Πίστευες οτι κατάφερες να αντιμετωπίσεις την ακμή με φαρμακευτική αγωγή, ντεμακιγιάζ κάθε βράδυ ή έχοντας καλή τύχη με τις ορμόνες. Αλλά μετά… μια σειρά απο σπυράκια έχει εμφανιστεί απο το πουθενά. Τι συμβαίνει;

Για να το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται, η ακμή δεν γνωρίζει όρια! Πέρα απο τους συνήθεις λόγους (πχ ορμόνες, λανθασμένη περιποίηση προσώπου κτλ), μερικά σπυράκια μπορούν να προέλθουν απο συνήθειες ή λόγους που δεν το περιμένεις. Τα καλά νέα είναι οτι μερικοί απο αυτούς τους λόγους μπορούν να αποφευχθούν ή να προληφθούν.

Ποιος απο τους παρακάτω λόγους μπορεί να είναι εκείνος που προκαλεί τα σπυράκια σου;

  1. Μαξιλαροθήκες

Οι μαξιλαροθήκες είναι η νούμερο ένα πηγή όπου συγκεντρώνονται τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, προϊόντα μαλλιών κ.α. Η συχνή αλλαγή τους είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις τα σπυράκια. Tip: εάν δεν έχεις πολλές μαξιλαροθήκες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο t-shirt.

Διάβασε ακόμα: Τι παθαινει το δερμα μας οταν γυμναζομαστε

  1. Πετσέτες

Όπως και με τις μαξιλαροθήκες, οι πετσέτες συγκρατούν διάφορες ουσίες. Αν χρησιμοποιείς κάποιο προϊόν σώματος ή μαλλιών και μετά σκουπίσεις τα χέρια σου στη πετσέτα, τότε ο,τι έχει μεταφερθεί στην πετσέτα θα φτάσει στο πρόσωπο σου την επόμενη φορά που θα το σκουπίσεις. Για αυτό, καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιείς διαφορετικές πετσέτες για το πρόσωπο και τα χέρια σου.

  1. Κινητό

Στη διάρκεια της ημέρας, τα χέρια σου έρχονται σε επαφή με χιλιάδες πράγματα. Από το πρωινό μέχρι το χερούλι της πόρτας της τουαλέτας και το πληκτρολόγιο. Όταν στέλνεις μηνύματα ή παίζεις στο κινητό, βακτήρια μεταφέρονται στην οθόνη- το οποίο σε κάποια φάση θα ακουμπά το μάγουλο σου όταν μιλήσεις στο τηλέφωνο. Οπότε, μια καλή συνήθεια θα ήταν να σκουπίζεις την οθόνη του κινητού σου με οινόπνευμα κάθε μέρα για ένα γρήγορο καθάρισμα.

  1. Γυαλιά ηλίου

Είναι πολύ εύκολο να εντοπίσεις τα σπυράκια που οφείλονται στα γυαλιά ηλίου. Εαν έχεις εμφανίσει σπυράκια κοντά στη μύτη σου, τότε για αυτό οφείλονται τα γυαλιά σου. Χρησιμοποίησε και πάλι το οινόπνευμα για να καθαρίσεις τα γυαλιά σου, μέρα παρά μέρα.

Διάβασε ακόμα: 5 συστατικα που θα αποφυγεις στη περιποιηση του δερματος σου

  1. Νέα προϊόντα μαλλιών

Μερικές φορές, η αλλαγή σαμπουάν και κοντίσιονερ μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους. Το ίδιο ισχύει και για τζελ μαλλιών, αφρό κτλ. Η συμβουλή μου; Χρησιμοποίησε το σαμπουάν στις ρίζες και το κοντίσιονερ κυρίως στις άκρες των μαλλιών σου. Όσον αφορά τα προϊόντα styling, προσπάθησε να τα χρησιμοποιείς όσο πιο μακριά γίνεται απο το πρόσωπο σου. Επίσης, καλό θα ήταν να πλένεις το πρόσωπο σου μετά τη χρήση προϊόντων styling κτλ.

  1. Μαντηλάκια για την απορρόφηση της λιπαρότητας

Περίμενε, τι;! Ναι, εάν έχεις χρησιμοποιήσει ένα απο τα πολλά μαντηλάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο θα είσαι πιθανότατα ξαφνιασμένη όπως και εγώ. Αν και είναι ωραίο να χρησιμοποιείς μαντηλάκια με tea tree oil ή σκόνη χρυσού, να ξέρεις οτι το δέρμα σου μπορεί να μην αντιδρά καλά σε αυτά τα συστατικά.

  1. Νερό

Αν έχεις μετακομίσει πρόσφατα και παρατηρείς οτι ξαφνικά εμφανίζεις σπυράκια, τότε δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις ένα φίλτρο νερού. Η ποιότητα του νερού διαφέρει απο πόλη σε πόλη και ίσως εκεί να οφείλεται και η εμφάνιση τους.

Διάβασε ακόμα: Τα do’s & don’t’s της επομενης μερας

  1. Η περιποίηση προσώπου του φίλου/ φίλης σου.

Από το λαδάκι για τα γένια του φίλου σου μέχρι το νέο σέρουμ της κοπέλας σου, σκέψου οτι αυτό που χρησιμοποιούν ίσως να μην είναι καλό για τη δική σου επιδερμίδα. Αν γίνεται, ζήτησε τους να αλλάξουν κάποιο προϊόν απο αυτά που χρησιμοποιούν ή πρότεινε μια βόλτα στα Sephora για να επιλέξετε προϊόντα και για τους δυο.

Η ακμή δεν γνωρίζει όρια. Για αυτό, τα νεα σπυράκια που παρατηρείς μπορεί να οφείλονται σε εντελώς διαφορετικές αιτίες απο τις παραπάνω. Ωστόσο, αποκλείοντας μερικούς παράγοντες είναι ένα πολύ καλό σημείο για να ξεκινήσεις. 

Photo by Lenka Ulrichova