Τα οφέλη της γυμναστικής είναι σίγουρα αναρίθμητα: σμιλεύει το κορμί, δίνει ενέργεια και διάθεση, φτιάχνει τη διάθεση (ενδορφίνες, ξέρεις), μειώνει το κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων… Θες κι άλλα; Ένα μυστήριο κρύβεται μόνο πίσω από την έντονη γυμναστική: Τι συμβαίνει στο πρόσωπό μου και κοκκινίζω σαν παντζάρι;

fitness

Μάθε λοιπόν ότι το κόκκινο πρόσωπο είναι μία φυσική αντίδραση του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια της έντονης φυσικής δραστηριότητας, τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος διαστέλλονται, με αποτέλεσμα το δέρμα να φαίνεται πιο κόκκινο από το συνηθισμένο. Όταν ο οργανισμός χαλαρώσει, το κοκκίνισμα στο πρόσωπο ξεκινά να υποχωρεί.

Για κάποιους το κόκκινο πρόσωπο δεν είναι τόσο ακίνδυνο βέβαια.

Τα διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να επιδεινώσουν χρόνια δερματικά νοσήματα, όπως η ροδόχρους ακμή. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι άτομα με το συγκεκριμένο δερματικό νόσημα ή κάποιο παρόμοιο πρέπει να αποφεύγουν το τρέξιμο. Είναι μάλιστα γεγονός ότι η γυμναστική βοηθάει στην καταπολέμηση τέτοιου είδους νοσημάτων. Είναι γνωστό ότι η γυμναστική μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστή και ως “ορμόνη του στρες”, η οποία θρέφει νοσήματα όπως το έκζεμα, τη ψωρίαση και την ακμή.

Μερικά tips για να κρατήσετε το κόκκινο πρόσωπο μακρυά την ώρα της γυμναστικής:

Μία κρύα πετσέτα είναι πάντα απαραίτητη καθώς θα κρυώσει το πρόσωπο και θα αποφευχθεί το κοκκίνισμα.

H συχνή κατανάλωση νερού λειτουργεί ευεργετικά για τον οργανισμό και το δέρμα.

Φορέστε χαλαρά ρούχα και αποφύγετε τα πολύ κολλητά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν δερματικά νοσήματα.

Και τι γίνεται με τον ιδρώτα;

O ιδρώτας δεν είναι τόσο κακός όσο πιστεύουμε, ούτε θα οδηγήσει σε έντονη ακμή, όπως λανθασμένα πιστεύεται από πολλούς. Πρόκειται μάλιστα για έναν τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μας ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Αυτό που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σπυράκια εν αντιθέσει, είναι το να μείνετε με τα ρούχα της γυμναστικής για πολλή ώρα. Τα νωπά ρούχα φράζουν τους πόρους και συχνά προκαλούν ακμή στο στήθος ή την πλάτη.

Το μακιγιάζ είναι ακόμη απαγορευτικό για την ώρα τη γυμναστικής. Η έντονη εφίδρωση κατά τη διάρκεια της γυμναστικής παράγει μεγαλύτερη ποσότητα σμήγματος. Αυτό σε συνδυασμό με τα συστατικά των προϊόντων μακιγιάζ προκαλεί απόφραξη των πόρων στους σμηγματογόνους αδένες και εμφάνιση φαγεσώρων  και βλατίδων, ακόμα και σε δέρμα χωρίς ατέλειες. Μία κρέμα ΒΒ ή CC, οι οποίες  είναι ουσιαστικά ενυδατικές κρέμες με λίγο χρώμα είναι η ιδανική λύση και μπορούν να καλύψουν τυχόν ατέλειες.

Ο σωστός τρόπος να φροντίσουμε το δέρμα μας πριν από την άσκηση είναι να καθαρίζουμε καλά το πρόσωπό μας με ένα ήπιο προϊόν και να απλώσουμε μια ενυδατική κρέμα ώστε να προλάβουμε την αφυδάτωση. Επίσης φροντίζουμε να καταναλώνουμε άφθονο νερό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μετά τη γυμναστική. Αν υπάρχει ακμή και στο σώμα (π.χ. στην πλάτη) διατίθενται εξειδικευμένα προϊόντα με γαλακτικό και σαλικυλικό οξύ τα οποία μπορούμε να εφαρμόζουμε μετά το ντους.

Jo Tsakos