Για πολλούς από εμάς η λέξη “όχι” δεν είναι η πιο εύκολη που θα μπορούσαμε να ξεστομίσουμε. Δεν ξέρω αν πιστεύουμε πως μερικές παραπάνω αρνήσεις θα φέρουν το τέλος σε μια σχέση ή αν απλώς είμαστε αρκετά easy going αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η κατάσταση πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Με το να μάθεις να αρνείσαι αυτό που με πολύ απλά λόγια “δε θέλεις”, μαθαίνεις να σέβεσαι τον εαυτό σου. Και το πιο σημαντικό; Μαθαίνεις και στους άλλους πως πρέπει να σέβονται εσένα και τις επιθυμίες σου.

Παρακάτω θα βρεις μερικά απλά tips που θα κάνουν τη ζωή σου λιγάκι πιο εύκολη.

#1 Αξιολόγησε την κατάσταση

Έχεις πραγματικά την επιλογή να αρνηθείς αυτό που σου ζητάνε; Για την ακρίβεια στο ζητάνε ή στο επιβάλουν; Και κάτι ακόμη; Αυτό που θα κάνεις είναι κάτι απαραίτητο; Εάν καταφέρεις να απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις τότε μάλλον το τοπίο θα γίνει πιο ξεκάθαρο.

#2 Δώσε εναλλακτικές

Μήπως υπάρχει κάποιος άλλος που μπορεί να κάνει αυτό που ζητήθηκε σε εσένα; Ή ακόμη καλύτερα, μήπως υπάρχει μια ενδιάμεση λύση που θα λύσει τα χέρια όλων; Πολλές φορές σε αυτή τη ζωή τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο πιστεύουμε αλλά παρόλα αυτά εμείς δυσκολευόμαστε να το διακρίνουμε.

#3 Εστίασε στους λόγους

Oι αποφάσεις που παίρνουμε στη ζωή μας είναι για κάποιο λόγο. Βέβαια αν το σκεφτείς καλά, μερικές φορές το γεγονός ότι απλά δεν είσαι σε mood, είναι αρκετό. Παρόλα αυτά οφείλεις να κάνεις αυτόν που έχεις απέναντί σου να καταλάβει την απόφασή σου.

#4 To timing είναι BITCH

Καλά, αυτό το ξέραμε καιρό τώρα. Δεν ξέρω γιατί αλλά αυτή η φράση ταιριάζει τα τελευταία χρόνια σε κάθε κατάσταση της ζωής μου. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, οφείλουν να υπάρξουν μερικές εξαιρέσεις στα “όχι” σου. Μερικές φορές το άτομο που έχεις απέναντί σου μπορεί να έχει πραγματικά την ανάγκη σου. Για αυτό το λόγο μάθε πρώτα να ζυγίζεις και μετά να αποφασίζεις!

Δες ακόμη: 3 τρόποι να ξεφύγεις από τη κακή σου διάθεση