Ας ξεκινήσουμε με μια απλή παραδοχή: Ο ύπνος είναι μια βασική ανάγκη του ανθρώπινου οργανισμού και παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία.

Το σώμα και το μυαλό ξεκουράζονται, ανασυντάσσονται και επανακτούν την ενέργειά τους, για να συνεχίσουν την έντονη δραστηριότητά τους την επόμενη ημέρα. Είναι ίσως η σημαντικότερη ρουτίνα για να εξασφαλίσεις μακροζωία.

Κι ενώ πιθανότατα γνωρίζεις πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την υγεία σου, σίγουρα υπάρχουν φορές που τον υποτιμάς ή απλά δεν μπορείς να εξασφαλίσεις ένα γεμάτο 8ωρο ύπνου, με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζεσαι σωστά.

Εάν κοιμηθείς λίγο ή και καθόλου μια νύχτα, η επόμενη ημέρα προβλέπεται σίγουρα δύσκολη. Οι υποχρεώσεις, όμως, δεν σταματούν κι εσύ θα πρέπει να ανταπεξέλθεις ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως και όταν έχεις ξεκουραστεί ικανοποιητικά.

Πώς μπορείς, λοιπόν, να εξασφαλίσεις αρκετή ενέργεια όταν δεν έχεις κοιμηθεί;

Το camillestyles.com αποκαλύπτει 5 μυστικά για να «ξυπνήσεις» τον οργανισμό σου όταν το έχει ανάγκη:

1. Άσε τον πολύ καφέ – Πιάσε το πολύ νερό

Η αφυδάτωση ισοδυναμεί με έντονη αίσθηση κόπωσης, γι’ αυτό φρόντισε να πίνεις πολύ νερό, σε τακτικά διαστήματα. Αυτό θα επαναφέρει την απαραίτητη ενυδάτωση στον οργανισμό σου και θα σε κάνεις να νιώσεις την ανανέωση που έχεις ανάγκη.

Σίγουρα, η στιγμή που αισθάνεσαι εξάντληση δεν είναι η κατάλληλη για μείνεις χωρίς καφεΐνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι μέτριες ποσότητες καφεΐνης ανεβάζουν τη διάθεση, μειώνουν το άγχος και ενισχύουν την ενέργεια.

Εάν είσαι από εκείνους που δεν αγαπούν τον καφέ, δοκίμασε μαύρο τσάι, matcha ή yerba maté για μικρότερες, αλλά αρκετά ισχυρές δόσεις καφεΐνης. Πιες ένα φλιτζάνι το πρωί και ίσως ένα γύρω στο μεσημέρι.

Μην το παρακάνεις, όμως, γιατί μπορεί να έχεις τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, παγιδεύοντας τον εαυτό σου σε έναν κύκλο αϋπνίας.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Defne (@thedaphnia)

2. Κατανάλωσε ένα γεύμα με χόρτα, πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά

Ένα γεύμα με το κατάλληλο περιεχόμενο μπορεί να «σβήσει» ταχύτατα την αίσθηση της κόπωσης. Τα καλά λιπαρά αποκαθιστούν τη γνωστική λειτουργία, ενώ τα χόρτα πλημμυρίζουν το σώμα με μέταλλα και το ενυδατώνουν. Η πρωτεΐνη, από την άλλη, σου εξασφαλίζει την απαραίτητη ενέργεια.

3. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους

Ξέρω, σου φαίνεται τρελό να βγεις για γυμναστική ενώ ήδη νιώθεις εξάντληση. Όμως, έστω και μια ήπια σωματική δραστηριότητα θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος και τα επίπεδα της ενέργειάς σου.

Επιπλέον, το φως του ήλιου αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης D και ενισχύει τη διάθεση. Η δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο θα θυμίσει στο σώμα σου ότι είναι μέρα και πρέπει να ξυπνήσει!

4. Ξεγέλασε τον εαυτό σου

Αν περάσεις την ημέρα σου θυμίζοντας διαρκώς στον εαυτό σου πόση κούραση νιώθεις, τόσο χειρότερα θα νιώθεις.

Προσπάθησε, λοιπόν, να ξεγελάσεις τον εαυτό σου, συμπεριφέρσου σαν να έκανες έναν υπέροχο βραδινό ύπνο και προσπάθησε να διατηρήσεις τους συνήθεις ρυθμούς της καθημερινότητάς σου και σου υπόσχομαι ότι αυτό θα σε βοηθήσει να βγάλεις την ημέρα πιο αποτελεσματικά.

5. Απλοποίησε το πρόγραμμά σου

Δεν χρειάζεται να γίνεις σήμερα ο ήρωας του εαυτού σου. Μην πιέζεσαι να χωρέσεις όλες σου τις υποχρεώσεις στη σημερινή ημέρα. Τσέκαρε το πρόγραμμά σου και αφαίρεσε ότι δεν είναι επείγον.

Διατήρησε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας και φρόντισε να πας νωρίς για ύπνο το βράδυ.