Ο κόσμος της μόδας έχει ξεκινήσει να κάνει σημαντικά βήματα για να αποστασιοποιηθεί από τη σκληρότητα των ζώων και να παράγει ρούχα με πιο ηθικούς τρόπους και ένας μεγάλος retailer μόλις εντάχθηκε σε αυτό το on going κίνημα. Μόλις κυκλοφόρησε πως το brand ASOS θα σταματήσει από τον Ιανουάριο του 2019 να πωλεί προϊόντα από mohair, μετάξι, κασμίρ και φτερά, ως μέρος της νέας πολιτικής για την εξασφάλιση της καλής διαβίωσης των ζώων.

Η απόφαση ήταν εν μέρει εμπνευσμένη από την φιλοζωική οργάνωση PETA, η οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας τον Μάιο τις σκληρές τεχνικές που χρησιμοποιούνταν σε φάρμες εκμετάλλευσης mohair στη Νότια Αφρική και τη βίαιη κακομεταχείριση των angora αιγών από τις οποίες προέρχεται το mohair μαλλί. To σκληρό βίντεο ήταν και η απόδειξη της άγριας βιαιότητας των αγροτών προς τα ζώα με τον πιο άκαρδο και βάναυσο τρόπο. Και αυτή ήταν η μεταχείριση των ζώων που προσέφεραν κέρδος – εκείνα που δεν χρησιμοποιήθηκαν για το μαλλί τους, κακομεταχειρίζονταν ακόμη περισσότερο. 

Μετά την κυκλοφορία του βίντεο μεγάλες αλυσίδες όπως Topshop, Gap, Zara και H&M έβαλαν ένα τέλος στην πώληση του mohair. To ASOS όμως πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα με το να σταματήσει την πώληση όχι μόνο mohair, αλλά και μεταξιού, ανγκορά, φτερών και κοχυλιών φυσικής προέλευσης.

Ενώ ακόμη δεν απομακρύνονται από το δέρμα ή το μαλλί, θέλουν να βεβαιωθούν ότι τα παραπάνω υλικά είναι ηθικά προερχόμενα. Όντας μέλος του Leather Working Group, το οποίο αναπτύσσει και προωθεί την βιωσιμότητα και τη διαφάνεια στη βιομηχανία δερμάτινων ειδών και που χρησιμοποιεί μόνο προϊόντα από δέρμα και μαλλί από βυρσοδεψεία LWG.

Αλλά μέρος του λόγου που το ASOS λαμβάνει μια τόσο αυστηρή πρακτική είναι λόγω των καταναλωτών τους που έχουν θορυβηθεί αλλά και έχουν ασκήσει πίεση. Αυτό δείχνει πως αν πιστεύεις σε κάτι και ασκήσεις πίεση στα αγαπημένα σου brands να αποκτήσουν περισσότερο ηθική και να υιοθετήσουν μια πιο δεοντολογική στάση απέναντι σε μείζονα οικολογικά και μη θέματα και να πάρουν θέση, υπάρχουν μέγαλες πιθανότητες να βρεθείς κερδισμένος. To να αναλάβεις τις ευθύνες σου αποτελεί δύναμη.

Δες επίσης: Πώς να βρίσκεις πάντα τα καλύτερα items στις online αγορές σου από μεγάλες αλυσίδες
featured image: bustle.com