Αν αντιμετωπίζεις ξηρότητα στο δέρμα σου, πρέπει να ξέρεις ότι δεν είσαι η μόνη. Ο κρύος αέρας και η χαμηλή υγρασία στους εξωτερικούς χώρους μαζί με το ζεστό και ξηρό αέρα στους εσωτερικούς είναι οι τέλειοι παράγοντες για να σου προκαλέσουν ξηροδερμία, ακόμη και ξεφλούδισμα.

Για την περιποίηση του δέρματος σου αυτή την εποχή, φρόντισε να αποφύγεις τα 5 συστατικά που θα διαβάσεις παρακάτω:

#Βαζελίνη Πολύ συχνά καταφεύγουμε στην εύκολη λύση της βαζελίνης, χωρίς να σκεφτόμαστε ότι σφραγίζει το δέρμα μας από οποιαδήποτε ουσία, όπως το νερό και ο αέρας, που θέλει να εισέλθει ή να εξέλθει. Έτσι η υγρασία του περιβάλλοντος δεν έχει τρόπο να περάσει αυτό το φραγμό. Ακόμη η βαζελίνη παγιδεύει σκόνες και λίπη και τα φέρνει σε μόνιμη επαφή με το δέρμα προκαλόντας σπυράκια.

#Σαπούνι Τα παραδοσιακά σαπούνια που φτιάχνονται από λίπος δεν είναι ό,τι καλύτερο για το δέρμα, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Το υψηλό Ph τους σε αντίθεση με το όξινο Ph του δέρματος διαταράσσει τη ομοιόσταση της επιδερμίδας. Το αποτέλεσμα είναι η ξηροδερμία. Καλό είναι να προτιμούμε συνθετικά σαπούνια τα οποία έχουν ελαφρώς όξινο έως και ουδέτερο Ph.

#Αντισηπτικά Η υπερβολική χρήση αντισηπτικών, ειδικά αυτών που περιέχουν αλκοόλη, αφαιρεί από το δέρμα τα φυσικά του λίπη. Έτσι η επιδερμίδα είναι ευάλωτη σε ξηρότητα, δερματίτιδες ακόμη και σε μολύνσεις. Αν λοιπόν η συχνή χρήση του αντισηπτικού είναι απαραίτητη, τότε καλό θα ήταν να φροντίζεις για τη σωστή ενυδάτωση των χεριών σου.

#Βαριά Αρώματα Το ξηρό δέρμα είναι πολύ πιο ευαίσθητο σε διάφορα συστατικά όπως τα αρώματα καθώς και αυτά περιέχουν αλκοόλη. Για να αποφύγεις τον περαιτέρω ερεθισμό της επιδερμίδας σου φρόντισε να φοράς όσο το δυνατόν λιγότερο αρωματισμένες κολόνιες.

#Κορτιζόνη Πολλές αλλεργίες και πολλά εξανθήματα μπορούν να θεραπευτούν με τη βραχυπρόθεσμη χρήση κορτιζονούχων αλοιφών. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να μπει στην καθημερινή ρουτίνα γιατί θα προκληθεί ερυθρότητα, ξηρότητα αλλά και πόνος. Ακόμη η κορτιζόνη προκαλεί λέπτυνση του δέρματος και απώλεια του κολλαγόνου. Έτσι, η χρήση της πρέπει να γίνεται με προσοχή και ειδικά όταν αφορά την περιοχή του προσώπου η συμβουλή του δερματολόγου είναι απαραίτητη.