Υπάρχουν πολλές αναφορές για την «υγεία του εντέρου» τα τελευταία χρόνια, με τους ειδικούς να αναγνωρίζουν τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει το έντερο σε όλα, από την ανοσία στις ασθένειες και την πεπτική υγεία, ως την ψυχική υγεία.  Αλλά στη ζωή, με τα ποτά τη νύχτα της Παρασκευής, τα σνακ με ζάχαρη, το υπερβολικό φαγητό στα γενέθλια της φίλης σου, δυσκολεύεσαι να μείνεις πιστή στην υγιεινή διατροφή και καθιστούν δύσκολο να διατηρήσεις ένα υγιές και ισορροπημένο έντερο. Εδώ είναι που έρχονται τα προβιοτικά.

Παρέχοντας ωφέλιμα βακτήρια για την εξισορρόπηση της μικροβιοκοινότητας, τα προβιοτικά μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου – και όχι μόνο.

Λαμπερό δέρμα

Ο γαλακτοβάκιλος, ένα από τα πιο κοινά προβιοτικά στελέχη, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση του δέρματος με τάση ακμής, της ροδόχρου ακμής και της ευαισθησίας, όταν λαμβάνεται καθημερινά.

Το προβιοτικό λειτουργεί μειώνοντας τον αριθμό των κακών βακτηριδίων στο έντερο, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο εισροής τοξινών στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας φλεγμονές και φλεγμονή του δέρματος. Προσπάθησε να προσθέσεις στη διατροφή σου ζυμωμένα τρόφιμα όπως μίσο, κίμτσι, κεφίρ και γιαούρτι, τα οποία είναι όλα πλούσια σε προβιοτικά.

7 hacks για επίπεδη κοιλιά
Unsplash|Marvin Meyer

Λιγότερο φούσκωμα

Καλά νέα για όσες αντιμετωπίζουν φουσκώματα: τα προβιοτικά μπορούν να σας βοηθήσουν. Ο γαλακτοβάκιλος και το μπιφιδοβακτήριο είναι τα δύο στελέχη που βοηθούν στην ανακούφιση των πεπτικών θεμάτων. (Όπως φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα, διάρροια και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου). Μπορείς να βρεις το γαλακτοβάκιλο στο γιαούρτι (υπάρχει φυσικά και στο έντερο σου). Το μπιφιδοβακτήριο είναι στα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κομπούχα.

Εκτός από τη βελτίωση της πεπτικής υγείας, κάποιοι χρησιμοποιούν τα προβιοτικά για τη διαχείριση του βάρους. Αν θέλεις να το κάνεις αυτό, αναζήτησε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα με φυσικά χρώματα και γεύσεις. Φρόντισε να είναι χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετα ζάχαρα, καθώς η χλωρίδα του εντέρου σου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη ζάχαρη.

Καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών

Ανεξάρτητα από το πόσα superfoods καταναλώνεις, το σώμα σου δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί από αυτά εάν το έντερό σου δεν έχει υγιή βακτηρίδια.

Τα ένζυμα και τα πεπτικά βακτήρια δουλεύουν μαζί για να διασπάσουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σε μόρια. Αυτά τα μόρια στη συνέχεια μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, όταν το έντερο δεν είναι ισορροπημένο, αυτή η διαδικασία μπορεί να βγει εκτός τροχιάς. Τα προβιοτικά αυξάνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Φρόντισε να λαμβάνεις όσα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό στο πρωινό σου γεύμα.

Καλύτερη διάθεση

Γνώριζες ότι το 95% της σεροτονίνης (η ορμόνη ευτυχίας του σώματος) δημιουργείται στο έντερο; Οι έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος και το έντερο συνεργάζονται. Ο εγκέφαλος επηρεάζει το έντερο και τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Με βάση αυτό, η ισορροπημένη χλωρίδα του εντέρου θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή σου.

Παρόλο που είναι ένα θετικό των προβιοτικών, θα πρέπει να αναζητήσεις επαγγελματική ιατρική συμβουλή εάν αντιμετωπίζεις κακή διάθεση, στρες ή άγχος.

featured image: elle.com.au