη που περιέχεται στη βρώμη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL (κακή χοληστερίνη) στο αίμα και να συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να τη συμπεριλάβεις στις καθημερινές σου διατροφικές συνήθειες.

Αμύγδαλα

Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερο σνακ από μια χούφτα αμύγδαλα. Και αυτό γιατί μία χούφτα αμύγδαλα αρκεί για να εφοδιάσει τον οργανισμό με φυτικές ίνες, πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας, καλά λιπαρά, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Και αυτά μας είναι απαραίτητα, τουλάχιστον αν θέλουμε να κρατήσουμε μακριά καρδιαγγειακές νόσους, διάφορες μορφές καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη, οστεοπόρωση και αναπνευστικά προβλήματα.

Ντομάτες

Μπορεί να σου φαίνεται ταπεινή, ωστόσο η ντομάτα κρύβει ένα θαυματουργό συστατικό το οποίο δεν είναι άλλο από το λυκοπένιο. Η παρουσία του λυκοπενίου, προσδίδει στη ντομάτα αντιφλεγμoνώδη δράση, ενώ η κατανάλωσή του έχει συσχετισθεί με χαμηλότερες συγκεντρώσεις LDL (κακή χοληστερίνη) μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σκέφτεσαι με τι σάλτσα να σερβίρεις τα μακαρόνια, θα ξέρεις ποια είναι η σωστή απάντηση.

Ελαιόλαδο

Τι παραπάνω να πει κανείς για το ελαιόλαδο; Είναι πλέον γνωστό ότι είναι το υγιεινότερο και θρεπτικότερο λάδι και φυσικά ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους η Μεσογειακή Διατροφή θεωρείται πρότυπο παγκοσμίως. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά και πολυφαινόλες που ασκούν προστατευτική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα και όχι μόνο. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη και να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου Altzheimer.

Φασόλια

Ακόμη μια τροφή της οποίας η συμβολή στη μακροζωία μάλλον περνούσε απαρατήρητη. Κι όμως τα φασόλια είναι πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών, καλίου, ασβεστίου, ψευδαργύρου και (μη αιμικού) σιδήρου ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά. Αυτή τους η σύσταση τα καθιστά εξαιρετικές τροφές, με προστατευτική δράση κατά των καρδιαγγειακών, του σακχαρώδους διαβήτη αλλά και ορισμένων μορφών καρκίνου. Δεν το λες και λίγο.

Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

Το στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί staple τρόφιμο. Είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης, και προβιοτικών, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του εντέρου. Και όπως όλα δείχνουν, η καλή υγεία του εντέρου είναι βασική προϋπόθεση για μια καλή υγεία. Μην διστάσεις λοιπόν να εντάξεις το γιαούρτι στο πρωινό σου γεύμα, σε smoothies, ως σνακ μέσα στην ημέρα ή να το χρησιμοποιήσεις σαν βάση για σάλτσες και σως.

Αβοκάντο

Θα έλεγε κανείς ότι το αβοκάντο είναι ίσως το δώρο της φύσης στον άνθρωπο. Ναι ίσως ακούγεται λίγο ακραίο, ο συνδυασμός της γεύσης του με το πλήθος των επωφελών του δράσεων στον οργανισμό είναι εκρηκτικός. Το αβοκάντο περιέχει υψηλές συγκεντρώσει μονοακόρεστων λιπαρών που βοηθούν στην καλή υγεία της καρδιάς, τη διατήρηση των επιπέδων χοληστερίνης σε υγιή επίπεδα και μας κρατούν χορτάτους για περισσότερο διάστημα. Και φυσικά υπάρχουν πολυάριθμες εναλλακτικές σερβιρίσματος, μία για κάθε γούστο.

Ρόδια

Όλα τα φρούτα είναι ωφέλιμα και πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας συστατικά. Κάποια όμως πιο πολύ. Και ανάμεσα σε αυτά είναι και το ρόδι. Το ρόδι είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών και η κατανάλωσή τους έχει συσχετισθεί με μειωμένη αρτηριακή πίεση και λιπίδια στο αίμα. Και το καλύτερο; Είναι πασπαρτού. Μπορείς να τα καταναλώσεις με γιαούρτι ή γάλα στο πρωινό σου, να τα βάλεις στη σαλάτα σου, να τα αναμίξεις με ρύζι ή κινόα, να τα συνδυάσεις με καρύδια και αμύγδαλα ως ενδιάμεσο σνακ, ακόμη και να τα κάνεις χυμό. Και όλα αυτά taste delicious.

featured photo: Τwenty20.com/ch_ch