Οι καθημερινές επιλογές μας στη διατροφή επηρεάζουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε πολλές φορές, την εμφάνιση ή την επιδείνωση κάποιας φλεγμονής στον οργανισμό.

Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχουν τρόφιμα τα οποία τείνουν να αυξάνουν τον κίνδυνο της φλεγμονής σε αντίθεση με άλλα που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της.

Γι’ αυτό το λόγο η αντιφλεγμονώδης δίαιτα επικεντρώνεται κυρίως στην κατανάλωση τροφών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, και την αποφυγή επεξεργασμένων προϊόντων και τροφών με πρόσθετα ζάχαρα.

Πως βοηθάει η αντιφλεγμονώδης δίαιτα;

Η πρόκληση της φλεγμονής είναι αποτέλεσμα της άμυνας του οργανισμού απέναντι σε οτιδήποτε ξένο προσπαθεί να εισχωρήσει σε αυτόν. Υπάρχουν περιπτώσεις, όμως, που ενώ έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος των εισβολέων η φλεγμονή συνεχίζει να ταλαιπωρεί.

Η αντιφλεγμονώδης δίαιτα συμβάλλει όχι μόνο στην καταπολέμηση της φλεγμονής αλλά και στη βελτίωση της συνολικής υγείας. Επιπλέον, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στη θεραπεία ασθενειών που επιδεινώνονται με τη χρόνια φλεγμονή όπως:

· Άσθμα

· Κολίτιδα

· Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

· Ρευματοειδής αρθρίτιδα

· Μεταβολικό σύνδρομο: περιλαμβάνει καρδιαγγειακές παθήσεις, Διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση

Οι τροφές που λέμε ναι

Φρούτα & λαχανικά

Οι φυτικές τροφές, όντας πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι ευεργετικές για τον οργανισμό και για τη μείωση της φλεγμονής. Λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο, φράουλες και κεράσια είναι ιδανικές επιλογές.

Ψάρια

Η επιλογή λιπαρών ψαριών όπως ο τόνος, οι σαρδέλες και ο σολομός, τα οποία περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση των φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο σώμα. Μην διστάσεις να το συμπεριλάβεις στο γεύμα σου δύο φορές την εβδομάδα.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες τα καθιστά χρήσιμα ως προς την καταπολέμηση της φλεγμονής. Είτε αυτό είναι ψωμί, είτε δημητριακά προτίμησε την εκδοχή της ολικής άλεσης.

Άπαχες πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για μια ισορροπημένη διατροφή. Χωρίς αυτό να περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λίπος όπως το χοιρινό, το αρνί, το μπέικον και τα λουκάνικα, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή. Πλούσιες πηγές άπαχης πρωτεΐνης είναι τα φασόλια, τα ψάρια και το κοτόπουλο.

Υγιεινά λιπαρά

Δεν είναι όλα τα λίπη «ένοχα». Η κατηγορία που θα πρέπει να αποφεύγουμε είναι τα ανθυγιεινά, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο λίπος των κόκκινων κρεάτων. Τα υγιεινά λιπαρά, από την άλλη, είναι σημαντική προσθήκη στη διατροφή κατά της φλεγμονής. Πρόσθεσε στην καθημερινότητά σου ξηρούς καρπούς και σπόρους, αβοκάντο, ελιές και ελαιόλαδο. Μην ξεχνάς, όμως, ότι το ελαιόλαδο έχει πολλές θερμίδες, οπότε διατήρησε τον έλεγχο.

Μπαχαρικά

Το τζίντζερ, ο κουρκουμάς, το σκόρδο και η πάπρικα είναι μπαχαρικά που πέρα από τη γεύση που προσδίδουν στο φαγητό έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Ειδικά η πάπρικα περιέχει καψαϊκίνη, μια δραστική ουσία που καταπολεμά τον πόνο και τη φλεγμονή.

