Έχεις ακούσει ποτέ τη φράση «sleep is for the weak», στα ελληνικά «ο ύπνος είναι για τους αδύναμους»; Αν ναι, τότε θα πρέπει να σκεφτείς διπλά πριν την εφαρμόσεις στη ζωή σου.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η βέλτιστη ποσότητα ύπνου στην οποία πρέπει να στοχεύουμε σε νυχτερινή βάση είναι οι επτά έως εννέα ώρες. Τόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι για να αισθάνεσαι ξεκούραστος, να αναρρώνεις από την προπόνησή σου, αλλά και για να επιτρέπεις στο έντερο σου να αφομοιώσει αυτό που έχεις φάει.

Η έρευνα

Σύμφωνα με την μελέτη PLOS Medicine υπάρχουν ποικίλοι λόγοι για να μην μειώνουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε στον ύπνο. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι υπάρχει λόγος να κοιμόμαστε παραπάνω από 5 ώρες ακόμα κι αν αισθανόμαστε καλά με αυτές.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι πέντε ώρες είναι η απόλυτη ελάχιστη ποσότητα ανάπαυσης κατά την οποία υπάρχει σχετικός κίνδυνος να εμφανιστούν προβλήματα υγείας. Η μελέτη PLOS Medicine παρακολουθεί την υγεία και τον ύπνο περίπου 8.000 δημοσίων υπαλλήλων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάνω από 25 χρόνια, μετρούν τις ώρες του ύπνου τους ενώ τους ελέγχουν και για χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και τα καρδιακά προβλήματα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερες είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν με χρόνια προβλήματα υγείας μέχρι την ηλικία των 50 ετών, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν επτά ώρες που δεν εμφάνισαν κάτι σχετικό.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο μπορεί να είναι αρκετοί. Η ψυχολογική εξάντληση, η λάθος διατροφή, και το άγχος μπορούν να οφείλονται για την απώλεια ύπνου αλλά και για το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου.

Ακόμα, στις γυναίκες, οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που βιώνει μια γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη, ή την εμμηνόπαυση μπορούν να ανατρέψουν το πρόγραμμα και την ποιότητα του ύπνου. Από την άλλη πλευρά, η απώλεια ύπνου μπορεί να οφείλεται και σε καθαρά πρακτικούς λόγους. Για παράδειγμα, δεν κοιμούνται αρκετές ώρες οι νέες μητέρες (εφόσον τον πρώτο καιρό τα μωρά τείνουν να ξυπνάνε τακτικά), αλλά και εργαζόμενοι που δουλεύουν με κυλιόμενο ωράριο.

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις, θα πρέπει να συνηθίσεις να κοιμάσαι κάθε βράδυ από πέντε ώρες και πάνω. Αυτή η συνήθεια, σε συνδυασμό με ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου θα σου δώσουν όλα τα οφέλη του.