Πρόκειται για αυτά τα μικρά ή μεγάλα πράγματα που κάνεις για τον εαυτό σου. Μπορεί να είναι από μια μέρα γεμάτη spa και περιποίηση, μέχρι την καθημερινή σου διατροφή. Υπάρχουν όμως κάποιες self-care πρακτικές που δεν πρέπει να παραλείπεις για να διατηρείσαι σε υγιή πνευματική αλλά και σωματική κατάσταση. Και για να σε βοηθήσουμε ακολουθούν οι εννιά βασικότερες που θα κάνουν τη ρουτίνα σου πιο ευχάριστη και τον εαυτό σου πιο ευτυχισμένο:

1. Κάνε κάτι που αγαπάς

Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε στην καθημερινότητα μας που ξεχνάμε ή βάζουμε στην άκρη αυτά που θέλουμε πραγματικά. Λίγο η έλλειψη χρόνου, λίγο οι γρήγοροι ρυθμοί, αναγκαζόμαστε να ακολουθούμε αυτά που πρέπει να γίνουν και δε δίνουμε λίγο χρόνο αποκλειστικά για εμάς. Αυτά που αγαπάς να κάνεις μπορεί να είναι μικρά και απλά όπως το να διαβάσεις ένα περιοδικό, να πας μια βόλτα στη γειτονιά σου ή να χαζέψεις λίγο στα μαγαζιά. Βρες λίγο χρόνο και αφιέρωσέ τον σε αυτά και στον εαυτό σου.

2. Πέρασε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα

Ο ποιοτικός χρόνος με άτομα που αγαπάς είναι ανεκτίμητος. Με τους φίλους σου, το αγόρι σου, την οικογένεια σου. Ίσως να είναι κάτι που θεωρείς πολύ δεδομένο, αλλά όσο περνούν τα χρόνια θα δεις ότι ο πραγματικά ποιοτικός χρόνος με τους δικούς σου ανθρώπους είναι απολαυστικός, σημαντικός και θεραπευτικός. Άφησε κλειστό το κινητό σου και πέρασε μερικές ώρες μαζί τους.

3. Κάνε break για φαγητό

Η ώρα του φαγητού είναι σημαντική. Κάποτε περιμέναμε να μαζευτούμε όλοι μαζί στο τραπέζι για να πάρουμε το μεσημεριανό μας. Η σύγχρονη καθημερινότητα, όμως, μας φέρνει αντιμέτωπους με το να τρώμε το μεσημεριανό μας γεύμα πίσω από ένα γραφείο τρώγοντας βιαστικά. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Οφείλεις να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα και να κάνεις focus. Φάε αργά, ξέχνα για λίγο τη δουλειά και τις υποχρεώσεις σου και απόλαυσε το φαγητό σου!

4. Φάε κάτι νόστιμο

Το φαγητό είναι μια από τις απολαύσεις της ζωής, μην τα ξαναλέμε! Επιβράβευσε τον εαυτό σου με κάτι νόστιμο στο οποίο έχεις αδυναμία. Μια φορά την εβδομάδα δώσε αυτή την ευχαρίστηση στον εαυτό σου και απόλαυσε ένα ξεχωριστό γεύμα ή ένα γλυκό, κάτι που να σε ευχαριστεί ιδιαίτερα. Δεν είναι κάτι που έχεις την ευκαιρία να κάνεις κάθε μέρα, είναι μια self-care πρακτική αποκλειστικά για τον εαυτό σου!

5. Φόρεσε το special outfit

Όλες έχουμε στην ντουλάπα μας αυτό το ένα αγαπημένο, ξεχωριστό outifit που περιμένουμε πώς και πώς να το φορέσουμε. Γιατί όμως να το φορέσουμε σε μια μόνο εξαιρετική περίπτωση; Εμείς σου λέμε να το φορέσεις μια οποιαδήποτε μέρα και να το ζήσεις! Να το χαρείς, να το περπατήσεις και να το απολαύσεις. Γιατί να το αφήνεις να “κάθεται” στην ντουλάπα; Τα ρούχα είναι για να τα φοράμε και να νιώθουμε υπέροχα μέσα σε αυτά!

6. Απόλαυσε το μπάνιο σου

Η καθημερινή σου περιποίηση είναι σημαντική υπόθεση, πόσο μάλλον η στιγμή που μπαίνεις στο μπάνιο! Αφιέρωσε λίγο χρόνο παραπάνω σ’αυτή την καθημερινή απόλαυση. Γέμισε την μπανιέρα με νερό, άλατα, έλαια και τις αγαπημένες σου μυρωδιές και δώσε χρόνο στον εαυτό σου να χαλαρώσει. Θα ανανεωθείς και θα ξεκουραστείς.

popsugar.com.au
popsugar.com.au

7. Κοιμήσου

Ο ύπνος είναι ένα δώρο προς τον εαυτό μας που καμιά φορά δεν υπολογίζουμε. Οι περισσότεροι από εμάς δεν κοιμόμαστε καν το οκτάωρο που είναι απαραίτητο και αυτός είναι ο λόγος που είμαστε κουρασμένοι τις περισσότερες φορές. Προσπάθησε να αυξήσεις τις ώρες του ύπνου σου, πλησίασε ή καθιέρωσε το οκτάωρο. Επιπλέον, σου συνιστούμε το Σαββατοκύριακο ή όποτε έχεις περισσότερο χρόνο να κοιμηθείς και οκτώ και δέκα και δώδεκα ώρες! Μόνο καλό θα σου κάνει!

8. Πες όχι

Πες όχι σε ο,τι αχρείαστο υπάρχει στη ζωή σου. Καιρός είναι! Μην πιέζεσαι να κάνεις πράγματα που δε θέλεις και που αναγκάζεσαι να κάνεις. Ο χρόνος σου είναι πολύτιμος και καλύτερα να τον ξοδέψεις κάπου που σε ευχαριστεί. Μερικά όχι θα σου κάνουν καλό!

9. Κινήσου

Η άσκηση είναι ωφέλιμη απ’όλες τις απόψεις. Δε χρειάζεται να κάνεις εγγραφή σε γυμναστήριο ή να ακολουθείς συγκεκριμένο πρόγραμμα. Θέσε μόνη σου το τι θα κάνεις. Μπορείς να πας μια βόλτα στη γειτονιά σου, να κάνεις τζόκινγκ στο πάρκο κοντά στο σπίτι σου ή να χορέψεις με το αγαπημένο σου τραγούδι!

featured image: unsplash.com