Όσπρια

Σε σούπα ή σε σαλάτα, ζεστά ή κρύα τα όσπρια αποτελούν βασικό παράγοντα της αντιφλεγμονώδους δίαιτας. Κατανάλωσε φακές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, εκτός των υπολοίπων θρεπτικών συστατικών. Σε περίπτωση που δεν είσαι λάτρης, σου έχουμε εναλλακτικές επιλογές. Δοκίμασε φασόλια ή αρακά.

Φλαβονοειδή

Οι ουσίες αυτές βοηθούν στον περιορισμό μιας φλεγμονής. Πες ναι στο κακάο που περιέχει φλαβονοειδή, επιλέγοντας τη φυσική μορφή του. Επεξεργασμένα τρόφιμα που το περιέχουν όπως γλυκά, κέικ ή μπισκότα δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Το τσάι και το κρασί περιέχουν επίσης φλαβονοειδή. Ωστόσο, στην περίπτωση του κρασιού χρειάζεται μέτρο για να λειτουργήσει προς όφελός σου.

Οι τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουμε

Ακολουθώντας μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα, συνιστάται να αφαιρέσεις από τη διατροφή σου ή τουλάχιστον να μειώσεις την κατανάλωσή στα εξής:

· Επεξεργασμένα τρόφιμα ή σνακ: Λουκάνικα, κράκερ, πατατάκια

· Ανθυγιεινά έλαια: βούτυρο, σπορέλαιο

· Επεξεργασμένους υδατάνθρακες: λευκό ψωμί, ζυμαρικά

· Ζαχαρούχα ποτά: Αναψυκτικά, χυμοί

· Επιδόρπια με ζάχαρη: Γλυκά, μπισκότα, παγωτά

· Αλκοόλ

Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να τηρήσεις τη δίαιτα: Για τη διατήρηση της δίαιτας χρειάζεται να προσαρμοστείς σε νέες συνθήκες, αλλάζοντας πολλές από τις μέχρι τώρα συνήθειες σου. Επειδή γνωρίζουμε ότι η αρχή είναι δύσκολη, πιστεύουμε ότι οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σε διευκολύνουν:

1. Αντικατάστησε σταδιακά τις επιλογές σου με υγιεινότερες

Ξεκίνησε από τη μείωση του φαγητού που παραγγέλνεις απέξω, φτιάχνοντας σπιτικά γεύματα που γνωρίζεις τι περιέχουν και έχεις τον έλεγχο των συστατικών. Πίνεις καφέ; Δοκίμασε να το αντικαταστήσεις με τσάι. Καταναλώνεις σόδα ή ζαχαρούχα ποτά; Προτίμησε μεταλλικό νερό χωρίς ανθρακικό. Θέλεις να πιείς αλκοόλ στην έξοδο σου; Το κρασί είναι η υγιεινότερη επιλογή. Δεν μπορείς να αντισταθείς στο επιδόρπιο; Απόλαυσε σοκολάτα υγείας.

2. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου

Μια δίαιτα βοηθάει αναμφισβήτητα αλλά είναι γνωστό, ότι τα μέγιστα αποτελέσματα έρχονται όταν συνδυάζεται με άσκηση. Η ενσωμάτωση της φυσικής άσκησης στις συνήθειες σου θα συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής σου υγείας. Αν δεν έχεις χρόνο για γυμναστήριο ή κάποια εντονότερη μορφή άσκησης προσπάθησε απλά να αυξήσεις το περπάτημα σε καθημερινή βάση.

3. Δώσε βάση στον ύπνο

Σε αντίθεση με τον κακό ύπνο που μπορεί να συμβάλλει στην επιδείνωση της φλεγμονής, ο καλός και επαρκής ύπνος είναι ευεργετικός για την υγεία.

4. Αν έχεις απορίες, απευθύνσου σε έναν ειδικό

Σε περίπτωση που χρειάζεσαι βοήθεια ή μπορεί να σκέφτεσαι τα συμπληρώματα διατροφής καλό είναι να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία υγείας, ο οποίος μπορεί να καταλάβει τις ανάγκες σου και να σε κατευθύνει αντίστοιχα.