Η σύσταση για τον περιορισμό της (πρόσθετης) ζάχαρης στη διατροφή είναι ευρέως γνωστή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης θα πρέπει να κατέχει μόνο το 5% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών. Αυτό μεταφράζεται σε 6 κουταλάκια του γλυκού, ενώ κατά μέσο όρο τα άτομα του δυτικού πολιτισμού καταναλώνουν 22 κουταλάκια καθημερινά.

Ακόμα κι αν έχεις σταματήσει να τρως -τόσο συχνά- γλυκά, οι πιθανότητες να καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα ζάχαρης είναι περισσότερες απ’ ο,τι νομίζεις. Ευτυχώς, το ανθρώπινο σώμα διαθέτει μηχανισμούς που σου δείχνουν ότι μάλλον θα πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό.

*Βγάζεις σπυράκια συχνά

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία του δέρματος. Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ μίας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και εμφάνισης ακμής.

*Αισθάνεσαι κούραση

Αν το πρωινό και το μεσημεριανό σου καθημερινά είναι πλούσια σε κρυφή ζάχαρη και φτωχά σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και καλό λίπος, που προσφέρουν κορεσμό, ίσως από το απόγευμα κιόλας να νιώθεις ότι δεν έχεις αρκετή ενέργεια. Μπορεί επίσης να έχεις πονοκέφαλο ή μία μεγάλη επιθυμία για ύπνο. Μία ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή εμποδίζει το σάκχαρο του αίματος να αυξομειώνεται απότομα και δεν σε κάνει ληθαργικό.

*Προβλήματα στα δόντια

Ο σχηματισμός τρυπών στα δόντια είναι από τα βασικότερα σημάδια ότι η σχέση σου με τη ζάχαρη είναι στενή. Το κλειδί είναι να βουρτσίζεις τα δόντια μετά τα γεύματα και να καταναλώνεις τρόφιμα που βοηθούν στην διατήρηση της στοματικής υγείας.

Διάβασε επίσης10 πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις για μια καλύτερη επιδερμίδα

*Υψηλή αρτηριακή πίεση

Φυσιολογική αρτηριακή πίεση εννοούμε εκείνη που είναι 120/80. Μία διατροφή πλούσια σε ζάχαρη, ωθεί την πίεση του αίματος πάνω από αυτό το όριο. Σύμφωνα με μία μελέτη στο περιοδικό BMJ Open Heart, ο περιορισμός της πρόσληψης ζάχαρης είναι πιο σημαντικός από τη μείωση της κατανάλωσης νατρίου όταν πρόκειται γα μία υγιή αρτηριακή πίεση. Συγκεκριμένα, η φρουκτόζη μπορεί να αυξήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, προκαλώντας μεταβολική δυσλειτουργία.

*Υψηλή χοληστερόλη

Ένα λιγότερο εμφανές σημάδι της υπερκατανάλωσης ζάχαρης είναι η αύξηση των επιπέδων των διαφόρων λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να μειώσει την καλή χοληστερόλη (HDL) και να αυξήσει την κακή (LDL) σύμφωνα με έρευνα στο Journal of the American Medical Association. Αν και οι μηχανισμοί με τους οποίους η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει τη χοληστερόλη και τα λίπη στο αίμα δεν είναι πλήρως κατανοητοί, οι συγγραφείς της μελέτης υποδεικνύουν ότι η φρουκτόζη μπορεί να ωθήσει το σώμα στο να δημιουργήσει τριγλυκερίδια και LDL χοληστερόλη.

*Κακή ψυχολογία

Πολλές μελέτες δείχνουν μία σχέση μεταξύ της πρόσληψης ζάχαρης και της εμφάνισης κατάθλιψης. Μία δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής σε όλο το σώμα, η οποία συνδέεται επίσης με υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης. Μία δίαιτα πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες (σάκχαρα) σχετίζεται επίσης με την κατάθλιψη.

*Δεν χορταίνεις

Γιατί σου είναι τόσο εύκολο να φας άλλη μία μπάρα σοκολάτας ή άλλο ένα κομμάτι κέικ; Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη και χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, δεν προάγουν το αίσθημα κορεσμού.

Δες ακόμα: Τελικά πόσο νερό πρέπει να πίνεις μετά από μια προπόνηση;

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr

featured photo: unsplash.com