Είναι γεγονός πως με τη vegan κοινότητα να αυξάνεται συνεχώς, οι νέοι γαστρονομικοί ορίζοντες διευρύνονται. Ένα από τα υλικά που με εντυπωσίασαν τον τελευταίο καιρό είναι το λεγόμενο aquafaba, δηλαδή το νερό από τα βρασμένα ρεβύθια (aqua, δηλαδή νερό+ faba, δηλαδή ρεβύθια). Στις περισσότερες συνταγές χρησιμοποιείται το νερό από την κονσέρβα, αλλά επειδή στη χώρα μας δεν έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε κονσέρβες οσπρίων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό από βρασμένα ρεβύθια.

Τι εντυπωσιακό έχει αυτό το νερό;

Μπορεί να αντικαταστήσει το αυγό σε μια συνταγή με μηδενικές θερμίδες. Η διαδικασία είναι απλή: Μουλιάζεις τα ρεβύθια κανονικά από το βράδυ, τα ξεπλένεις και τα βάζεις μέσα σε κατσαρόλα με αρκετό νερό, περίπου τέσσερα εκατοστά πάνω από την επιφάνειά τους. Βάζεις την κατσαρόλα στο μάτι και μόλις το νερό αρχίζει να βράζει, χαμηλώνεις τη φωτιά και ψήνεις τα ρεβύθια μέχρι να γίνουν αρκετά μαλάκα. Η όλη διαδικασία παίρνει περίπου μιάμιση ώρα. Στη συνέχεια τα αφήνεις να κρυώσουν ιδανικά μέσα στο ψυγείο, σουρώνεις και το aquafaba είναι έτοιμο. Χτυπάς στο μίξερ το νερό, το οποίο σε αυτή τη φάση έχει γίνει πυκνό σαν ασπράδι αυγού και ως δια μαγείας δημιουργείται μια αφράτη μαρέγκα. Οι τρεις κουταλιές της σούπας αντικαθιστούν ένα αυγό, ενώ οι δύο κουταλιές της σούπας αντικαθιστούν ένα ασπράδι.

Είναι εξαιρετική λύση για όσους νηστεύουν ή έχουν αλλεργία στο αυγό και χρειάζονται κάποιο υποκατάστατο για τα αλμυρά και γλυκά πιάτα τους! Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η μαγιονέζα από αυτό το μαγικό υγρό, για οποία χρησιμοποιούμε 60 γραμ. από το νερό, ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι, ένα κουταλάκι του γλυκού λεμόνι, λίγο λάδι, λίγη ζάχαρη και δύο κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα. Χτυπάμε το μείγμα στο μπλέντερ και προσθέτουμε σταδιακά λάδι μέχρι να φτάσουμε στην υφή που θέλουμε.

www.facebook.com/grafeiodiatrofis  | www.instagram.com/kliodim

Δες ακόμη: Τα  γευστικά υποκατάστατα της σοκολάτας που πρέπει να δοκιμάσεις.

featured image: sbs.com.au