Σχεδόν κανείς δε μιλάει γι’ αυτό, όμως στην πραγματικότητα όλοι θα ήθελαν να ξέρουν περισσότερα για την υγεία του εντέρου. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ενοχλήσεις, ικανές να προκαλέσουν έντονη δυσφορία και να διαταράσσουν την καθημερινότητά μας.

Αναζητώντας συμβουλές, ο όγκος των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο είναι μεγάλος. Κι αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα: Κάποιες από αυτές είναι απλώς φήμες, χωρίς καμία αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με άρθρο του The Every Girl, το κλειδί για τη σωστή λειτουργία του εντέρου βρίσκεται στις βραδινές μας συνήθειες. Η υιοθέτηση υγιών πρακτικών μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη ζωή όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Ποιες είναι αυτές;

1. Πάρε ένα συμπλήρωμα μαγνησίου

Πολλοί ανθρώπων παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου, ακόμη και με μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε τροφές, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι, δημητριακά ολικής αλέσεως, αβοκάντο και ορισμένα είδη ψαριών. Ένα συμπλήρωμα μαγνησίου το βράδυ -και πιο συγκεκριμένα το κιτρικό μαγνήσιο- μπορεί να κάνει θαύματα στην υγεία του εντέρου. Το κιτρικό βοηθά στην έλξη του νερού στην πεπτική οδό και προκαλεί τη σύσπαση των μυών, επιτρέποντας στο σώμα να αφομοιώσει σωστά την τροφή και να αποβάλει τα απόβλητα.

2. Κάνε διατάσεις πριν τον ύπνο

Το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις όταν αντιμετωπίζεις ενόχληση στο στομάχι είναι οι έντονες κινήσεις. Κι όμως, μερικές διατάσεις πριν τον ύπνο μπορούν πραγματικά να μειώσουν κάθε πεπτική δυσφορία. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ιδιαίτερα απαιτητικό, δοκίμασε ασκήσεις όπως το Happy Baby και το Cobra. Ορισμένες διατάσεις και στάσεις βοηθούν, επίσης, να δημιουργηθεί χώρος στην κοιλιά, απαλύνοντας τις κράμπες, ανακουφίζοντας το φούσκωμα, ενθαρρύνοντας την πέψη και, τελικά, διασφαλίζοντας ένα υγιές έντερο.

3. Πες ναι στο τσάι μέντας

Τα οφέλη του τσαγιού μέντας στη βελτίωση της πέψης υποστηρίζονται από πλήθος επιστημονικών δεδομένων. Σύμφωνα με το Healthline, το τσάι και το έλαιο μέντας έχει αποδειχθεί ότι χαλαρώνουν τους μύες του πεπτικού και βελτιώνουν διάφορα συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα και δυσπεψία. Έτσι, την επόμενη φορά που θα αισθανθείς δυσφορία, δοκίμασε αυτό το καταπραϋντικό ρόφημα.

4. Σταμάτα την κατανάλωση φαγητού τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο

Αυτό μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά μπορεί να έχει εκπληκτικό αποτέλεσμα στη βελτίωση της πέψης. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, δίνεις στο σώμα σου αρκετό χρόνο να αφομοιώσει την τροφή που έχεις καταναλώσει, ώστε να μην διαταράξει τον ύπνο σου. Εάν παρ’ όλα αυτά, νιώθεις ότι έχεις ανάγκη να φας κάτι σε αυτό το μεσοδιάστημα, προτίμησε κάτι με πρωτεΐνες και υγιή λίπη.

5. Κάνε μια ήπια βόλτα μετά το δείπνο

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το περπάτημα διεγείρει το στομάχι και το έντερο, βοηθώντας τα τρόφιμα να μετακινούνται πιο γρήγορα μέσω του πεπτικού συστήματος. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο μετά το φαγητό ή οποιαδήποτε στιγμή αντιμετωπίζεις φούσκωμα ή δυσφορία. Δεν χρειάζεται να περπατήσεις γρήγορα ή πολύ, το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις το σώμα σου να κινηθεί απαλά, για να τονώσει το πεπτικό.

6. Κοιμήσου στην αριστερή πλευρά

Η αλήθεια είναι ότι η στάση στην οποία κοιμάσαι επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου απομακρύνει τα απόβλητα. Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά έχει οφέλη για την υγεία, που υποστηρίζονται από τους ειδικούς και την επιστήμη, μεταξύ των οποίων και η βελτίωση της πέψης. Σύμφωνα με το Healthline, όταν κοιμάσαι στην αριστερή πλευρά, η βαρύτητα βοηθά το έντερο να λειτουργήσει σωστά, απομακρύνοντας τα απόβλητα, αλλά και το ενδεχόμενο να ταλαιπωρηθείς.

7. Δημιούργησε μια ρουτίνα αποφόρτισης

Το άγχος επηρεάζει σχεδόν τα πάντα και η υγεία του εντέρου δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Harvard, το άγχος μπορεί να προκαλέσει, αλλά και να επιδεινώσει τον γαστρεντερικό πόνο και άλλα συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα εντερικής υγείας μπορεί να είναι αποτέλεσμα του στρες, επομένως η υιοθέτηση μιας ρουτίνας καταπολέμησης του άγχους, ειδικά στο τέλος κάθε ημέρας, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Όποια κι αν είναι αυτή η ρουτίνα για σένα, η ενσωμάτωση καλών συνηθειών πριν τον ύπνο μπορεί να μεταμορφώσει πραγματικά την υγεία του εντέρου σου.