Ο καιρός σταδιακά κρυώνει, το φως της ημέρας κρατάει λίγο και δίνει τη θέση του σε μεγάλες, σκοτεινές νύχτες, ρίχνοντας αναπόφευκτα τη διάθεση των περισσότερων, που αισθάνονται πιο κουρασμένοι και κακοδιάθετοι αυτή την εποχή του χρόνου.

Έχεις παρατηρήσει ότι το καλοκαίρι μετά τη δουλειά πηγαίνεις συχνά για μια βουτιά στη θάλασσα; Ή για έναν καφέ με φίλους; Η μέρα κρατάει περισσότερο και η προσοχή δεν επικεντρώνεται τόσο στη δουλειά. Αντίθετα, το χειμώνα είναι πιο πιθανό να κλειστείς στο σπίτι αμέσως μόλις τελειώσεις μετά τη δουλειά, καθώς το κρύο και το σκοτάδι δε σε προδιαθέτουν για έντονη δραστηριότητα.

«Το φως παίζει τεράστιο ρόλο στη ζωή μας καθώς ελέγχει την επιθυμία για ύπνο», λέει στο Metro.co.uk ο Jay Riggs, ειδικός υγείας και ευεξίας. «Συντονίζεται με το εσωτερικό ρολόι του σώματός. Όταν οι μέρες γίνονται πιο σκοτεινές, το σώμα μπερδεύεται επειδή παίρνει σήματα από τον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να κοιμηθεί».

Αυτή η τάση για υπνηλία σημαίνει επίσης ότι νιώθουμε να έχουμε λιγότερη ενέργεια και διάθεση να κάνουμε πράγματα, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία.

«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι άνθρωποι αισθάνονται τα ‘χειμωνιάτικα blues’, νιώθουν δηλαδή πιο κουρασμένοι, έχουν λιγότερη όρεξη και δεν έχουν κίνητρα για δραστηριότητα», λέει ο Riggs. «Όταν αρχίζετε να αισθάνεστε κακόκεφοι λόγω της έλλειψης ηλιακού φωτός και χρόνου σε εξωτερικούς χώρους, είναι σημαντικό να αναλάβετε δράση και να κάνετε κάτι γι’ αυτό», συμπληρώνει.

Επαναπροσδιόρισε τη σκέψη σου

Οι ζεστές και φωτεινές ημέρες του καλοκαιριού μας φτιάχνουν αυτόματα τη διάθεση, παρακινώντας μας να είμαστε δραστήριοι με διάφορους τρόπους. Προσπάθησε να φέρεις αυτή την ενέργεια και στον χειμώνα. «Αντί να γκρινιάζεις για το κρύο και το σκοτάδι, αγκάλιασε αυτή τη συνθήκη και προσπάθησε να τη δεις με άλλο μάτι», λέει η Ceri Gillett, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Προπονήτρια, στο Metro.co.uk.

Βάλε όρια

Είναι σημαντικό να θέσεις χρονικά όρια μέσα στην ημέρα σου και να τα τηρείς. «Να είστε αυστηροί στο πότε ξεκινά και πότε τελειώνει η εργάσιμη ημέρα σας», λέει η γιατρός και προπονήτρια ψυχικής υγείας, δρ Hana Patel. «Μόλις τελειώνει η δουλειά, βεβαιώσου ότι απομακρύνεσαι εντελώς από αυτήν, έτσι ώστε το μυαλό να μην μεταφέρεται συνεχώς μεταξύ χαλάρωσης και εργασίας. Βρες μια ρουτίνα που θα σε χαλαρώνει μετά τη δουλειά και απόλαυσε το υπόλοιπο της ημέρας σου».

Κάνε μικρές προσαρμογές

Κάνε μικρές προσαρμογές στον τρόπο ζωής σου, ώστε να μπορείς να χαλαρώνεις και να φορτίζεις τις μπαταρίες σου μετά τη δουλειά. Φρόντισε τον εαυτό σου σωματικά και ψυχικά. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή μερικές διατάσεις μπορούν να σε ανανεώσουν. Εάν το σώμα είναι στρεσαρισμένο, είναι πιο επιρρεπές σε τραυματισμούς.

Ο Riggs προτείνει να βρεις ασχολίες, που δεν απαιτούν έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα, αλλά είναι ικανές να σου αποσπάσουν την προσοχή, ώστε να ξεκουράσεις το μυαλό σου από τις υποθέσεις της δουλειάς».

Τεχνολογία stop

«Κάνε ένα διάλειμμα από την τεχνολογία», λέει ο Riggs. Αποκόψου για λίγο από τα social media και κλείσε το τηλέφωνό σου για να κοιμηθείς. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερο ύπνο και να ξυπνήσεις με καλύτερη διάθεση την επόμενη ημέρα.

Εκμεταλλεύσου το ηλιακό φως όσο διαρκεί

Υπολογίζεται ότι πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχουν από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, η οποία συχνά συνδέεται με μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως κατά τις μικρότερες ημέρες του χειμώνα. Προσπάθησε λοιπόν να εκμεταλλευτείς τις ώρες που έχει φως και βγες έξω για να αντλήσεις όλα τα οφέλη που σου προσφέρει η επαφή με τον ήλιο.

Μην ξεχνάς να κινείσαι

Ο καθαρός αέρας και η άσκηση είναι σημαντικά. «Είναι σημαντικό να κινείς το σώμα σου. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του άγχους και θα βελτιώσει τον ύπνο σου». Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, που μας κάνουν να νιώθουμε πιο θετικοί.

Είναι ένας υπέροχος τρόπος να νικήσεις τη θλίψη του χειμώνα. Έρευνες δείχνουν ότι μια βόλτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και της κακής διάθεσης, αλλά και να τονώσει την αυτοεκτίμηση.

Να τρέφεσαι σωστά

Το ήξερες ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σου; Βεβαιώσου ότι τρέφεσαι σωστά για να έχεις ενέργεια. Μαγείρεψε στο σπίτι για να εξασφαλίσεις ότι τρέφεσαι πιο υγιεινά. Αυτό, άλλωστε, θα ξεκουράσει και το μυαλό σου από το άγχος της δουλειάς.

Η Claudia Le Feuvre, ειδικός στη διατροφική ψυχολογία προτείνει να προσθέσεις ζεστά φαγητά στο μενού σου. Η κατανάλωση κρύων φαγητών μπορεί να είναι πιο επιβαρυντική για το πεπτικό σύστημα, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες». Τα ζεστά φαγητά μπορούν να τροφοδοτήσουν τα κύτταρα του εντέρου και να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό.

Μην απομονώνεσαι

Το κρύο και το σκοτάδι μπορεί ασυνείδητα να σε κάνουν να αναβάλεις εξωτερικές δουλειές, δραστηριότητες ή συναντήσεις με φίλους. Είναι, όμως, σημαντικό να μην απομονώνεσαι. Βγες μια βόλτα, δες φίλους, κάνε πράγματα που σου προσφέρουν χαρά. Έτσι, θα ξεκουραστείς ψυχικά και θα νιώσεις ανανέωση.