Μετά από ένα meeting στο Zoom, τίποτα δε μοιάζει καλύτερο από το να κλείσεις το laptop σου, να σηκωθείς από το γραφείο σου και να πάρεις λίγο χρόνο στο πάτωμα.

Στο TikTok, ονομάζουν αυτή την πρακτική “floor time” δηλαδή “χρόνο στο πάτωμα”. Με μερικά βίντεο κάτω από το hashtag να φτάνουν σχεδόν τα 8 εκατομμύρια προβολές, καταλαβαίνουμε ότι το floor time είναι η κίνηση που πρέπει να κάνουν όλοι όσοι έχουν άγχος, θλίψη ή κούραση, καθώς και όσοι απλά θέλουν να δώσουν στον εαυτό τους λίγα λεπτά χαλάρωσης.

Πώς ξεκίνησε να τρεντάρει το “floor time”;

Όταν η δημιουργός @loewhaley δημοσίευσε ότι περνά floor time τον περασμένο Ιούλιο, πολλοί ακόλουθοι δήλωσαν έκπληξη και παράλληλα κατανόηση. “Νόμιζα ότι ήμουν η μόνη που το έκανε αυτό” έγραψε κάποια, ενώ ένα άλλο άτομο είπε: “Αυτ@ είμαι κυριολεκτικά εγώ μετά από κάθε meeting”. Κάποιος άλλος συμμετείχε για να σημειώσει ότι συχνά απλώς κάθεται στο πάτωμα, αλλά περιστασιακά μπορεί να ξαπλώνει.

Σύμφωνα με το TikTok, ο χρόνος στο πάτωμα είναι επίσης σύνηθες φαινόμενο μετά από έναν χωρισμό, μετά από μια κουραστική μέρα ή όταν έχεις κακή διάθεση, γεγονός που μπορεί να εξηγεί γιατί υπάρχουν στοιχεία της ποπ κουλτούρας που αναφέρουν το χρόνο στο πάτωμα. Ο στίχος της Taylor Swift “Lying on the cold, hard ground” ή η σκηνή στο Euphoria όταν η Cassie έχει floor time όταν ο Nate δεν της απαντάει σε μήνυμα.

Παρακάτω, οι ειδικοί εξηγούν όλους τους λόγους για τους οποίους ο χρόνος στο πάτωμα μοιάζει ιδανικός, αλλά και πώς να τον αξιοποιήσεις στο έπακρο.

Γιατί ο χρόνος στο πάτωμα μοιάζει τόσο σωστός;

Σύμφωνα με τον Brandt Passalacqua, ιδρυτή, διευθυντή και επικεφαλής δάσκαλο του Breathing Deeply Yoga Therapy, πολλοί άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να ξαπλώσουν στο έδαφος. “Νομίζω ότι οι ενήλικες το βρίσκουν καταπραϋντικό, επειδή τους προσφέρει παρόμοια οφέλη με μια πιο σκόπιμη πρακτική, όπως η savasana”.

Αυτή η κίνηση της Yoga, που ονομάζεται επίσης στάση “πτώματος”, είναι απίστευτα προσγειωτική, άλλωστε. “Ακριβώς όπως μια σκόπιμη savasana στο τέλος μιας πρακτικής Yoga, ο χρόνος στο πάτωμα σε απομακρύνει σωματικά από οτιδήποτε σε άγχωνε, όπως η δουλειά”, λέει. Το να ξαπλώνεις ανάσκελα φέρνει επίσης το σώμα σου σε ουδέτερη θέση και αυτό μπορεί να απελευθερώσει τους πόνους και την ένταση στους μύες σου.

Η αίσθηση της σκληρότητας του δαπέδου από κάτω, στέλνει επίσης ένα μήνυμα στο σώμα σου ότι είσαι ασφαλής, το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις πιο παρόν/ούσα. “Μπορεί να νιώθεις τη σύνδεση με τη γη”, λέει ο Passalacqua. “Αυτό μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό και να μειώσει το άγχος, κάνοντας τον χρόνο στο πάτωμα ελκυστικό για τις αναζωογονητικές του ιδιότητες”.

Ο χρόνος στο πάτωμα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επαναφορά του κεντρικού νευρικού σου συστήματος, λέει η θεραπεύτρια Janet Bayramyan, LCSW. Η στιγμή της χαλάρωσης σου επιτρέπει να επαναφέρεις την αναπνοή σου στο φυσιολογικό και καθώς το παρασυμπαθητικό νευρικό σου σύστημα ενεργοποιείται, οι ορμόνες του στρες θα διαλυθούν και ο καρδιακός σου ρυθμός θα μειωθεί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο χρόνος στο πάτωμα έχει μεγάλο όφελος για οποιονδήποτε έχει άγχος. Η δημιουργός @zeyeal μίλησε για το πόσο λαχταρά το χρόνο στο πάτωμα κάθε φορά που νιώθει ότι πλησιάζει μια κατάρρευση. Στα σχόλιά της, ένα άτομο είπε: “Χαίρομαι που βλέπω και κάποιον άλλον που ξαπλώνει στο πάτωμα για να αποφορτιστεί”, ενώ ένα άλλο έγραψε: “Λατρεύουμε τη γείωση”.

Ο Pasalacqua λέει, ότι λίγος χρόνος στο πάτωμα μπορεί να αλλάξει σωματικά και διανοητικά την οπτική σου γωνία. Νιώθεις ωραία να βλέπεις τα πράγματα με νέο τρόπο από την περίεργη γωνία στο πάτωμα της κουζίνας σου, και γι’ αυτό μπορεί να σηκώνεσαι νιώθοντας αναζωογονημέν@ – ή τουλάχιστον λιγότερο αγχωμέν@!