Πονοκέφαλος: Από την αφυδάτωση που μπορεί να σου προκαλέσει μία εξαντλητική μέρα στη δουλειά, μέχρι και από την υπερβολική έκθεση στο μπλε φως των υπολογιστών και των κινητών λες και είσαι επαγγελματίας YouTuber. Ο πονοκέφαλος μπορεί να μοιάζει ανυπόφορος.

Ο πόνος σε αυτή την περιοχή δείχνει να επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες όπως φαίνεται υποφέρουν τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες, από το κακό ξαδερφάκι του πονοκεφάλου, την ημικρανία.

Τι μπορεί όμως να σημαίνουν όλα αυτά;

Δεν κοιμήθηκες αρκετά

Το σώμα σου χρειάζεται 7 με 8 ώρες ύπνου τουλάχιστον, ώστε να μπορέσεις να λειτουργήσει. Έτσι όταν κοιμάσαι λιγότερο, νομίζει πως κάτι πάει λάθος και μπαίνει σε διαδικασία πανικού. Σίγουρα θα καταλήξει σε πονοκέφαλο.

Αν νιώθεις ότι δεν αντέχεις, κοιμήσου για 20-30 λεπτά και σίγουρα θα πάρεις τη δύναμη που χρειάζεσαι για να “βγάλεις” τη μέρα. Αν κοιμηθείς παραπάνω, το πιθανότερο είναι να σε κάνει να αισθανθείς χειρότερα από πριν. Στη συνέχεια, μπες και πάλι στο κανονικό πρόγραμμα ύπνου σου ώστε να μην ξυπνήσεις και πάλι με πονοκέφαλο.

Αν κοιμήθηκες αρκετά

Αν δεν κοιμηθείς μπορεί όντως να σου προκαλέσει πονοκέφαλο, αλλά τι γίνεται όταν περνάς αρκετές ώρες κάτω από τα σκεπάσματα;

Το να κοιμάσαι παραπάνω από 9 ώρες συνδέεται με την μείωση της σεροτονίνης στον οργανισμό. Το οποίο σημαίνει ότι έτσι δεν αιματώνεται σωστά ο εγκέφαλος, που φυσικά και οδηγεί σε πονοκέφαλο.

Αυτού του είδους ο πονοκέφαλος συμβαίνει συνήθως τα Σαββατοκύριακα που τείνουμε να κοιμόμαστε περισσότερο.

Οι ενδορφίνες σου είναι αποσυντονισμένες

Τα σώμα σου παράγει ενδορφίνες που ανεβάζουν τη διάθεσή σου, οι οποίες συνήθως είναι χαμηλές όταν ξυπνάς το πρωί. Και για κάποιο λόγο, αυτό μπορεί να προκαλεί πονοκέφαλο σε μερικούς ανθρώπους.

Τα χαμηλά επίπεδα ενδορφινών μπορεί να επηρεάζουν κάποιους νευροδιαβιβαστές, όπως τη σεροτονίνη, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την αιμάτωση του εγκεφάλου. Έτσι το αποτέλεσμα είναι ο πονοκέφαλος.

Τα κακά νέα είναι πως οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν το γιατί συμβαίνει αυτό μόνο σε μία μερίδα ανθρώπων. Κάτι που βοηθάει αρκετά, ωστόσο, είναι η γυμναστική το πρωί.

Ήπιες αρκετά χθες το βράδυ

Φυσικά και το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο το επόμενο πρωί.

Είναι μερικά ποτά που προκαλούν αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της μειώνει την πίεση του αίματος. Και σίγουρα μετά από ποτό δεν κοιμάσαι και τόσο καλά.

Ο καλύτερος τρόπος να αισθανθείς και πάλι καλά είναι με το να πιεις αρκετό νερό ή να πιεις κάτι με ηλεκτρολύτες.

Ροχαλίζεις

Το να ροχαλίζεις σαν αλυσοπρίονο μπορεί να σημαίνει πως πάσχεις από υπνική άπνοια, μία πάθηση που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και διακοπή της αναπνοής σου όσο κοιμάσαι.

Αυτό σημαίνει πως ο εγκέφαλός σου δεν οξυγονώνεται σωστά, και αυτό σίγουρα θα προκαλέσει πονοκέφαλο. Μπορεί να έχεις υπνική άπνοια και να μην το καταλάβεις, ειδικά αν δεν κοιμάσαι μαζί με κάποιον (ο οποίος θα σου παραπονεθεί για το ροχαλητό σου).

Πίνεις καφέ μέχρι αργά

Η καφεΐνη λειτουργεί σαν ναρκωτικό που δίνει ερεθίσματα στο νευρικό μας σύστημα. Έτσι αν πίνεις συχνά καφέ, να είσαι λίγο περισσότερο προσεκτική με τα ωράριά σου.

Αν πίνεις πολύ καφέ κατά τη διάρκεια της μέρας ή πίνεις καφέ μία συγκεκριμένη ώρα της μέρα, έχεις περισσότερες πιθανότητες να έχεις τον πονοκέφαλο του καφέ. Αν όντως ισχύει αυτό, δεν χάθηκε ο κόσμος να μην πιεις και κανένα ποτήρι καφέ.

Έχεις υπέρταση

Το να έχεις υπέρταση σημαίνει ότι το αίμα σου ασκεί περισσότερη πίεση στην περιοχή του κεφαλιού και αυτό είναι ένα συνηθισμένο αίτιο πονοκεφάλου.

Είναι πολλοί αυτοί που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από υπέρταση, μέχρι τα εμφανή συμπτώματα να γίνουν παραπάνω από ένα.

Μπορεί οι πρωινοί πονοκέφαλοι να είναι ένα αντιμετωπίσιμο πρόβλημα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κάτι σοβαρό, όπως όγκος στον εγκέφαλο ή και ανεύρυσμα. Έτσι καλό θα ήταν να μιλήσεις και με τον γιατρό σου σε περίπτωση που ο πονοκέφαλος δεν υποχωρεί.

Δες ακόμα:

Πότε πρέπει να σε ανησυχήσει μια ημικρανία;


Πηγή: redonline.co.uk Featured image: Elite Daily