Σίγουρα έχεις ακούσει τη θεωρία που θέλει τα 8 ποτήρια νερό να είναι η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση νερού για έναν μέσο άνθρωπο. Στην πραγματικότητα, το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Δεν υπάρχει ένας κοινός κανόνας για το πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουμε, δεδομένου ότι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τις ατομικές ανάγκες κάθε ανθρώπου -ηλικία, φύλο, επίπεδο δραστηριότητας, τόπος διαμονής ακόμα και τρόπος αναπνοής.

Και πάμε στο θέμα μας. Πόσες φορές χρειάζεται να ξαναγεμίσεις το μπουκάλι σου τις ημέρες που γυμνάζεσαι ή περνάς αρκετό χρόνο στον καυτό ήλιο;

Πόσο ιδρώνεις;

Το ποσοστό της εφίδρωσης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και είναι δείκτης του πόσο νερό χρειάζεσαι, μιας και όσο πιο πολύ ιδρώνεις τόσο μεγαλύτερες οι ανάγκες σου. Ο ιδρώτας είναι η άμυνα του οργανισμού σου στην αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλείται από την άσκηση. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται, που με τη σειρά τους ενισχύουν την έκκριση ιδρώτα και μαζί με αυτόν και ηλεκτρολυτών από τον οργανισμό. Τέλος, όσο πιο συχνά ασκείσαι, τόσο περισσότερο ιδρώνεις.

Αυτό που πρέπει να έχεις στον νου σου, είναι να ακούς το σώμα σου και τις ανάγκες του. Αν θέλεις όμως να είσαι πιο ακριβής, σύμφωνα με την Ιατρική, πρέπει να ζυγιστείς πριν και μετά την άσκηση και να πιεις 500 ml νερό για κάθε ½ κιλό που έχασες. Αν η προπόνησή σου είναι έντονη, διάρκειας μεγαλύτερης από 1 ώρα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όπου η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη, καλό είναι να καταναλώσεις τόσα υγρά όσα έχασες, για να αποφύγεις ζαλάδες, μειωμένα επίπεδα ενέργειας, ξηρότητα στο δέρμα, κράμπες στους μύες.

Σε ένα πράγμα που θα συμφωνήσουν όλοι, επιστήμονες και μη, είναι ότι πρέπει να καταναλώνεις νερό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η σωστή ενυδάτωση σου εξασφαλίζει καλύτερη σωματική λειτουργία αλλά και υψηλά επίπεδα ενέργειας. Αν νιώσεις δίψα είναι η φωνή του σώματός που σου λέει ότι χρειάζεται ενυδάτωση.

Δες ακόμαΝα γιατί το τρέξιμο στην παραλία έχει καλύτερα αποτελέσματα για το σώμα σου
featured photo: StyleCaster