Όταν αναφερόμαστε σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, υπάρχει ένα που μπορεί να μη συνταγογραφείται αλλά χρησιμοποιείται ευρέως, και είναι γνωστό απλώς ως «το χάπι». Τα αντισυλληπτικά χάπια χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, και είναι μάλιστα μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους αντισύλληψης στην Αυστραλία.

Το σωστό όσον αφορά την αντισύλληψη είναι να κάνεις μια διεξοδική συζήτηση με τον γυναικολόγο σου, να του παραθέσεις όλες τις απορίες και τους προβληματισμούς σου και ύστερα, με βάση τα δεδομένα που έχεις, να αποφασίσεις την ιδανική μέθοδο για εσένα.

Όπως όλα τα φάρμακα, και με αυτό το χάπι υπάρχουν παρενέργειες. Μερικές ίσως είναι θετικές, ενώ άλλες θα μπορούσαν να είναι αρνητικές. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσεις το πώς λειτουργεί το χάπι.

Θετικές παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιών

Όταν τα αντισυλληπτικά χάπια εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην αγορά η χρήση τους ήταν μόνο για να βοηθήσουν στην πρόληψη της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο οι ορμόνες στο χάπι λειτουργούν για την πρόληψη της εγκυμοσύνης έχει επίσης επιπτώσεις στην περίοδο και την ακμή. Το συνδυασμένο αντισυλληπτικό χάπι περιέχει συνδυασμό οιστρογόνων και προγεσταγόνων ορμονών. Διαφορετικές μάρκες και τύποι χαπιών έχουν διαφορετικούς τύπους οιστρογόνων και προγεσταγόνων σε διαφορετικές δόσεις, αλλά όλες οι παραλλαγές του συνδυασμένου χαπιού λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

Πρώτον, σταματά την ωορρηξία κατά τη διάρκεια ενός μηνιαίου κύκλου. Χωρίς ωάριο για γονιμοποίηση, δεν μπορείς να μείνεις έγκυος. Δεύτερον, πυκνώνει τη βλέννα γύρω από τον τράχηλό σου για να δυσκολέψει το σπέρμα να εισέλθει στη μήτρα. Τρίτον, λεπταίνει το τοίχωμα της μήτρας για να αποτρέψει την εμφύτευση τυχόν γονιμοποιημένων ωαρίων.

Πώς βοηθά λοιπόν το χάπι με την περίοδο;

Οι ορμόνες στο χάπι μπορούν να βοηθήσουν με την επώδυνη, βαριά, ή ακανόνιστη έμμηνο ρύση. Το χάπι μπορεί επίσης να μειώσει τις κράμπες και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και συνήθως θα κάνει την περίοδό σου πιο ελαφριά και τακτική.

Το χάπι βοηθά επίσης στη ρύθμιση των κύκλων σου.

Μια άλλη θετική παρενέργεια του χαπιού έχει να κάνει με την ακμή. Η ορμονική ακμή προκαλείται από περίσσεια ανδρογόνων ορμονών. Όλοι, άνδρες και γυναίκες, έχουν ανδρικές και θηλυκές ορμόνες φύλου. Ωστόσο, όταν οι γυναίκες παράγουν πάρα πολλά ανδρογόνα, το σώμα τους παράγει πολύ σμήγμα, τη λιπαρή ουσία που διατηρεί το δέρμα και τα μαλλιά απαλά – αλλά επίσης φράζει τους πόρους και μπορεί να μετατραπεί σε σπυράκια.

Γι’ αυτό τα ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της ακμής – εξισορροπούν τις ορμόνες στο σύστημά σου και εμποδίζουν την παραγωγή υπερβολικού σμήγματος.

Αρνητικές παρενέργειες του αντισυλληπτικού χαπιού

Το να μη μείνεις έγκυος, οι πιο ελαφριές περίοδοι, η εξαφάνιση της ακμής, όλα ακούγονται σαν εξαιρετικοί λόγοι για να ξεκινήσεις να παίρνεις το χάπι, αλλά υπάρχουν και ορισμένες αρνητικές παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζεις.

Για παράδειγμα, το χάπι μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία ή κηλίδες, πόνο στο στήθος, πονοκεφάλους, ναυτία, αύξηση βάρους, μείωση της λίμπιντο και αλλαγές στη διάθεση. Αυτοί οι τύποι ανεπιθύμητων ενεργειών είναι συνήθως ήπιοι και υποχωρούν εντός 2 έως 3 μηνών από τη λήψη του χαπιού καθώς το σώμα σου προσαρμόζεται στις ορμόνες.

Υπάρχουν επίσης πιο σημαντικές παρενέργειες, όπως:

  • φλεβική θρόμβωση
  • υψηλή πίεση του αίματος
  • εγκεφαλικό επεισόδιο
  • έμφραγμα

Έχουν υπάρξει κάποιες μελέτες που έχουν δείξει σχέση με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, πριν αποφασίσεις να στραφείς σε αυτή τη μέθοδο αντισύλληψης θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου, ο οποίος γνωρίζει και το ιστορικό σου.

Ευχαριστούμε για τη βοήθεια τον Χρήστο Μάντζιο, Γυναικολόγο – Μαιευτήρα, Στρατιωτικό Ιατρό, Επιμελητή Γυναικολογικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. Συνεργάτης Ιασώ – Λητώ – Μητέρα / Ιδιωτικό Ιατρείο: Φειδιππίδου 8 – 2ος όροφος – 211 18 39 180 – 6936967566