Πόσες φορές δεν έχεις αγοράσει ένα γλαστράκι βασιλικό ή ρίγανη και έχεις κάνει τόσα όνειρα για αυτά; Τα φαντάζεσαι να στέκονται υγιέστατα στο παράθυρο της κουζίνας σου, να κόβεις μια μικρή ποσότητα και να την προσθέτεις στο φαγητό σου. Όμως, το να καλλιεργήσεις και να κρατήσεις ζωντανά διάφορα αρωματικά φυτά και βότανα μπορεί να είναι τρομερά δύσκολο. Ειδικά εάν έχεις χρηστεί ως ”plant killer”.

Η αλήθεια είναι όμως πως με την κατάλληλη φροντίδα δεν είναι τόσο δύσκολο να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου. Απλά θέλει λίγη παραπάνω έρευνα και μελέτη. Εδώ θα δεις μερικές χρήσιμες συμβουλές για να μπορείς να είσαι χαρούμενη και εσύ και τα φυτά σου!

Σωστό φως

Τα περισσότερα βότανα λατρεύουν το φως, οπότε βεβαιώσου ότι τα έχεις τοποθετήσει σε ένα σημείο όπου δεν θα τους λείπει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν δεν μπορείς να τους το δώσεις αυτό, τότε αγόρασε κάποιο φυτό που να χρειάζεται λιγότερο φως. Για παράδειγμα, το σχοινόπρασο, ο δυόσμος και ο μαϊντανός μπορούν να ζήσουν και με λιγότερο φως.

Προσοχή με το κρύο

Αν και το περβάζι της κουζίνας σου είναι ένα πολύ δημοφιλές μέρος για την καλλιέργεια βοτάνων, μπορεί επίσης να είναι επίσης ένα πολύ ψυχρό σημείο. Αυτό όμως δεν κάνει καλό στα φυτά σου. Έχε στο μυαλό σου πως μια καλή θερμοκρασία είναι 18-22 βαθμούς Κελσίου.

Πες όχι στο υπερβολικό πότισμα

Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να είναι θανατηφόρο για οποιοδήποτε φυτό. Οπότε προσπάθησε να μην το κάνεις ούτε στα βότανά σου. Ένας τρόπος να το αποφύγεις είναι να μην τα ποτίζεις κατευθείαν στη γλάστρα τους. Είναι καλύτερο να προμηθευτείς ένα ποτιστήρι/ψεκαστήρα για να τα ποτίζεις με μέτρο. Έτσι θα ψεκάζεις τα φυτά σου κάθε φορά που βλέπεις πως το χώμα είναι στεγνό αλλά θα αποφεύγεις να τα υπερχειλίζεις.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη (@embersmagick)

Μην τα αφήνεις να ανθίζουν

Ένα ανθισμένο φυτό είναι σίγουρα ένα ευτυχισμένο φυτό. Αλλά με τα βότανα καλό είναι να μην το παρακάνεις. Όταν δεις ότι βγάζουν λουλούδια στις άκρες θα πρέπει να τα κόβεις και να τα περιποιείσαι. Έτσι θα εστιάζεται όλη η ενέργεια του φυτού στο να αναπτυχθεί σωστά, και κυρίως νόστιμα.

Διάλεξε μια καλή γλάστρα

Είτε αποφασίσεις να καλλιεργήσεις τα βότανά σου από σπόρους είτε αγόρασες ένα έτοιμο γλαστράκι, το καλύτερο είναι το κάνεις σε μια καλής ποιότητας γλάστρα. Η καλύτερη επιλογή είναι η πήλινες ή κεραμικές γλάστρες γιατί βοηθούν στο να διατηρούνται οι ρίζες δροσερές. Επίσης, το καλοκαίρι απορροφούν την περιττή και υπερβολική υγρασία.

featured photo: @cesarebargiggia