Ζεις σε ένα περιβάλλον με κλιματισμό, ακτίνες UV, ηλεκτρονικές συσκευές, επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα. Βασικοί ένοχοι που σε αφυδατώνουν πιο γρήγορα από ό, τι μπορείς να αναπληρώσεις. Για να ενυδατωθείς επαρκώς, χρειάζεται να προσπαθείς να καταναλώνεις περίπου οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι, εξυπνότεροι τρόποι να τα καταφέρεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η συγγραφέας Dana Cohen στο Camillestyles.com, πολλές γυναίκες υποφέρουν από τις συνέπειες της χρόνιας αφυδάτωσης. Αυτές δεν αφορούν απλώς προβλήματα ξηροδερμίας. Ή νόσους στο ουροποιητικό σύστημα. Αντιθέτως, επηρεάζουν κάθε τομέα της ζωής, από τη σκέψη έως την κίνηση.

Διάβασε παρακάτω 5 τρόπους που η αφυδάτωση επηρεάζει το σώμα σου και πως θα μείνεις ενυδατωμένη:

Η αφυδάτωση επηρεάζει τη γνωστική σου λειτουργία

Μόλις 2% απώλεια ενυδάτωσης είναι ικανή να οδηγήσει σε μείωση της γνωστικής λειτουργίας. Η κόπωση και η σύγχυση του εγκεφάλου είναι πρώιμα σημάδια αφυδάτωσης.

Βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία σου

Η χρόνια αφυδάτωση είναι παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2 και το Αλτσχάιμερ. Επίσης, για ορισμένους καρκίνους (όπως του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστης).

Συντελεί στο να γερνάς γρήγορα

Η ενυδάτωση είναι πραγματικά η πηγή της νεότητας. Υπάρχει σχέση μεταξύ του υγιούς λίπους και της ενυδάτωσης. Έχει να κάνει με τα τοιχώματα των κυττάρων σου. Το λίπος είναι απαραίτητο, για να διατηρήσεις την υγεία των τοίχων των κυττάρων σου, έτσι ώστε η ενυδάτωση να μπορεί να εισχωρεί σε αυτά. Δεν υπάρχει τοπικό προϊόν που μπορεί να αντικαταστήσει τη δουλειά της στην διατήρηση μιας νεανικής επιδερμίδας.

Στο παρελθόν, οι κινέζες πριγκίπισσες προτιμούσαν τα φρούτα Lychee (λίτσι), για να διατηρήσουν το δέρμα τους νεανικό.

Σημείωση: Το Caveat-lychee έχει πολλή ζάχαρη. Κατανάλωσέ το, λοιπόν, σε μικρές ποσότητες. Ή όπως συνιστά η Cohen δοκίμασε ένα συμπλήρωμα που ονομάζεται Oligonol. Είναι φτιαγμένο από Lychee και μπορείς να ανοίξεις την κάψουλα και να την βάλεις στο smoothie σου.

Επηρεάζει τις κινήσεις σου

Η ενυδάτωση βοηθά να κινείσαι με λιγότερο πόνο στις αρθρώσεις και μεγαλύτερο εύρος.

Προκαλεί πεπτικά προβλήματα

Η ενυδάτωση είναι αξίσου σημαντική και για τη σωστή πεπτική και εντερική λειτουργία, έτσι για να αποτοξινωθεί σωστά ο οργανισμός χρειάζεται να ενυδατώνεσαι καλά.

Πώς θα μείνεις ενυδατωμένη χωρίς να πίνεις ποσότητες νερού

Η επιστήμη, με πρωτοποριακές μεθόδους, έχει αποδείξει πως υπάρχει ένα είδος ‘νερού’ στα κύτταρα και στη φύση που είναι εξίσου αποτελεσματικό στην ενυδάτωση. Πρόκειται  για το «τζελ νερού» που υπάρχει σε ορισμένα φυτά, όπως οι κάκτοι, η αλόη και οι σπόροι chia – όλα εξαιρετικά ενυδατικά. Με αυτό μπορείς να φτιάχνεις smoothies, σούπες και τρόφιμα, λαμβάνοντας όλα τα οφέλη του νερού.

Ένας επιπλέον τρόπος ενυδάτωσης είναι η κίνηση. Ναι, καλά διάβασες! Μια έρευνα για την περιτονία – το δίκτυο συνδετικών ιστών που περιβάλλει κάθε όργανο και κύτταρο στο σώμα μας – έδειξε ότι η κίνηση αποτελεί σημαντικό μέρος στην εξίσωση της ενυδάτωσης. Ο λόγος; Λειτουργεί ως υδραυλική αντλία στο σώμα, αυξάνoντας τη ροή των υγρών σε αυτό.

Πόσο νερό να πίνεις τελικά;

Κάθε οργανισμός διαφέρει καθώς ο κάθε ένας απο εμάς έχει διαφορετικό τρόπο ζωής, με διαφορετικές δραστηριότητες και καθημερινές απαιτήσεις. Επομένως, άλλοι ιδρώνουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Έχει σημασία, λοιπόν, να βρεις τη δική σου ιδανική προσωπική ενυδάτωση. Ένας γενικός κανόνας, σύμφωνα με τη Cohen, είναι να πίνεις το μισό βάρος σου σε περίπου μισό λίτρο νερό. Για παράδειγμα, αν ζυγίζεις 60 κιλά –και δεν είσαι έγκυος ή γυμνάζεσαι και ιδρώνεις πολύ, οπότε πρέπει να πίνεις περισσότερο– πρέπει να καταναλώνεις περίπου 1 λίτρο νερό (30 Kg x 0,030 L= 900 ml ή 0,9 L).

featured photo: Unsplash / Park Street